Άμεση θεσμοθέτηση του Π.Δ. Παμβώτιδας ζητά ο Δήμαρχος Ιωαννίνων

Τη θεσμοθέτηση του Προεδρικού Διατάγματος Παμβώτιδας ως το μόνο εργαλείο το οποίο θα βάλει τέλος σε «παραθυράκια και φτηνά μερεμέτια σε βάρος της λίμνης», ζήτησε ο δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας, κατά τη διάρκεια της εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.

Αφορμή για την τοποθέτησή του αυτή είναι τα όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν τις προηγούμενες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου 5092/2024 περί αιγιαλού, παραλιών και παρόχθιων εκτάσεων ποταμών και λιμνών που αναγνωρίζει έναντι της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου για διεκδικήσεις τους και διαφορές τους με το κράτος, όσους πολίτες εμφανίζουν εμπράγματα δικαιώματα για συγκεκριμένες εκτάσεις.

Ο δήμαρχος επισήμανε αρχικά ότι ο παραλίμνιος ποδηλατοπεζόδρομος αποτελεί ένα σημαντικό έργο για τη δημοτική αρχή το οποίο αφορά όλους τους γιαννιώτες καθώς προστατεύει και αναδεικνύει τη λίμνη Παμβώτιδα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε εντάχτηκε στο στρατηγικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής την περίοδο 2014-2019 και μέσω του σχεδίου της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης επιδιώχτηκε να υλοποιηθεί η πρώτη φάση του από την Πλατεία Μαβίλη μέχρι το Πέραμα.

«Όλα αυτά αφορούν το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης. Από εκεί και πέρα οι υπηρεσίες του δήμου ανέλαβαν να εκπονήσουν τις μελέτες οι οποίες ολοκληρώθηκαν σύννομα λαμβάνοντας υπόψη την τότε νομοθεσία», σημείωσε ο κ. Μπέγκας.

Διευκρίνισε δε ότι η χάραξη του ποδηλατοπεζόδρομου έγινε μεταξύ κόκκινης και κίτρινης γραμμής με τη σύμφωνη γνώμη της Κτηματικής Υπηρεσίας ενώ οι απαλλοτριώσεις έχουν συντελεστεί από το κράτος και το μόνο που έκανε ήταν η σύνταξη των κτηματογραφικών πινάκων.

Ο ίδιος σημείωσε ότι πλέον η νομοθετική εξέλιξη που έχει προκύψει καθώς και όποια άλλη μπορεί να υπάρξει στο μέλλον θα ληφθεί υπόψη από τις υπηρεσίες του δήμου ώστε αν χρειαστεί να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις.

Τέλος, με αφορμή τις δηλώσεις του επικεφαλής της παράταξης, «Όμορφη Πόλη», Παντελή Κολόκα, στις οποίες μίλησε για ευθύνες της προηγούμενης δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα και για απώλεια 12 εκ. ευρώ, για τη χρηματοδότηση του ποδηλατοπεζόδρομου, ο δήμαρχος κάλεσε τον κ. Κολόκα να ξεκαθαρίσει σε ποιον φορέα δόθηκε η χρηματοδότηση αυτή, η οποία είναι γνωστό ότι δεν αφορούσε το δήμο Ιωαννιτών αλλά την Περιφέρεια Ηπείρου.

 

Για την πυροπροστασία

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα της πυροπροστασίας ιδιοκτησιών, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κλασσική περίπτωση μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος με ποινικές ευθύνες και χωρίς πόρους στην αυτοδιοίκηση.

«Το ζήτημα είναι κρίσιμο. Η αυτοδιοίκηση δεν αρνείται να συνεργαστεί σε ζητήματα πολιτικής προστασίας αλλά τέτοια θέματα δεν λύνονται στο πόδι. Στη συνεδρίαση του Δ.Σ. η ΚΕΔΕ ομόφωνα αποφάσισε να ζητήσει την αναστολή της εφαρμογής για τη φετινή αντιπυρική περίοδο καθώς και την καταβολή στους δήμους των απαραίτητων πόρων ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να ανταποκριθούν στις αρμοδιότητες που τους ανατίθεται», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας.

 

Για το στρατόπεδο Βελισσαρίου

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από την παραχώρηση του στρατοπέδου του Βελισσαρίου, ο Δήμαρχος τόνισε ότι έχει γίνει μια μακρά προσπάθεια να συλλεχτούν όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και έχει αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία μαζί με τον πρόεδρο της βουλής και βουλευτή Ιωαννίνων, Κώστα Τασούλα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

Ο κ. Μπέγκας σημείωσε πάντως ότι μετά μέχρι σήμερα δεδομένα δεν προκύπτει από πουθενά ότι μιλάμε για παραχώρηση του 100% του στρατοπέδου