Το φύλλο

Της Ζωής Καλύβα

 

Έχουν γραφτεί τραγούδια, ποιήματα, έργα, βιβλία που χρησιμοποιούνε την λέξη αυτή. Επίσης υπάρχουν εκφράσεις με την λέξη όπως:

  • φύλλο και φτερό: αναστατώνω και διαλύω καθώς αναζητώ κάτι
  • φύλλο συκής: η ελάχιστη (αλλά ανεπαρκής) προκάλυψη
  • φύλλο πορείας: έγγραφη εντολή σε στρατεύσιμο για την υποχρέωσή του να μετακινηθεί σε νέα μονάδα
  • μέσα από τα φύλλα της καρδιάς μου
  • δεν κουνιέται φύλλο: άπνοια και ζέστη, αλλά μεταφορικά απραξίααδράνεια
  • φύλλο τράπουλας…..

 

Κατά τη βοτανική : Το φύλλο αποτελεί βασικό όργανο του φυτού και είναι το κύριο όργανο της φωτοσύνθεσης.

Τα φύλλα ζουν συνήθως μια βλαστική περίοδο. Υπάρχουν όμως και φύλλα που διατηρούνται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Με βάση αυτό το κριτήριο, τα ξυλώδη πολυετή φυτά διακρίνονται σε αείφυλλα ή αειθαλή και φυλλοβόλα.

Τέτοια λοιπόν….. φύλλα έχουμε και εμείς εδώ στα Γιάννενα. Πέφτουνε συνέχεια από τα δέντρα. Κοίτα να δεις….επίτηδες θα το κάνουνε… Και δεν φτάνει που πέφτουνε από τα δέντρα…. Πέφτουνε πάνω στα φρεάτια, στους δρόμους, στις διαβάσεις κτλ

Και τώρα εγώ η περίεργη που αναρωτήθηκα για το τι θα γίνει… αν αρχίσει να βρέχει στα Γιάννενα καταρρακτωδώς και μπουκώσουνε τα φρεάτια. Γιατί εδώ στα Γιάννενα, αν αρχίσει η βροχή, δεν σταματάει. Και αν είναι να βρέξει θα βρέξει για τα καλά και θα πλημμυρίσουμε.

Να πω την αλήθεια μου Γιάννενα ….. να μην σου φωνάζω όλη την ώρα. Ίσως φταίω και εγώ λίγο. Ίσως γιατί δεν βοηθάω. Πάντα περιμένω όλες τις δουλειές να τις κάνουν οι άλλοι για μένα.

Παλιά σε χωριά θυμάμαι η κάθε νοικοκυρά μάζευε τα φύλλα από την αυλή της και σε κάποιες περιπτώσεις και λίγο έξω από την πόρτα της. Θυμάμαι μια τέτοια….. αλλά κάλυπτε μεγάλη απόσταση σκουπίσματος που της είχε δώσει το βραβείο της Αρχικουτσομπόλας….. αλλά τελικά και αυτή την έκανε την δουλίτσα της ως προς το σύνολο.

Τώρα, δεν ξέρω ποιος θα πρέπει να ενοχληθεί περισσότερο, η πολιτεία, ο υπάλληλος ή ο ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής που μένει εκεί κοντά σε ένα φρεάτιο. Που αν βουλώσει… δεν θα περνάει πεζός και τα αυτοκίνητα θα πετάνε νερά.

Σιγά μην ασχοληθεί κανείς…… μόνο αν βουλώσει, θα γίνει πανικός και όλοι θα ξυπνήσουν.

Στην δεύτερη φωτογραφία Γιάννενά μου… νομίζω ξέρεις που βρίσκομαι……. Είναι πιο ευκολάκι αν παίζαμε σε παιχνίδι ερωτήσεων (Νομαρχία).

Λίγο το νεράκι …. Λίγο το φυλλαράκι…. Και είδα πολύ κόσμο να γλιστράει. Φυσικά ήταν και εκείνοι που γελάνε όταν βλέπουν άνθρωπο να σωριάζεται…. Αλλά το θέμα μας είναι  ένα:

Να βρεθεί λύση. Εκτός φυσικά αν περιμένουμε την λύση από τον ουρανό…. Οπότε να κάνει έναν τέτοιο αέρα – ανεμοστρόβιλο …. Όπου τα φύλλα θα φύγουνε μόνα τους από τα πεζοδρόμια και θα μετακινηθούν μέχρι τους κάδους ή ακόμα καλύτερα, να περιμένουμε ένα θαύμα όπου τα δέντρα να σταματήσουνε να πετάνε τα φύλλα τους στο δρόμο ή στα φρεάτια ή ακόμα ακόμα να μην υπάρχουνε δέντρα…………….

Καληνύχτα Γιάννενα…..  περίμενε και εσύ το θαύμα σου….. μην ελπίζεις πολλά από τους ανθρώπους… είναι απασχολημένοι με άλλα……. Σιγά μην δούνε το φύλλο. Τι δύναμη μπορεί να έχει ένα φύλλο; Πολλά φύλλα;

Κοιμήσου……………………………………………………………………. ξέρεις