Ένα βήμα τη φορά – Της Κωνσταντίνας Σιάφη – Διαμάντη

Πιάνοντας για πρώτη φορά στα χέρια μου, το βιβλίο “ένα βήμα τη φορά” της Κωνσταντίνας Σιάφη – Διάμαντη από τις εκδόσεις Πηγή, αμέσως ένιωσα πως κάτι δυνατό και συνάμα μια μοναδική ιστορία, που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι πραγματική, θα αγγίξει την καρδιά μου.

 

Από τις πρώτες κιόλας σελίδες η ιστορία της Ελένης σε μπλέκει στα δικά της δίχτυα, στα σκοτεινά και τόσο δύσκολα μονοπάτια της βίας, της λεκτικής και σωματικής κακοποίησης καθώς και το μεγαλείο της ψυχής, που πρέπει να έχει κάθε γυναίκα, καλά κρυμμένο στην καρδιά της, για να καταφέρει να ξεφύγει από μια σχέση, από ένα γάμο καταστροφικό. Να καταφέρει να αφήσει πίσω της, κάθε τι που την ματώνει και να συνεχίσει να ζει, την ζωή που κάποιοι εσκεμμένα της είχαν στερήσει, ανοίγοντας την αγκαλιά της σε έναν νέο έρωτα που ασφαλώς θα δοκιμαστεί.

 

Πρόκειται για ένα υπέροχο βιβλίο γεμάτο συναισθήματα και ρεαλισμό, γραμμένο με απλές, λυρικές περιγραφές και εσωτερικούς μονολόγους που έρχονται να ταράξουν “ τα ήρεμα νερά” και να σπάσουν την σιωπή, όσο αφορά το θέμα της κακοποίησης. Όλοι οι ήρωες έχουν τον δικό τους χαρακτήρα μέσα στις σελίδες του βιβλίου μα και στην ψυχή της συγγραφέως που μας τους αποδίδει άρτια, ακόμα κι όταν εκείνοι ακροβατούν σε τεντωμένο σκοινί.

 

Μια μοναδική λογοτεχνική διαδρομή που περιδιαβαίνει τους αναγνώστες από το σκοτάδι στο φως. Από την βία στον πραγματικό έρωτα, από τον φόβο στον απόλυτο δυναμισμό και από τα συντρίμμια  μιας ψυχής στην αναγέννηση της.

 

Ένα βιβλίο δυνατό που θα σας συγκλονίσει, θα σας θυμώσει, θα σας συγκινήσει, θα σας θυμίσει πως είναι να αγαπάς ξανά και να ανασαίνεις δίχως να φοβάσαι.

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο.

 

Η Έλενα είναι μια κοπέλα έτοιμη να ανθίσει, με όλες τις προοπτικές της νιότης, που όμως της κόβουν τα φτερά. Η παιδική της ηλικία στιγματίστηκε από την έλλειψη αγάπης, έναν πατέρα απόντα και μία μητέρα που δεν γνώρισε ποτέ. Η ζωή της κυλούσε πάντα μέσα σε όρια και υποχωρήσεις. Μοναδικό στήριγμά της, η γιαγιά της. Η αγάπη, όμως, κάποιες φορές, έχει αντίτιμο.

Σε σχέση με τη γιαγιά της, το πλήρωσε με έναν γάμο που σήμαινε τον θάνατό της. Έναν γάμο που θα την πλήγωνε σωματικά, ψυχικά, αφήνοντάς την ένα άβουλο πλάσμα. Απόλυτα παραδομένη στη μοίρα της και στη μέχρι τώρα ζωή της, χωρίς όνειρα και ελπίδες για το μέλλον. Θα μπορέσει να ξεφύγει; Θα καταφέρει να κόψει μια και καλή τα δεσμά της; Θα καταλαγιάσει, κάποια στιγμή, τον πόνο στη ψυχή και την καρδιά της; Υπάρχει, άραγε, ίαση για την κακοποίηση που θα υποστεί; Η ξαφνική φυγή της ίσως της ανοίξει νέους ορίζοντες. Ίσως καταφέρει, τελικά, να ανοίξει τα δικά της φτερά και να πετύχει το ακατόρθωτο∙ να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Πότε θα το καταλάβει; Ίσως ο Πέτρος να είναι αυτός που θα καταφέρει να λιώσει κάθε πάγο από μέσα της. Θα καταλήξουν μαζί;

 

 

Βασιλική Τσούνη – Συγγραφέας.