British Financial Armaggedon

Σε συνέχεια προηγούμενου άρθρου που δημοσιεύτηκε χθές 23/06/2016 για τις χρηματοοικονομικές συνέπειες ενός Brexit ή ενός Bremain, έρχεται η σημερινή ημέρα, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές ως χρηματοοικονομικός αρμαγεδών.

 Ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες φαίνονται τα αποτελέσματα του Brexit το οποίο επικρατεί με περίπου 52% και οι επιδράσεις του στα χρηματιστήρια της Ασίας (NKY:IND – 7.92%) έρχονται σαν κύμα προς αυτά της Ευρώπης με πρωταγωνιστή τον FTSE ο οποίος όπως φαίνεται ξεκάθαρα στο επόμενο διάγραμμα βούτηξε ακόμα και μέχρι τις 5.786 μονάδες. YaRS8zrDΑξίζει να αναφερθεί ότι αυτήν την ώρα ο Γενικός Δείκτης του χρηματιστηρίου Αθηνών κινείται περίπου στις 542,77 μονάδες σημειώνοντας απώλειες της τάξης του 12,13%.

Επιβεβαιώνοντας τις χθεσινές μας προβλέψεις η στερλινα (GBP) χάνει έδαφος έναντι όλων των νομισμάτων, ενώ οι επενδυτές ήδη άρχισαν να στρέφονται στα λεγόμενα safe heavens όπως είναι το ελβετικό φράγκο (CHF) και ο χρυσός ενισχύοντας τις τιμές αυτών.

Οι διακυμάνσεις των τιμών φαίνεται να εκτοξεύονται αυξάνοντας το ρίσκο των επενδύσεων κάτι το οποίο φαίνεται από τον δείκτη VOLATILITY INDEX +31,32% ο οποίος αντανακλά την αβεβαιότητα που επικρατεί αυτήν την ώρα στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Το αν είναι σωστή η απόφαση των Βρετανών ή όχι, αυτό θα το κρίνει η Ιστορία. Οι βραχυχρόνιες συνέπειες φυσικά έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Οι μακροχρόνιες θα φανούν ίσως μετά από πολύ καιρό. Το σίγουρο είναι ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί αναζητούν πλέον λύση στο αδιέξοδο των κακών πολιτικών της Ευρώπης αναζητώντας την επιστροφή στην συζήτηση και στα ευρωπαϊκά ιδεώδη με τα οποία ξεκίνησε την πορεία του το εγχείρημα αυτό της Ένωσης.

Προφανώς έχει γίνει αντιληπτό ανά την Ευρώπη ότι ο κακός πολιτικός χειρισμός δύσκολων οικονομικών προβλημάτων με κύριο γνώμονα την βραχυχρόνια πολιτική άνεση δεν μπορεί να αποδόσει σε όρους χρηματοοικονομικής σταθερότητας.

Πάντα υποστηρίζοντας την ιδέα της ελεύθερης αγοράς, χωρίς ή με ελάχιστο κρατικό παρεμβατισμό, σύμφωνα με την οποία τα κακώς κείμενα που φέρνουν την ανισορροπία στις αγορές τείνουν από τους μηχανισμούς της ίδιας της αγοράς να εξαλείφονται, αναμένουμε τις εξελίξεις οι οποίες σε κάθε περίπτωση θα είναι πρωτόγνωρες τόσο για την Μ. Βρετανία όσο και για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ε.Ε.