Editorial: Epirusnow.gr-Χρόνος δεύτερος

Είναι πραγματικά απίστευτο το πόσο γρήγορα κυλάει ο χρόνος. Νομίζεις μερικές φορές ότι δεν έχει περάσει και τόσος καιρός από κάτι που έκανες, και τελικά συνειδητοποιείς το άκρως αντίθετο. Όσο όμως και να τα ψάξεις, να το αναλύσεις, ή να προσπαθήσεις να το αποτυπώσεις, το μόνο που καταφέρνεις είναι να χάνεις κι άλλο χρόνο.

Σαν σήμερα πέρυσι ετοιμάζαμε το editorial για τα πρώτα γενέθλια του epirusnow.gr, γεμάτοι ενθουσιασμό, αναμνήσεις και συγκινησιακή φόρτιση. Είτε το λέγαμε είτε όχι. Είχα την εντύπωση ότι όταν έρθει η ώρα για το editorial των δεύτερων γενεθλίων μας, τα πράγματα θα ήταν κάπως πιο cool, μιας και δεν θα ήταν η πρώτη φορά πια.

Κι όμως. Μπορώ να πώ ότι τουλάχιστον ίδια είναι τα συναισθήματα όλων μας ετούτη την ώρα που ετοιμάζουμε το άρθρο αυτό. Και μάλιστα, βλέποντας τα μεγέθη μας δεν σας κρύβω ότι πλέον έχει προστεθεί και το αίσθημα της υπερηφάνειας μέσα μας.

Αυτός ο δεύτερος χρόνος μας κύλησε πραγματικά ταχύτατα, άλλωστε ήταν και είναι τόσα πολλά αυτά που γίνονται σε καθημερινή βάση σε όλα τα επίπεδα, ορατά και μή, που δεν σου αφήνουν περιθώρια να σκεφτείς, παρά μόνο στις λίγες στιγμές της προσωπικής μοναξιάς του καθενός μας.

Είχαμε γράψει και στο περσινό μας editorial ότι κάθε χρόνο, την επετειακή μας ημερομηνία, θα ξεκινά το editorial με το πρώτο κομμάτι του πρώτου editorial που γράψαμε. Θα μας πείτε γιατί;;

Η απάντηση είναι απλή. Διότι θέλουμε να ανανεώνουμε την πίστη στο εγχείρημά μας κάθε χρόνο, μπροστά στους μοναδικούς κριτές μας, που δεν είναι άλλοι από τους αναγνώστες μας. Τον καθέναν από εσάς. Και δεύτερον για να υπενθυμίζουμε τους λόγους για τους οποίους ξεκινήσαμε  το epirusnow.gr, πρώτα απ΄όλα στους εαυτούς μας και δεύτερον σε φίλους κι εχθρούς.

Υπάρχουν 4 ημέρες μέσα στο χρόνο εντελώς ιδιαίτερες. 4 μέρες που σηματοδοτούν τις εποχές και την πάλη του φωτός ενάντια στο σκοτάδι γι αυτό και όλοι οι λαοί τους απέδωσαν ιδιαίτερη μυστικιστική σημασία.

Οι περισσότεροι τις γνωρίζουμε ως Ισημερίες και Ηλιοστάσια και στην ουσία σηματοδοτούν την πορεία, τις κινήσεις του πλανήτη μας μέσα στο ηλιακό σύστημα. Η ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου είναι η μεγαλύτερη του χρόνου. Από αυτήν και μετά το φως σταδιακά αρχίζει να μειώνεται και η νύχτα να κερδίζει «χρόνο» σε βάρος της ημέρας.

Αν νομίζετε ότι η επιλογή της ημέρας που το epirusnow.gr ξεκίνησε το ταξίδι του ήταν τυχαία, πιστεύω ότι με τον πρόλογο μου σας κατατοπίζω για το τι και το πώς. Την ημέρα που το φώς υπερισχύει πλήρως του σκοταδιού, δηλαδή η 21η Ιουνίου, είναι και η μέρα που θα μνημονεύουμε την αρχή μας.

Όπως λέει και ο μέντορας μου το φώς δεν μπορεί να νικηθεί από τίποτα. Έτσι λοιπόν το φώς του νέου, του φρέσκου, του αληθινού και του αδέσμευτου, ξεκίνησε να αναμετράται με τον εκφυλισμό της ενημέρωσης. Και μετράει πλέον 2 χρόνια στο πεδίο της μάχης.

Χρόνια πολλά epirusnow.gr!!Χρονια μας πολλά!!

Μια απλή και ίσως τετριμμένη ευχή αλλά ίσως και η ουσιαστικότερη όλων. Το γιατί είναι απλό. Γιατί μπορούμε με υπερηφάνεια να παραδεχτούμε ότι κάναμε αρκετά βήματα εμπρός στο διάστημα αυτό, χωρίς να χάσουμε ίχνος της ταυτότητάς μας, στο βωμό των αδηφάγων κλίκς, ή ακόμη χειρότερα άλλων «υποχρεώσεων».

Όπως θα παρατηρήσατε τηρήσαμε  τις περυσινές μας εξαγγελίες. Αναβαθμίσεις, νέες στήλες, νέοι συνεργάτες και γενικά νέα πράγματα. Φυσικά η προσπάθεια δεν θα σταματήσει γιατί όπως έχουμε εξηγήσει και στο παρελθόν το epirusnow.gr είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έτσι τον αντιμετωπίζουμε.

Οφείλω ένα μεγάλο αδελφικό ευχαριστώ στον συνοδοιπόρο μου  και έταιρο εμπνευστή του οράματος για όλα όσα έχουμε ζήσει  και το χρόνο αυτό. Και εύχομαι να είναι μακρύς ο δρόμος….

Όπως και ένα μεγάλο ευχαριστώ στα μέλη της συντακτικής ομάδας και  της τεχνικής μας υποστήριξης, τους κομπιουτεράδες μας δηλαδή, για την καθημερινή βοήθειά τους.

Ότι και να πώ θα είναι λίγο για τους συνεργάτες μας, εκείνους που συμπορεύτηκαν με το epirusnow.gr και κάθε τόσο μας καταθέτουν την ψυχή τους, μέσα από την πένα τους και τις στήλες τους, οι οποίες μας κάνουν εξαιρετικά υπερήφανους καθώς αποτελούν το σημαντικότερο κομμάτι του epirusnow.gr.

Το μεγαλύτερο ευχαριστώ όμως θα πάει αποκλειστικά σε εσάς, τους αναγνώστες μας, οι οποίοι μας τιμάτε από κάθε μεριά της πατρίδας μας καθημερινά, μας κατατάσσετε σε πολύ υψηλά επίπεδα αναγνωσιμότητας καθημερινά( με επίσημα στοιχεία, όχι «κατασκευασμένα») και μάλιστα με πολύ αυξητικές τάσεις.

Η δικιά σας συμμετοχή, είναι η κινητήρια δύναμη για εμάς για να συνεχίζουμε να προσπαθούμε για την αναβάθμιση της διαδικτυακής ενημέρωσης της Ηπείρου.

Πλέον η διαφορά είναι ορατή και αποδεκτή από τους περισσότερους, κάτι που φυσικά μας οδηγεί σε πολύ πιο σίγουρα βήματα για το μέλλον.

Και φυσικά δεν θα ασχοληθούμε να διαφημίσουμε αυτό. Δεν είναι αυτό η δουλειά μας. Δουλειά μας είναι να μοχθούμε καθημερινά για τη βελτίωση, σε όλα τα επίπεδα, ίσως ρομαντικά πιστεύοντας ότι θα συμπαρασύρουμε και κάποιους άλλους, για το γενικό καλό. Απλά για μας είναι μια δικαίωση και αυτό το χρωστάμε σε εσάς.

Τέλος ένα ξεχωριστό ευχαριστώ σε όλους τους συμπατριώτες της διασποράς που από όποια γωνιά του κόσμου και αν βρίσκονται μας επιλέγουν για να διαβάσουν νέα από την πατρίδα τους.

Το γεγονός ότι οι αναγνώστες μας αυξάνονται καθημερινά με γεωμετρική πρόοδο, μας γεμίζει ευθύνες, γιατί όπως ίσως έχετε παρατηρήσει, στο epirusnow.gr δεν κάνουμε εκπτώσεις, ούτε «κυνηγάμε» κλίκ.

Το βήμα μας είναι ανοιχτό για τον καθένα που θέλει να καταθέσει την άποψη του. Είναι αυτό που κυρίως μας κάνει διαφορετικούς από τους υπόλοιπους, τα πολλά και διαφορετικών πεποιθήσεων μυαλά που καταθέτουν με σθένος την άποψη τους, πάνω στη συγκεκριμένη θεματολογία που επιλέγει ελεύθερα ο καθένας.

Και πάνω σε αυτό το μοτίβο θα εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε.

Προγραμματικές δηλώσεις λοιπόν μέρος δεύτερον:

Περιμένετε αλλαγές. Συνεχόμενες αναβαθμίσεις της ιστοσελίδας μας, με σκοπό να σας προσφέρει μια καλύτερη ακόμη εμπειρία πλοήγησης, προσθήκη νέων επιλογών, αλλαγή στα features και άλλα ωραία.

Νέες στήλες! Μετά το τέλος του καλοκαιριού θα έρθουν νέες στήλες να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες.

Επέκταση: Γι αυτό δεν μπορούμε ακόμη να πούμε τίποτα, παρά μόνο να έχετε και τα μάτια σας, αλλά και τα αυτιά σας ανοιχτά…..

Και φυσικά κριτική, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση για όλα όσα συμβαίνουν στην Ήπειρο, την Ελλάδα και τον κόσμο. Δεν χρωστάμε σε κανέναν κανενός είδος γραμμάτιο, είμαστε αδέσμευτοι και αμερόληπτοι και θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε πάνω σε αυτές τις αρχές τις οποίες έχουμε θέσει εξαρχής. Αυτή και είναι η μεγαλύτερη δέσμευσή μας απέναντι σε εσάς.

Είναι αλήθεια ότι και η χρονιά που πέρασε ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη σε πολλά επίπεδα χρονιά. Κλάψαμε, γελάσαμε, διαφωνήσαμε, μάθαμε πολλά, είδαμε και καταγράψαμε ακόμη περισσότερα, ανταλλάξαμε απόψεις, κάναμε think tanks, νομίζω πως γίναμε λίγο σοφότεροι, η ιστορία θα δείξει.

Το γεγονός είναι ότι το epirusnow.gr μεγάλωσε, έγινε 2 ετων και «περπατάει» πια με μεγαλύτερη σιγουριά στα βήματα του και, όπως και τα παιδιά μας ,ξέρει ότι πίσω του έχει ανθρώπους που το αγαπάνε, το στηρίζουν και είναι υπερήφανοί που το βλέπουν να εξελίσσεται και να προοδεύει, σε πείσμα των καιρών.

 

Αφιερώνω λοιπόν σε όλους μας και όλους σας μια φράση που είχε πεί ο Οδυσσέας Ελύτης:

«Μέσα στη θλίψη της απέραντης μετριότητας, που μας πνίγει από παντού, παρηγοριέμαι ότι κάπου, σε κάποιο καμαράκι, κάποιοι πεισματάρηδες αγωνίζονται να εξουδετερώσουν τη φθορά.»

 

Και χαίρομαι που η ομάδα μας ανήκει δικαιωματικά πλέον σε αυτούς τους πεισματάρηδες.

 

Εις το επανιδείν