Αερολέσχη Ιωαννίνων κατά αερολιμενάρχη και αερολιμενικών για την εκδήλωση

Επιστολή στον Διοικητή της ΥΠΑ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν

έμα:

 

 

 

 

 

Αεραθλητική εκδήλωση Αερολέσχης Ιωαννίνων για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 15 έως 18 Ιουνίου 2017 – δραστηριότητα Αερολέσχης

 

(Οργάνωση:  Αερολέσχη Ιωαννίνων με την στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου – Δήμου Ιωαννίνων &  Ζίτσας)

Κύριε Διοικητή , κυρίες και κύριοι
Η Αερολέσχη Ιωαννίνων , βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να ενημερώσει εσάς  και όλους τους αρμόδιους φορείς κυρίως για την μη συνεργάσιμη στάση του αερολιμενάρχη και συγκεκριμένων  αερολιμενικών υπαλλήλων  του αεροδρομίου ,στην προσπάθεια μας για ανάπτυξη του αεραθλητισμού και της γενικής αεροπορίας στην πόλη μας και ειδικότερα για την αεραθλητική εκδήλωση που έχουμε προγραμματίσει από τις 15 έως 18 Ιουνίου.

 

Μετά από την διοργάνωση και φιλοξενία για πρώτη φορά στην πόλη μας της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΑΟPA Ελλάς (Συνδέσμου χειριστών & ιδιοκτητών αεροσκαφών γενικής αεροπορίας) τον Ιούνιο του 2016 , όπως ήδη γνωρίζετε έχουμε  προγραμματίσει να οργανώσουμε συμβολική αεραθλητική εκδήλωση κυρίως για μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από 15 έως 18 Ιουνίου στον Κρατικό Αερολιμένα Ιωαννίνων, και έχουμε  ενημερώσει εγκαίρως τις αρμόδιες υπηρεσίες για την εξασφάλιση των απαραιτήτων αδειών για την πραγματοποίηση της.

Δυστυχώς όμως παρ όλο που η Αερολέσχη έχει εξασφαλίσει

 

1)    την σχετική άδεια από το ΓΕΑ για αποθήκευση καυσίμων κατά την διάρκεια της εκδήλωσης

2)    άδεια από την αρμόδια υπηρεσία ΥΠΑ/Δ3 για επιφανειακό καθαρισμό χόρτων για πρόσβαση των μελών στο υπόστεγό μας και χειροκίνητη πρόσβαση των δύο αεροσκαφών στο χώρο στάθμευσης     που επιχειρούν από το υπόστεγο της αερολέσχης σύμφωνα με το εγκεκριμένο τοπογραφικό σχέδιο του 2011 για νέο τροχόδρομο από την ΥΠΑ

3)    την μεταφορά της περίφραξης με την έγκριση του εργολάβου των έργων μετά από  συνεννόηση με τον αρμόδιο υπάλληλο της τεχνικής διεύθυνσης της ΥΠΑ (ΔΤΥ) ,που εμπόδιζε την έξοδο των αεροσκαφών από το υπόστεγο της αερολέσχης.

 

ο αερολιμενάρχης και οι αερολιμενικοί υπάλληλοι του αεροδρομίου επιδεικνύουν αδικαιολόγητη καθυστέρηση και δεν συνεργάζονται όχι μόνο για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης αλλά ζητούν να αναβάλουμε την δραστηριότητα μας για άγνωστο χρόνο πιθανά ώσπου να  τελειώσουν τα έργα
ανάπλασης από τον εργολάβο ή ώσπου να βρούμε τα απαραίτητα κονδύλια για να κατασκευάσουμε με όλες τις προδιαγραφές  του έργου το νέο τροχόδρομο εξυπηρέτησης των αεροσκαφών.

Επιπλέον οι αερολιμενικοί υπάλληλοι του αεροδρομίου έφεραν σε δύσκολη θέση τον διευθυντή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων ο οποίος αναγκάστηκε να στείλει στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων στις 30/05/2017 διευκρινιστική επιστολή ότι μοναδικός υπεύθυνος για τις πτήσεις των μαθητών είναι αποκλειστικά οι γονείς τους.

 

Να σημειώσουμε ότι η Αερολέσχη έχει προγραμματίσει κατά την διάρκεια της εκδήλωσης και προσπαθεί για :

–         Δωρεάν συμβολικές πτήσεις γνωριμίας για τους μαθητές με το μηχανοκίνητο ανεμόπτερο περιήγησης της αερολέσχης, με την προϋπόθεση της υπογραφής συγκατάθεσης υπεύθυνης δήλωσης από τους γονείς

–         πτήσεις γνωριμίας για τους γονείς των μαθητών εάν υπάρχει ενδιαφέρον όπως και για φοιτητές με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

–          Έχει ζητήσει την σύμφωνη γνώμη του αερολιμένα για να υπάρξει εγκατεστημένος εξομοιωτής πτήσεων της αναγνωρισμένης σχολής υπερελαφρών « μάθε να πετάς » στην αίθουσα άφιξης του αεροδρομίου  και μικρή έκθεση αερομοντελισμού με ενημέρωση  για όσους μαθητές δεν καταφέρουν να πετάξουν.

–         Έχει ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία της ΥΠΑ/Δ3 την επέκταση του ωραρίου για την εξυπηρέτηση των πτήσεων τις απογευματινές ώρες στις 15,16 και 17 Ιουνίου ώστε το αεροδρόμιο να ανοίγει από τις 18:30 αντί  στις 20:30 και δυστυχώς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων  του οποίου ζητήθηκε η άποψη για την πρότασή μας δεν έχει δώσει ακόμη καμία απάντηση στην αρμόδια υπηρεσία και σε εμάς αλλά αντιθέτως  ζητάει να αναβληθεί η εκδήλωση.

–         Τέλος έχουμε ζητήσει δικαιολογώντας την πρόταση μας η οποία στηρίζεται και από την ΕΛΑΟ την εξαίρεση από τις πτήσεις αυτές της επιβολής φόρων τελών εκσυγχρονισμού αεροδρομίων για τους επισκέπτες σύμφωνα με τον σχετικό νόμο και ζητάμε την έγκριση σας για τα παραπάνω.
Επίσης να δηλώσουμε ότι η  εκδήλωση έχει χαρακτήρα συμβολικό με σκοπό πρωταρχικά να επιτρέψει στην Αερολέσχη να μπορέσει να συνεχίσει να δραστηριοποιείται, με την βοήθεια χορηγών μελών και σύμφωνα με τους σκοπούς του  καταστατικού  της στο δύσκολο περιβάλλον του ελεγχόμενου αεροδρομίου των Ιωαννίνων σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς  για την γενική αεροπορία , να φέρει σε γνωριμία όσους μαθητές επιθυμούν με τον αεραθλητισμό (ανεμοπορία – αλεξίπτωτο πλαγιάς – αερομοντελισμό – γεν. αεροπορία  ) και να καταστήσει ενεργό το αεροδρόμιο μας για τους πολίτες της πόλης μας.
Η  Αερολέσχη  έχει  ήδη  σχηματίσει  μια  μικρή λίστα με τα ονόματα μαθητών  που  εκδήλωσαν  ενδιαφέρον  από  μερικά  σχολεία  για    να συμμετέχουν στην εκδήλωση.
Στην ιδανική    περίπτωση    κατά   την   διάρκεια  των   ημερών  της εκδήλωσης   μπορούν  να πραγματοποιήσουν μικρής διάρκειας  πτήση γνωριμίας έως 30 λεπτών , περίπου   40- 50 μαθητές .

Εάν η εκδήλωση στεφθεί με επιτυχία η Αερολέσχη θα προσπαθήσει να την επαναλάβει τον Νοέμβριο κατά την διάρκεια του εορτασμού των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μας να σας ενημερώσουμε συνοπτικά και για τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε προσπαθώντας να δραστηριοποιηθούμε στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων λαμβάνοντας υπ όψιν σας και την ελάχιστη επιβατική κίνηση του αεροδρομίου Ιωαννίνων

 

1)    Πρόβλημα με τον ανεφοδιασμό καυσίμων για την γενική αεροπορία παρ όλο που η ευρωπαϊκή ένωση από τον Αύγουστο του 2016 επιτρέπει την μεταφορά καυσίμων σε πιστοποιημένα δοχεία ακόμη και στην καμπίνα των αεροσκαφών για την εξυπηρέτησή τους όταν προσεγγίζουν σε μικρά αεροδρόμια ή πεδία προσγείωσης όπου δεν υπάρχουν καύσιμα.

2)    Πρόβλημα στις άδειες εισόδου μελών και επισκεπτών. Συγκεκριμένα δεν επιτρέπεται σε άτομα που δεν είναι μέλη της Αερολέσχης και δεν έχουν συμπληρώσει το 18 έτος της ηλικίας τους να έχουν πρόσβαση στο υπόστεγο της Αερολέσχης. Δεν επιτρέπεται να  συνοδεύουμε επισκέπτες γονείς με  τα παιδιά τους ή τα ίδια τα παιδιά μας στο υπόστεγό μας ενώ μας απαγορεύεται να εισερχόμαστε περισσότερα από 5-6 μέλη συγχρόνως στο υπόστεγο της Αερολέσχης. Ακόμη , μια φορά τον χρόνο δεν μπορούμε τα μέλη να κόβουμε την πρωτοχρονιάτικη καθιερωμένη πίτα στο υπόστεγο της Αερολέσχης. Τέλος δεν επιτρέπεται σε οργανωμένα ολιγομελή τμήματα σχολείων , συλλόγων να πραγματοποιούν προκαθορισμένες εκπαιδευτικές επισκέψεις στο υπόστεγό μας για ενημέρωση.

3)    Η Αερολέσχη Ιωαννίνων έχει καταθέσει αρκετές προτάσεις για την ανάπτυξη γεν. αεροπορίας και αεραθλητισμού στο αεροδρόμιό μας (όπως π.χ. η πρόταση για δεύτερο παράλληλο διάδρομο με γρασίδι για ανάπτυξη και του αεραθλήματος της ανεμοπορίας) για τις οποίες οι απόψεις του αερολιμένα καθυστερούν αδικαιολόγητα.

Κύριε διοικητή όπως και ο ίδιος από τα παραπάνω καταλάβατε η αερολέσχη μας απλά προσπαθεί να δραστηριοποιηθεί σύμφωνα με τους σκοπούς του καταστατικού της και ζητάμε την παρέμβασή σας όπου χρειάζεται για την επίτευξη του σκοπού αυτού ώστε να καταφέρουμε στην παρούσα φάση και δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε  να συνεχίσουμε να δραστηριοποιούμαστε .

Εάν συνεχιστεί αυτή η συμπεριφορά των αερολιμενικών υπαλλήλων δεν υπάρχει λόγος να υφίσταται αερολέσχη στα Γιάννενα και είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε την δραστηριότητά μας μετά από 30 χρόνια παρουσίας στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων.

Σας ευχαριστούμε και παρακαλούμε για τις ενέργειες σας.

 

  

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ:

κ. Δήμος Ιωάννης στο τηλ. 6973001019 – fax: 2651029027

κ. Λιόντος Σωτήρης στην οδό Κ. Φρόντζου 7 τηλ. 6945855407

 

στα email:      [email protected] & [email protected]

www.airioa.gr

 

και στο facebook : Αερολέσχη Ιωαννίνων

 

 

 

 

Με εκτίμηση

 

 

 

 

 
Ο Πρόεδρος                                             Ο Γεν.Γραμματέας

ΔΗΜΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                                    ΛΙΟΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ