Κατά τον δαίμονα εαυτού

Ασχέτως αν το ταφικό μνημείο του Μόρισον το επιμελήθηκε ο πατέρας του , ο οποίος δήλωνε πως τον είχε αποκληρώσει αλλά όταν έμαθε την περιουσία του γιου του αμέσως τον συγχώρεσε , η παραπάνω φράση αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Έλληνες φίλους της ροκ μουσικής . Αν και τέτοιου είδους εκδηλώσεις μας προκαλούν μια κάποια αποστροφή , το προσπερνάμε μιας και ο καλλιτέχνης , σε αντίθεση με την πλειοψηφία των Υπουργών Παιδείας τα τελευταία τριάντα χρόνια , ήταν φίλος της Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας , λόγω και έργω .
Τέλος πάντων , τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι της Ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού και στο παρόν άρθρο δε θα μπούμε σε λεπτομέρειες . Ωστόσο , θα σταθούμε λιγάκι στο νόημα της παραπάνω κουβέντας . Όπως καταλαβαίνετε , σημαίνει να ζεις σύμφωνα με τον προσωπικό σου Θεό , δηλαδή με σημερινά λόγια , σύμφωνα με την ψυχή σου , τη συνείδησή σου . Αφήνοντας κατά μέρους το τι μπορεί να σημαίνει κάτι τέτοιο σε προσωπικό επίπεδο , δε μπορούσα να μην αναρωτηθώ πώς θα αισθάνονται αυτές τις μέρες στην Καταλονία ακούγοντας τις δηλώσεις του προέδρου Πουτσδεμόν στη συνέχεια του ταραχώδους Δημοψηφίσματος Ανεξαρτησίας .
Πριν πούμε οτιδήποτε άλλο , θέλω να κάνω μια παρατήρηση γιατί αλλιώς θα σκάσω . Καλά , αυτός ο άνθρωπος δε ντρέπεται να κυκλοφορεί με αυτό το γελοίο κούρεμα ; Τι να πω ρε παιδάκι μου ! Ο μόνος άνθρωπος που τον συναγωνίζεται σε αισχρές κουπ είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου ! Τι στο καλό , υπάρχει κάποιος μυστικός κώδικας μεταξύ ηγετών που βάζουν τους λαούς τους σε φουρτούνες ; Σου λέει ο άλλος “Κοίτα με , έβαλα την περικεφαλαία του κωμικοτραγικού , χτύπα με σαν το χταπόδι”; Δε μπορώ να καταλάβω …
Κλείνει η παρένθεση . Πάμε στα πιο σοβαρά . Υποθέτω πως όλοι έχετε διαβάσει του κόσμου τα άρθρα και τις απόψεις σχετικά με τα καθέκαστα και το ιντριγκαδόρικο της υπόθεσης είναι πως είχαμε ενδιαφέρουσες θέσεις και απ’τις δυό πλευρές . Ξεκινώντας
την κουβέντα μας όμως , θεωρώ πως οφείλουμε να εξάρουμε τον τρόπο λειτουργίας της Βρετανίας σε ένα αντίστοιχης φύσης μα απείρως σοβαρότερο θέμα , αυτό του Σκωτσέζικου Δημοψηφίσματος . Και επίσης πόσο επικίνδυνα μπορεί να γίνουν τα πράγματα αν στο τιμόνι κάποιας χώρας βρίσκονται μονολιθικοί ιδεοληπτικοί , οποιασδήποτε φοράς .
Τι είδαμε δηλαδή ; Στη μια περίπτωση , εκτός απ’τις απίστευτα οργανωμένες καμπάνιες και απ’τις δυο πλευρές , υπήρχε έκδηλη μια στάση (ακόμα κι αν περιείχε λιγότερο ή περισσότερο κάποιες φορές συγκεκαλυμμένες απειλές) πως όλοι είμαστε Βρετανοί , είτε Άγγλοι είτε Σκώτοι , είναι δικαίωμά σας να θέλετε αυτόνομο Κράτος αλλά εμείς σας θέλουμε μαζί μας . Μέχρι και ο Πρωθυπουργός ανέβηκε πριν τη διαδικασία να τους καλοπιάσει , αν θέλετε . Φυσικά κανείς δε μπορεί να πει πως αυτές ήταν οι αιτίες του αποτελέσματος , το θέμα είναι όμως πως μια τέτοια περιπέτεια ξεπεράστηκε αναίμακτα . Στην τωρινή περίπτωση είχαμε τις αντίθετες καταστάσεις . Τόσους μήνες κρύβαμε το θέμα κάτω απ’το χαλί , και απ’τους μεν και απ’τους δε ακούγαμε κραυγές είτε περί νομιμοφροσύνης είτε κολοκοτρωνέικα περί ελευθερίας και όταν έφτασε η ώρα έστειλε ο Σαμαρόι τους πραιτωριανούς να σπάσουν τα κεφάλια του κοσμάκη , οι οποίοι λίγες μέρες μετά παρακολουθούσαν το διάγγελμα του Πουτσοδαίμονος (περίπου κατά το “Γλάδστωνος”) και δε μπορούσαν να κατανοήσουν γιατί έγιναν όλα αυτά .
Τα πράγματα βέβαια είναι απλούστατα . Μετά το δημοψήφισμα έπεσαν τα τηλέφωνα που έλεγαν πως δεν υπάρχει περίπτωση να μπει η Αυτόνομη Καταλονία στην ΕΕ . Και πως θα διακοπούν αυτομάτως όλες οι συναλλαγές . Επομένως , λεφτά τέρμα . Λογικότατο , απ’τη στιγμή που προφανώς η Ισπανία θα ασκούσε βέτο σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση . Και τόσο βέβαιο που είναι ν’αναρωτιέται κανείς με ποιά επιχειρήματα κάποιοι παραμύθιαζαν Βαρκελώνη και περίχωρα περί οικονομικής ευμάρειας εκτός ενιαίας χώρας .
Εντάξει , τα παραπάνω τα ζήσαμε κι εμείς στο πετσί μας , οπότε καταλαβαίνουμε όλοι για τι μιλάμε . Αυτό που με ξενίζει είναι η όλη παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί αρκετά χρόνια τώρα και στην Ιβηρική αλλά και αναπαράγεται με μεγάλη επιτυχία και στα μέρη μας απο διάφορους γραφικούς αφελείς , οτι η Καταλονία δεν είναι Ισπανία . Ομολογώ πως λίγα πράγματα κατέχω απ’την εκεί Ιστορία αλλά εντάξει , όχι και τόσο λίγα . Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται για τη μέσω γάμου προσάρτηση του Δουκάτου στο Βασίλειο Καστίλλης και Αραγώνας , να θυμίσουμε μια λεπτομέρεια που πολλοί θέλουν να αγνοούν . Το γεγονός πως όλα αυτά τα κρατίδια για εκατοντάδες χρόνια ήταν έρμαιο των Αράβων Μαρόκου και Ανδαλουσίας , μέχρι που κατενικήθηκαν απ’τους Βασιλείς της Καστίλλης (βλέπε θρύλο του Ελ Σιντ και λοιπά). Επομένως όλες αυτές οι δομές άρχισαν να αποκτούν σοβαρή υπόσταση με τη σταδιακή υποχώρηση των Αράβων προς Νότο . Όπως αντιλαμβάνεται κανείς , απ’αυτό το σημείο κι έπειτα οι νικητές απέκτησαν απαιτήσεις επί των απελευθερωμένων εδαφών , καθώς και οτι οι υπόλοιποι , μη νιώθοντας ακόμα πλήρως ασφαλείς , να επιζητούν γάμους συμφέροντος . Και τι καλύτερο από γάμους μεταξύ ομόθρησκων και επί της ουσίας ομόγλωσσων . Άλλωστε και οι τρεις διάλεκτοι που ομιλούνται στην Καταλονία είναι πασιφανές πως έχουν κοινή ρίζα με τα Καστιγιάνικα . Όσο για το “όμαιμον”, αυτά υποθέτουμε πως χάνονται στα βάθη των βαρβαρικών χρόνων , επομένως κι εκεί αναγνωρίζουμε συνάφεια , μιας και Βησιγότθοι , Βάνδαλοι , Έλληνες , Ρωμαίοι , Καρχηδόνιοι και λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις λίγο πολύ ομογενοποιήθηκαν στο πέρασμα των αιώνων .
Όσο για το ιδεολόγημα της ακμάζουσας οικονομικά , πολιτιστικά και κοσμοπολιτικά
Βαρκελώνης , ας κρατούν όλοι μικρό καλάθι , μιας και αυτός ο πράγματι ευλογημένος τόπος δέχτηκε τα ζεστά λεφτάκια κράτους και ΔΟΕ τα χρόνια του “αείμνηστου” Σάμαρανγκ , φίλου του Φράνκο για να μη ξεχνιόμαστε , για να κάνει το άλμα προς τα μπρος ..
Όλα τα παραπάνω βέβαια δε δίνουν σε κανένα σημείο απόλυτο δίκιο στο κράτος της Μαδρίτης . Δυστυχώς (γι αυτούς) οι άνθρωποι δεν εννοούν να καταλάβουν πως οι παλαιοαυτοκρατορικές λογικές δε λειτουργούν εδώ και τριακόσια πενήντα χρόνια ! Τουλάχιστον τις εποχές του Σιμόν Μπολιβάρ τα πράγματα ήταν σχετικά ξεκάθαρα . Τώρα , στο λυκαυγές του 2020 οι άνθρωποι δε δύνανται να πείσουν πολίτες του μητροπολιτικού κράτους να ξεφύγουν απ’το τρίπτυχο μπάλα (μαγκιές της Μπαρτσελόνα), γκόμενες (Σακίρα και λοιπές μαγκιές) και λεφτά (οικονομική ανεξαρτησία). Έχει δημιουργηθεί ένας συρφετός από αριστεροδεξιούς που ομνύονται υπέρ κάποιας “Ανεξαρτησίας”. Και δε μπορείς να βγάλεις άκρη πουθενά . Πεμπτοφαλαγγίτες οπαδοί του ανθρώπου που κυβέρνησε για πενήντα χρόνια δίπλα δίπλα με ιδεολογικούς απογόνους της Ισπανικής (και όχι Καταλανικής) Αντίστασης . Και κάπου εδώ αναρωτάσαι πως έτσι και ανεξαρτητοποιούνταν , τι πολιτική κατεύθυνση θα είχε το νέο κράτος ; Προφανώς Δημοκρατία , αλλά τι είδους Δημοκρατία ; Επαναστατική , μετεπαναστατική ή λίγο απ’όλα και θα τα βρούμε στο δρόμο ; Και δε μιλάω κομματικά , αναφέρομαι καθαρά στο πρόσημο ..
Βέβαια , τώρα που έσφιξαν τα πράματα , καταλαβαίνετε πως οι συνέπειες θα είναι οξείες . Προφανώς και ο Ραχόι θα τους πατήσει στο λαιμό , κατά το κοινώς λεγόμενο . Φάνηκε άλλωστε και απ’το θλιβερό για Βασιλιά διάγγελμα του “Αθηνών και Νέων Πατρών”(μεταξύ των λοιπών τίτλων , ας μη ξεχνάμε και τα πεπραγμένα της Καταλανικής Κομπανίας σε τούτα τα βασανισμένα χώματα). Αν και , προσωπικά , θεωρώ πως θα γίνουμε μάρτυρες ενός ακόμα επεισοδίου της σειράς “Άστο να περάσει”, όπως πάμπολλες φορές βλέπουμε να συμβαίνει στους ευρωπαϊκούς κόλπους . Απλά τα παραπάνω έρχονται προς επίρρωσιν του προηγούμενου άρθρου , του υστερόγραφου συγκεκριμένα , που αναφέρονταν στους απελπισμένους που ψάχνουν αλληλεγγύη απ’το “Νότο”.
Αφήνοντας στην άκρη τον επαμφοτερίζοντα “Δαίμονα Εαυτού” των Ιβήρων φίλων μας και περνώντας στο δια ταύτα , δε γίνεται να μη παρατηρήσω την ψυχολογική ταραχή που προκαλεί στα δι ημών , ιδίως σε σχέση με διάφορους “αλυτρωτικούς πόθους” που κυκλοφορούν στη γειτονιά μας . Υπάρχει , για να γίνω πιο συγκεκριμένος , έντονος προβληματισμός σχετικά με τη Θράκη , τη Β. Κύπρο και , ενδεχομένως για το Μακεδονικό ή και το Αλβανικό , υπό προϋποθέσεις . Και ο προβληματισμός εντείνεται με την αναγνώριση μέσω του νομοσχεδίου-Δούρειου Ίππου , Τουρκικών και εν δυνάμει λοιπών Συλλόγων ανά την επικράτεια . Υπέπεσαν στην αντίληψή μου κάποιες απόψεις ακραιφνώς φιλοΝατοικών κύκλων πως καλά κάναμε και ψηφίσαμε κάτι τέτοιο γιατί έτσι θα διαχωριστούν “Τούρκοι” απ’τους Πομάκους , που θα φτιάξουν δικούς τους Συλλόγους , επομένως θα μειωθεί η επιρροή του προξενείου και κάτι άλλα τέτοια νόστιμα . Και πραγματικά δε μπορώ να καταλάβω τι θα εμποδίσει το δημοκράτη γείτονα να ελέγξει όλους τους συλλόγους . Τουρκικοί , Πομάκικοι , Μακεδονικοί , Αλβανικοί , βάλτε εσείς τα εισαγωγικά , θεωρείτε οτι είναι δύσκολο να γίνουν όργανα του νεοσουλτάνου ; Και κάπως έτσι φτάνουμε στον κύκλο του θέματος . Το μόνο που έχουμε να κάνουμε επί της ουσίας είναι να ακούσουμε την ψυχή των ανθρώπων . Θα σας θυμίσω πχ οτι στη Θράκη (δε θυμάμαι αυτή τη στιγμή πόλη), λειτουργεί σύνδεσμος ομάδας της Κων/πολης . Ο οποίος είχε καλέσει το Μουσουλμανικό πληθυσμό προ ολίγων μηνών σε πορεία , για κάποιο λόγο … Αναρωτιέστε τι έγινε ; Πήγαν τριάντα νοματαίοι και τέλος . Θεωρείτε , κι ας μη γνωρίζετε καταστάσεις , πως αν γίνει “δημοψήφισμα ανεξαρτησίας”σε τρεις νομούς , θα βγει “έξοδος απ’την Ευρώπη , ένωση εν καιρώ με Τουρκία”; Ούτε με σφαίρες ! Μουσουλμάνοι είναι οι άνθρωποι , όχι τρελοί ! Αρκεί βέβαια να τους λύσει και κάποιος τις τελευταίες ψευδαισθήσεις ..
Μιας και μπήκαμε όμως στη διαδικασία αφουγκρασμού των λαών , δε στήνουμε και ένα αυτί ν’ακούσουμε τι λέει και ο λαός στη Βόρεια Ήπειρο ; Η μόνη στην Ευρώπη αναγνωρισμένη “μειονότητα”, με αναγνωρισμένο δικαίωμα ανακήρυξης ανεξαρτησίας μέσω υπαρχουσών συνθηκών ; Μιας και η εποχή του Χότζα πέρασε και τα σπίτια των ανθρώπων τα γκρεμίζει η μπουλντόζα του χασισέμπορα πρωθυπουργού- πρώην τηλεοπτικού αστέρα . Μιας και λέγαμε τα μουσικά μας στην αρχή του άρθρου , να του θυμίσει κάποιος πως μάγκας απ’τη φούντα δεν έγινε ούτε ο Μάρλεϊ ;
Για τη Β. Κύπρο δυστυχώς ή ευτυχώς αποφασίζουν άλλοι . Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως όταν έρθει η ώρα , που θα είναι σύντομα , να έχουν αλλάξει κούρεμα …

ΥΓ1) Αυτό που βλέπεις μπροστά σου δεν είναι ευθεία , είναι ένας τεράστιος κύκλος . Ας μας πει κάποιος ποιό κομμάτι αυτονομήθηκε τα τελευταία εκατό χρόνια απ’ τα αυτοκρατορικά βασίλεια , πριν και μετά τους Πολέμους και θα τον κεράσω . Και μιλάμε για αυτονομία , όχι για Κοινοπολιτείες !

ΥΓ2) Το αυτό ισχύει και για τα προτεκτοράτα …

ΥΓ3) Επειδή ακούγονται διάφορα , αληθή μεν , ολιγόψυχα δε για το θέμα “kolotoumpa”. Οι συνειρμοί σε όσα διαβάσατε παραπάνω προκύπτουν αβίαστα . Απλά θα περίμενε κάποιος από ένα έντυπο σαν την Pais να τηρήσει την αφ υψηλού στάση της και σε περιπτώσεις πλην της κακόμοιρης Ελλαδίτσας . Πχ , όταν ο εν δυνάμει διάδοχος της Σ. Αραβίας αφού κατακεραύνωσε (στο μυαλό του) το Κατάρ και του έδωσε δέκα μέρες να συμμορφωθεί , τι έπραξε όταν τον έγραψαν στ’ αρ@&€•α τους ;
Απ’όσο γνωρίζω δεν έχει ξεκινήσει Ενδοαραβικός πόλεμος ! Και καλά , στην έρημο υπάρχει άφθονο χιόνι ώστε να γράφουμε τα πάντα εκεί . Στη Γηραιά Ήπειρο τι γίνεται ; Μπούλινγκ και εξυπνάδες ; Οποία ντροπή , mon  seniores !