EURO EURO ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΠΑΛΙ ΟΛΟΙ…

euro2016

Από τις 10 Ιουνίου όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη ζει και αναπνέει για το Euro. Εκπομπές επί εκπομπών, αναλύσεις επί αναλύσεων ,προσφορές από τις μεγάλες αλυσίδες  ηλεκτρικών ειδών για τηλεοράσεις Full HD, 4k και δεν συμμαζεύεται.

Το Euro φέτος διοργανώνεται ως γνωστόν στη Γαλλία, η οποία δεν έχει συνέλθει ακόμη από τις φρικιαστικές τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοέμβρη, κάτι το οποίο φάνηκε από την τελετή έναρξης όπου μέσα στη φιέστα και την πανηγυρική ατμόσφαιρα, υπάρχει φόβος ο οποίος πλανάται στην ατμόσφαιρα, κάτι που είναι απόλυτα λογικό αλλά και ευδιάκριτα εμφανές .

Καλή ευκαιρία λοιπόν το Euro να δείξει η Ευρώπη ότι έχει ξεπεράσει τις δύσκολες στιγμές που βίωσε, να δείξει πνεύμα ομόνοιας και συνεργασίας των λαών, αλληλεγγύης για τους συνανθρώπους κλπ., πάνω στον οδικό χάρτη στον οποίο θεμελιώθηκε δηλαδή το Ευρωπαικό οικοδόμημα.

Και ενώ και οι σχετικές καμπάνιες της UEFA έπιασαν τόπο και το ευ αγωνίζεσθαι το είδαμε, αφού οι πρεσβευτές των αξιών του fair play, ποδοσφαιριστές, τεχνικά επιτελεία κλπ, τα έχουν καταφέρει καλά ως τώρα, ο απλός κόσμος, οι θεατές διαφορετικών εθνοτήτων οι οποίοι συγκεντρώθηκαν σε διάφορες Γαλλικές πόλεις  βάλθηκαν να αναδείξουν με την εξωγηπεδική κυρίως συμπεριφορά τους ότι και το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας, αλλά και ότι η Ευρωπαική Κοινότητα έχει πάρει πλέον λάθος δρόμο, χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά ότι υπάρχει επιστροφή.

Επεισόδια, ξύλο, καταστροφές περιουσιών, τραυματισμοί και ποιος ξέρει ακόμη τι έχουμε να δούμε ως το τέλος της διοργάνωσης είναι το καθημερινό μενού στος δρόμους των πόλεων που διοργανώνουν τους αγώνες.

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι μέσα στους χιλιάδες οπαδούς που έχουν κατακλύσει τη Γαλλία, υπάρχει μεγάλος αριθμός ακραίων εθνικιστών που δεν διστάζουν απροκάλυπτα να το αποκαλύπτουν είτε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, είτε με αναρτήσεις πανό(βλ.Αλβανία για το θέμα των Τσάμηδων), μέσα στο γήπεδο.

Πίσω δηλαδή από την επίδειξη δύναμης για το ποιοι είναι οι σκληρότεροι χούλιγκανς της Ευρώπης, υποβόσκει ο ακραίος εθνικισμός, γεγονός που εγείρει ερωτήματικά όσον αφορά το τι επιτέλους θα γίνει στην Ευρώπη για να αναχαιτιστεί.

Δεν μπορεί οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην έχουν ήδη αντιληφθεί ότι πρέπει να δούν σοβαρά το θέμα.

Μπορεί να πίστευαν ότι και σε αυτή την περίπτωση το ποδόσφαιρο θα αποτελόυσε το όπιο των λαών της Ε.Ε., ο οποίοι σαγηνευμένοι από τη στρογγυλή θεά για ένα μήνα θα ξεχνούσαν όλα τους τα προβλήματα και σε συνδυασμό και με τη θερινή ραστώνη, θα έδιναν ένα ξενοιαστο καλοκαίρι στους Ευρωπαίους ηγέτες ( ο θεός να τους κάνει).

Μάταια όμως. Το φετινό Euro θα μείνει στην ιστορία ως η διοργάνωση η οποία δείχνει στους Ευρωπαίους ότι η Ε.Ε. υπάρχει αυτή τη περίοδο μόνο στα χαρτιά, η στα μεγάλα και πολυτελή γραφεία της  στις Βρυξέλλες.

Είναι ίσως το τελευταίο σήμα κινδύνου που εκπέμπουν με αυτό τον αποκρουστικό τρόπο οι λαοί της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες οφείλουν να δούν έστω και τώρα ότι με κοντόφθαλμες πολιτικές τις οποίες εφαρμόζουν σε όλα τα επίπεδα,  όδηγουν το τρένο της Ευρώπης σε εκτροχιασμό με απρόβλεπτες και πολύ σοβαρές συνέπειες.

Η Ευρώπη έχει δημιουργηθεί πάνω σε άλλα ιδεώδη από όσα εκφράζουν οι τωρινοί ηγέτες της.Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι και φαντάσματα του παρελθόντος φαίνεται πως έρχονται πάλι στο προσκήνιο.

Ακόμη και οι Άγγλοι που στις σήμερα επέλεξαν το δρόμο της αποχώρησης από την Ε.Ε., με ότι αυτό συνεπάγεται και σε συνδυασμό με τους κλυδωνισμούς και τις βαθιές πια ρωγμές σε όλο το ευρωπαικό οικοδόμημα, ένιωσαν και αυτοί απροστάτευτοι με τα γεγονότα του τραγικού θανάτου της βουλευτού Cox, από χέρι ακραίου εθνικιστή.

Νομίζει κανείς ότι τα δημοψηφίσματα στην Ε.Ε. θα σταματήσουν εκεί;όχι βέβαια. Θα πάρουν σειρά κι άλλοι στο μέλλον.

Πως είναι όμως δυνατόν να γίνονται δημοψηφίσματα από χώρες της Ε.Ε. με το ερώτημα ¨μένω ή φεύγω;¨Γιατί να γίνονται; Μήπως η Ευρώπη βαδίζει σε λάθος δρόμο;

Μήπως βλέπουν ότι πάει για το γκρεμό;Μήπως οι ηγέτες των κρατών επιλέγουν το καλύτερα μόνοι μας, ή μήπως όλα μαζί;

Και αν θέλετε ποιος επιτέλους θα αποδώσει ευθύνες για την εδώ και χρόνια λανθασμένη διαχείριση τόσων κρίσεων, με τρανά τελευταία παραδείγματα την Ελληνική οικονομική κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση;

Παιδική χαρά η Ε.Ε. Αλλά σε ‘’γύρω- γύρω όλοι’’ και στη μέση (του κυκλώνα) πάλι όλοι.

Και αυτό το παιχνίδι σίγουρα θα εξελιχθεί σε γύρο του θανάτου της Ευρωπαικής Ένωσης και όλων όσων πρέσβευε και για τα οποία στο κάτω -κάτω της γραφής δημιουργήθηκε.