Αδηφάγο Κράτος και ακίνητα – Αρθρο του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

 

“Μακριά από την πόλη, σε μιά συνοικία,

έχω δικά μου τρία δωμάτια, χώλ και κουζίνα,

καλά όλα κι άγια, ησυχία τάξη κι ασφάλεια.

Δική μου δουλίτσα με μιά βιοτεχνία,

μήνα το μήνα, δίχως κεσάτια, τα φέρνω στά ίσα,

καλά όλα κι άγια, ησυχία τάξη κι ασφάλεια.

Καλά τάχω μ’όλους, εμπόρους και εφόρους,

δεν θα πεινάσει  η οικογένεια που λέει ο λόγος,

καλά όλα κι άγια, ησυχία τάξη κι ασφάλεια”.

(Λουκιανός Κηλαηδόνης, 1980)

 

Τα παρακάτω αφορούν την αληθινή ιστορία ενός ακινήτου αγορασθέν το 1994 από τον φορολογούμενο κύριο “Μήτσο”. Τα χρήματα της αγορά αποτελούν προϊόν σκληρής εργασίας, αποταμίευσης, και ουχί κληρονομιάς, ή μίζας, ή μαύρου χρήματος. Δείτε πόσα χρήματα εισπράττει το αδηφάγο κράτος από τα ακίνητα:

 

  1. Η αγορά του ακινήτου το 1994 από τον κύριο “Μήτσο”, από Τεχνική Εταιρία, κόστισε 20.000.000 δρχ, (=58.694 Euro). Αυτή ήταν η τότε εμπορική αξία. Πάγια τακτική στήν Ελλάδα είναι να δηλώνεται η αντικειμενική αξία, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα επωλείτο ούτε καρφίτσα!!!
  2. Η αγοραπωλησία ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΗΚΕ ΜΕ 1.000.000 ΔΡΧ (=2.934,7 Euro) δηλαδή 5% επί της εμπορικής αξίας (η αντικειμενική ήταν 5.000.000 δρχ, άρα 20% φόρος επί της αντικειμενικής αξίας. ΔΕΝ υπολογίζουμε τους φόρους επί των εξόδων συμβολαιογράφου, δικηγόρων κλπ.
  3. Το ποσόν αυτό των 20.000.000 ΔΡΧ (=58.694 Euro) ήταν προϊόν εργασίας του κυρίου “Μήτσου”, και είχε ήδη φορολογηθεί με Φόρο εισοδήματος περίπου 17%. Δηλαδή το Κράτος εισέπραξε πρό της αγοραπωλησίας εκ του κεφαλαίου αυτού φόρο = 9.997,98 Εuro.
  4. Συνεπώς, τα 20.000.000 ΔΡΧ (=58.694 Euro) εμπορικής αξίας του ΑΚΙΝΗΤΟΥ έχουν φορολογηθεί ήδη με 22%. Σύνολο φόρου = 9.997,98 Εuro + 2.934,7 Euro = 12.912,68 Euro.
  5. Πέραν αυτού, το ακίνητο αυτό φορολογείται κάθε χρόνο με Τέλος Ιδιοκατοίκησης 1.500 Εuro, άρα επί 20 χρόνια φορολογήθηκε με 30.000 Εuro. Συνεπώς έχουμε συνολικό φόρο 42.912,68 Euro.
  6. Πέραν αυτού επεβλήθη Ειδικό Τέλος Ακινήτου 1.000 Euro στή ΔΕΗ τα τελευταία 3 χρόνια. Αρα + 3.000 Εuro Φόρος. Σύνολο Φόρων = 45.912,68 Εuro
  7. Επίσης το έτος 2009 πληρώσαμε άλλο Ειδικό Τέλος Ακινήτων ΕΤΑΚ ακινήτου περίπου 300 Euro, σύνολο ΦΟΡΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ = 46.212,68 Εuro.
  8. Επίσης σε λίγες μέρες έρχεται ΕΤΑΚ 2010+2011+2012 , αναμενόμενο περίπου 1.000 Euro, άρα ΣΥΝΟΛΟ ΦΟΡΩΝ ΑΚΙΝΗΤΟΥ= 47.212,68 Εuro.
  9. ΔΕΝ έχουν υπολογισθεί άλλα έξοδα, όπως τέλη συνδέσεων ΔΕΗ, ΔΕΥΑΠ, ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ, κλπ

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

Ενα ακίνητο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΑΞΙΑΣ τοτε 58.694 Euro, φορολογήθηκε μέσα σε 20 χρόνια με ποσόν  47.212,68 Εuro. Αρα ΦΟΡΟΙ = 80%.

Η άποψη μερικών Σοβιετοφρόνων ψηφοφόρων που εδρεύουν κομματικώς όχι μόνο στό ΚΚΕ αλλά δυστυχώς και στή ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, και φυσικά στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι “Ναί μέν αλλά ανέβηκε η αξία του ακινήτου” (Υπεραξία) ΔΕΝ ευσταθεί διότι:

(α) Το κεφάλαιο αγοράς Ακινήτου και οι φόροι που κατεβλήθησαν γιά το ακίνητο, εάν ήταν στήν τράπεζα επι 20 χρόνια θα τοκίζονταν. “Η επένδυση σε ακίνητα έπαψε πλέον να είναι καλή επένδυση, λαμβανομένης και της παλαιότητας αυτών, του υπερκορεσμού της δόμησης και της υπερφορολόγησης” (Ευστράτιος Παραδιάς, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Ελλάδας).

(β) Η ιδιόχρηση του ακινήτου, στέρησε τον ιδιοκτήτη από φοροαπαλλαγή ενοικίων που θα πλήρωσε σε περίπτωση ενοικιασμένου ακινήτου.

(γ) ΔΕΝ υφίσταται ένοια ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ γιά ένα ακίνητο που δεν πουλήθηκε.

(δ) Γιά ΠΩΛΗΣΗ σήμερα δεν συζητάμε διότι δεν πουλιέται τίποτα.

(ε) Εάν πουληθεί το ακίνητο και “πιάσει” αύριο πχ 100.000 Εuro θα ΞΑΝΑΦΟΡΟΛΟΓΗΘΕΙ!!!

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Είναι σαφές ότι ένα ακίνητο φορολογείται σε 20 χρόνια με ποσό ΦΟΡΟΥ ίσο με το 80% της αξίας του ακινήτου ΚΑΙ ΑΝΩ. Εάν αυτό πουληθεί ΜΙΑ φορά ακόμη, το κράτος θα έχει εισπράξει σε Φόρους ΟΛΗ την αξία του, 100%, άρα σιωπηλά θα ΤΟ ΕΧΕΙ ΔΗΜΕΥΣΕΙ.

 

Ο τ. Υπουργός Στέφανος Μάνος, τέως αρχηγός του κόμματος “Δράση” (που ο λαός έδωσε 2,2% στίς πρόσφατες Εκλογές, κατά τη γνώμη μου … γιατί δεν είναι  όμορφος και ψευδίζει…), έχει δηλώσει ότι: “Η κοινή λογική λέει ότι ένα φορολογηθέν ακίνητο δεν πρέπει να φορολογείται ξανά, εφόσον δεν αποφέρει εισόδημα εξ ενοικίων. Το έντιμο και λογικό θα ήταν στην μεταπώληση να βρεθεί η ΥΠΕΡΑΞΙΑ διά της αφαιρέσεως Νέας εμπορικής αξίας μείον την παλιά εμπορική αξία, και να φορολογηθεί η υπεραξία, ως νέο αποκτηθέν εισόδημα”.

 

ΤΕΛΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Σε Σοβιετόφρονα καθεστώτα των λαμογίων, της μίζας, του κομματισμού και του ψεύδους, όπως η Ελλάδα, ΔΕΝ συμφέρει να έχεις ακίνητο στήν κατοχή σου. Ομως, πέραν της προαναφερθείσης υπερφορολόγησης – δήμευσης, είναι επίκαιρο το πρόβλημα των επικειμένων κατασχέσεων, εντολή της τρόϊκας. Οι κυβερνώντες το 2013, ΝΔ+ΠΑΣΟΚ εκλογικώς αντιπροσωπεύουν το 41,94% του εκλογικού σώματος. ΑΡΑ δεν διαθέτουν πλειοψηφία. Είναι μειοψηφία, και μάλιστα σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος.

 

Συναισθάνονται την εθνική προδοσία που σκέφτονται να διαπράξουν με την απελευθέρωση των κατασχέσεων? Ερωτώ: ΔΕΝ φοβούνται την έκρηξη οργής? ΔΕΝ γνωρίζουν ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι ΔΕΝ ψηφίζουν κομμουνιστικά κόμματα, γιατί βασική φιλοσοφία του αστικού κράτους είναι η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ και Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ?

 

Εύχομαι να διαψευσθώ, αλλά θα θυμίσω ότι σε μισή ώρα κάηκε η Αθήνα μετά τη δολοφονία Γεωργόπουλου. Επίσης θα θυμίσω ότι ΑΙΣΘΗΜΑ ασφάλειας είχε και ο Πρόεδρος της Τυνησίας (έφυγε νύχτα), αίσθημα ασφάλειας είχε και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ (φυλακισμένος με καρκίνο), αίσθημα ασφάλειας είχε και ο Μουαμάρ Καντάφι (έφυγε …αδιάβαστος, κρυμένος σε υπόνομο, από πυροβολισμό πιτσιρικά 16 ετών, κλπ).

 

Κλείνω με μιά τελευταία ΦΙΛΙΚΗ συμβουλή πρός τους δύο σημερινούς συνομήλικους πάμπλουτους (βλέπε δηλώσεις τραπεζικών καταθέσεων στή Βουλή) ηγέτες μας Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Κύριοι αποτελείτε μειοψηφία. Εσείς και η παρέα σας (Α. Παπανδρέου, Κ. Σημίτης, Καραμανλής ΙΙ, κλπ) δημιουργήσατε οικονομικό πρόβλημα το οποίο τώρα μετακυλίετε στις πλάτες του λαού. ΔΕΝ μας εκπροσωπείτε. Ούτε κάν τους ψηφοφόρους σας. Αλλα τους τάξατε, άλλα κάνετε. Μέχρι να σας ξεφορτωθούμε νομότυπα, κυβερνήστε με βάση τις ανάγκες της πλειοψηφίας. Μή προσπαθείτε να μας πείσετε ότι τάχα δεν υπάρχει άλλλη λύση. ΔΕΝ μασάμε πλέον. ΚΑΙ ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ: “Μηδένα πρό του τέλους μακάριζε” και επίσης “Καλύτερα μιάς ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”. Καλά μυαλά!!!

 

ΔΕΙΤΕ:

http://www.youtube.com/watch?v=oG232FnN91w

http://www.youtube.com/watch?v=sab3shGAC28

http://www.youtube.com/watch?v=AwGdMkpz9vw

 

(*) Ο Δρ. Χ. Γκούβας είναι Ορθοπεδικός Χειρουργός, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιδρυτής του Μουσείου Τεχνών και Επιστημών Ηπείρου.