Paguristas: Θεατρική βραδιά για την ενίσχυση του Οικοτροφείου της Ντουραχάνης

Μια θεατρική βραδιά για την ενίσχυση του Οικοτροφείου της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης οργανώνει η εθελοντική ομάδα Paguristas. Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου, στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δ. Χατζής» στα Παλαιά Σφαγεία το έργο «Η Επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του ελβετού θεατρικού συγγραφέα Φρίντριχ Ντίρενματ, από τη θεατρική ομάδα «επί σκηνής» του Δήμου Ζίτσας, σε σκηνοθεσία του Νίκου Σφαιρόπουλου.
Αντί εισιτηρίου, οι θεατές καλούνται να προσφέρουν είδη για την κάλυψη των αναγκών των παιδιών του Οικοτροφείου. Ειδικότερα, μπορούν να προσφέρουν σχολικά είδη (τετράδια, τσάντες, ντοσιέ κ.ά.), τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη υγιεινής. Μέλη της εθελοντικής ομάδας Paguristas θα βρίσκονται στον χώρο της παράστασης δύο ώρες πριν την έναρξη της παράστασης, προκειμένου να συγκεντρώνουν τα προσφερόμενα είδη, με το κάλεσμα να απευθύνεται όχι μόνο σε όσους θα θελήσουν να δουν την παράσταση, αλλά σε όλους όσοι θέλουν να ενισχύσουν το έργο του Οικοτροφείου της Ιεράς Μονής Ντουραχάνης.
ΤΟ ΕΡΓΟ «Η επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» είναι ένα έργο με όμορφες εναλλαγές σκηνών, έντονα συναισθήματα και συνεχή αγωνία. Σε μια μικρή, φτωχή πόλη της Γερμανίας, η οποία παραδόξως βρίσκεται σε παρακμή, καταστραμμένη οικονομικά και χωρίς να διαφαίνεται καμιά θετική προοπτική για το μέλλον της, αναμένεται να φτάσει ως σωτήρας η Κλαιρ Ζαχανασσιάν, μια εκκεντρική, πάμπλουτη γηραιά κυρία, η οποία προσφέρεται να δώσει στην πόλη και τους κατοίκους της ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, υπό έναν όρο: να σκοτώσουν έναν συμπολίτη τους, τον Άλφρεντ Ιλ, ο οποίος στα 17 της χρόνια την άφησε μ’ ένα παιδί στα χέρια και την ανάγκασε να εγκαταλείψει ντροπιασμένη την πατρίδα της και να γίνει πόρνη.
Όλοι αρνούνται την πρότασή της, την απορρίπτουν κατηγορηματικά εν ονόματι του ανθρωπισμού, δηλώνοντας πως προτιμούν να παραμείνουν φτωχοί, παρά να βουτήξουν τα χέρια τους στο αίμα. Θα αντέξουν στην πρόκληση του χρήματος και της ευμάρειας ή το συμφέρον και η απληστία θα διαβρώσει την αρετή τους και θα τους κάνει συνένοχους σ’ ένα ειδεχθές έγκλημα;
Τη διασκευή κειμένου έκανε ο Αλέξανδρος Κοέν, τα σκηνικά και τα κοστούμια επιμελήθηκε η Άρτεμις Αγαθοπούλου, τη μουσική η Ιουλία Πυλαρινού, τους φωτισμούς ο Θωμάς Νάστος και το πρόγραμμα και την αφίσα η Αγάπη Ευφραιμίδου. Βοηθός σκηνοθέτη είναι η Μύριαμ Τζίμα και τεχνικοί σκηνής οι Σπύρος Γκρέμος και Σταύρος Γεωλδάσης.
Τη γηραιά κυρία υποδύεται η Γιολάντα Μπότσικου, ενώ τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν οι: Δημήτρης Ντίνας, Νίκος Τζίμας, Χρήστος Μπέλλος, Βούλα Καραγκούνη, Στέφανος Μιχάλης, Παναγιώτης Σιώνης, Χάρης Λαμπρίδης, Γιάννης Βούλγαρης, Κώστας Αχνούλας, Αλίκη Λύτρα, Σταύρος Μήτσης, Ειρήνη Κολιούση, Μύριαμ Τζίμα, Έφη Στάμου, Γιώργος Οικονόμου και Νικολέτα Νότσικα. Στο πιάνο η Σωτηρία Σφαιροπούλου.