Στην Κατάλληλη Χρονική Στιγμή η Επίσκεψη Τσίπρα

Άρθρο του Άρη Δούμπου

Θα λέγαμε ότι η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Αμερικανό ομόλογό του, έρχεται πραγματικά σε μια πολύ καλή χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, αναφερόμενοι κυρίως στις αναδυόμενες ευκαιρίες.

Δεν έχουν περάσει παρά μόνο ελάχιστα 24ωρα, από τη στιγμή που ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ρ.Τ. Ερντογάν τα έκανε και πάλι «ρόιδο» σε ό,τι αφορά στις διπλωματικές σχέσεις της Τουρκίας με το δυτικό κόσμο. Σε πρώτη φάση, δικαίωσε για άλλη μια φορά όσους αμερικανούς επιστήμονες υποστηρίζουν, όπου σταθούν και βρεθούν, την ανάγκη να απαλλαχθεί το ΝΑΤΟ από τον «προβληματικό σύμμαχο».

Η νέα κόντρα, ξεκίνησε όταν οι τουρκικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη Τούρκου υπαλλήλου της αμερικανικής πρεσβείας στην Άγκυρα, με την κατηγορία της κατασκοπείας. Ο ίδιος ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ακολουθεί τέτοιες τακτικές, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν μπορεί να επιτρέψει μία τέτοια κατάσταση,

Στη συνέχεια η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε την αναστολή έκδοσης των μη μεταναστευτικών αδειών εισόδου από όλες τις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία, ενώ λίγες ώρες αργότερα, η τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ εξέδωσε παρόμοια ανακοίνωση για τις άδειες εισόδου προς τους Αμερικανούς πολίτες.

Επιπλέον, την περασμένη Παρασκευή ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξαπέλυσε νέα, δριμύτατη επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση καλώντας την να παραδεχθεί – εάν είναι τίμια, όπως είπε – ότι δεν θέλει την Τουρκία στους κόλπους της, όπως άλλωστε και η Τουρκία δεν έχει ανάγκη πλέον την Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι το τελευταίο το έχει επαναλάβει και στο πρόσφατο παρελθόν. Πρόσθεσε μάλιστα, ότι η Ευρώπη, όπου κάθε τρομοκράτης μπορεί και κάνει ότι θέλει, δεν έχει το ηθικό ανάστημα για να εμποδίσει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σε αυτή τη δύσκολη φάση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, έρχεται αυτές τις μέρες η επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Τραμπ, με τον πρώτο να οφείλει να φερθεί έξυπνα και ορθολογικά, προκειμένου να εκμεταλλευτεί την παραπάνω κατάσταση και να αποκομίσει τα μέγιστα δυνατά οφέλη. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να προχωρήσει σε μία συνάντηση η οποία θα τονίσει όλα όσα γράφουμε τόσο καιρό εδώ για τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Πρέπει να εξασφαλίσει μία ομαλή και σταθερή κατάσταση για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων στην περιοχή της Κύπρου, προβάλλοντας παράλληλα τις νέες, προχθεσινές, προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ότι η Τουρκία προγραμματίζει άμεσες θαλάσσιες έρευνες και γεωτρήσεις στην «τουρκοκυπριακή» θάλασσα.

Να τονίσει, ότι τη στιγμή που στη Μέση Ανατολή αναδύονται νέα ζητήματα μεταξύ Κούρδων, Ιρακινών, Τούρκων, Αράβων κλπ., στα οποία η Τουρκία ουσιαστικά έχει μετατραπεί σε ανταγωνιστή των αμερικανικών συμφερόντων, υφίσταται ένας συμμαχικός άξονας σταθερότητας, αποτελούμενος από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, πιστός στις αξίες του δυτικού κόσμου.

Να παρουσιάσει με τον πλέον πειστικό αλλά και απλό τρόπο, την πραγματική διάσταση των προβλημάτων που η τουρκική ηγεσία προκαλεί στην περιοχή μας, ενισχύοντας τις φωνές όλων εκείνων των αμερικανών επιστημόνων που τη θεωρούν «πρόβλημα» για τα αμερικανικά συμφέροντα.

Διότι, καλή η προσπάθεια για προσέλκυση «επενδύσεων», καλές και οι συζητήσεις για την ενεργειακή ασφάλεια και την αποδέσμευσή της από τις ρωσικές πηγές, αλλά αν τα παραπάνω ζητήματα δεν συζητηθούν στο απαραίτητο βάθος, φοβάμαι ότι η ελληνική πλευρά θα έχει χάσει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία προώθησης των συμφερόντων της. Τέτοιες ευκαιρίες δεν παρουσιάζονται συχνά σε διεθνές επίπεδο και όταν αυτό συμβαίνει, κερδισμένος είναι αυτός που τον προηγούμενο καιρό σχεδίαζε, αναμένοντας το σωστό timing για να δράσει.

 

Άρης Δούμπος

(www.twitter.com/aris_dou)