930.000ευρώ για έργα Ενεργειακής Αναβάθμισης σχολικών κτιρίων του Δήμου Ζίτσας

Στην τελική ευθεία μπαίνει πλέον η υλοποίηση των έργων, προϋπολογισμού 930.000ευρώ, που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών κτιρίων του Δήμου Ζίτσας, μετά και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας.

Το έργο με τίτλο «Ενεργειακή Αναβάθμιση Σχολικών Κτιρίων Δήμου Ζίτσας» χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΗΠΕΙΡΟΣ», και τον Άξονα Προτεραιότητας 2: «Προστασία του Περιβάλλοντος και Αειφόρος Ανάπτυξη», με τίτλο: «Αναβάθμιση Κτιρίων και Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης σε Δημόσια Κτίρια» και αφορά στην αναβάθμιση και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης τεσσάρων (4) σχολικών συγκροτημάτων του Δήμου.

« Η Δημοτική Αρχή σταθερή στις προτεραιότητες που έχει θέσει προχωρά στην υλοποίηση έργων και δράσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τα σχολεία μας να αποτελούν πρότυπα», τόνισε ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος και ταυτόχρονα εξήρε την αγαστή συνεργασία του Δήμου Ζίτσας με την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Ηπείρου. Ακολούθως ο Δήμαρχος αναφερόμενος στην αποτελεσματικότητα των υπηρεσιών υπογράμμισε: «η Τεχνική Υπηρεσία και το Τμήμα Προγραμματισμού αναδεικνύονται για άλλη μία φορά πρωταθλητές στην αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων και κυρίως του ΕΣΠΑ στην Ήπειρο. Έχουν καταφέρει την τελευταία διετία εκτός των άλλων, να εκπονήσουν μελέτες, να τις εντάξουν και να δημοπρατήσουν συνολικά οκτώ(8) έργα τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και βρίσκονται όλα στη φάση υλοποίησης, καθιστώντας στον τομέα αυτό, το Δήμο Ζίτσας κυρίαρχο στην Ήπειρο».
ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ
Σύμφωνα με τη μελέτη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, οι παρεμβάσεις που προβλέπονται να γίνουν στα κτίρια των Δημοτικών Σχολείων Ροδοτοπίου, Βουνοπλαγιάς και Ελεούσας, έχουν ως στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες, τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτιρίων αλλά και την επίτευξη καλύτερων συνθηκών για την εκπαιδευτική κοινότητα.
Συγκεκριμένα, στις παρεμβάσεις περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, εργασίες:
• Αντικατάστασης των υαλοστασίων με νέα, κουφώματα με θερμοδιακοπή και διπλό υαλοπίνακα με διάκενο τουλάχιστον 12mm και ειδική ανακλαστική μεμβράνη,
• Τοποθέτησης θερμομόνωσης κτιριακού κελύφους (οροφών/στεγών και τοιχοποιών) με ειδικά για τον σκοπό υλικά,
• Αντικατάστασης λεβήτων & εγκατάστασης ειδικών αυτοματισμών για τα συστήματα θέρμανσης,
• Αντικατάστασης των υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων με νέα τα οποία φέρουν λαμπτήρες LED υψηλής απόδοσης,
• Εγκατάστασης αντλιών θερμότητας για κλιματισμό χώρων στο γυμναστήριο – αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου δημοτικού Σχολείου Ελεούσας,
• Εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στα δημοτικά Σχολεία 1ο και 2ο Ελεούσας.