Γαβριήλ Τσεσμετζής: Ο Chef που παντρεύει παραδοσιακή με σύγχρονη κουζίνα

Στα Ιωάννινα, στην οδό Ν. Ζέρβα 50 από τον περασμένο Οκτώβριο, έκανε την εμφάνισή του ένα εστιατόριο-μαγειρίο, το οποίο έδωσε άλλον αέρα στον κατά γενικό κανόνα μουντό και άχαρο για τα δεδομένα των Ιωαννίνων δρόμο. Και μάλιστα στον εξωτερικό του χώρο,μπορείς να καθήσεις σε τραπεζάκι, αν βρείς βέβαια, σε πολύ καλάισθητα διαμορφωμένο χώρο, πάνω σε γκαζόν!!

 

Οι γευστικές μυρωδιές που κατακλύζουν καθημερινά την Ν.Ζέρβα σε οδηγούν από μόνες τους εκεί.

Όνομα; Σπιτική Κουζίνα Τσεσμετζής. Γεννιέται λοιπόν η απορία ποιος είναι αυτός ο κύριος Τσεσμετζής ο οποίος βάζει φαρδιά-πλατιά το όνομα του δίπλα στην ταμπέλα και μας υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που τρώμε και να αναθεωρήσουμε τι σημαίνει σπιτικό φαγητό;

Μπαίνοντας στον πολύ προσεγμένο χώρο με μίνιμαλ διακόσμηση, παρατηρεί κανείς ότι το μαγαζί είναι αυτό που λέμε χειρουργείο. Πεντακάθαρο. Φαίνεται λοιπόν ότι αυτός που το διαχειρίζεται νοιάζεται και διασφαλίζει την ποιότητα των φαγητών του.

Σε κάνει να νιώθεις ασφάλεια κατά κάποιον τρόπο. Να σου εμφανίζεται και ο κύριος Τσεσμετζής ο οποίος μας υποδέχτηκε με ένα πλατύ χαμόγελο, ντυμένος με την στολή του Chef η οποία γράφει και το όνομά του. Αυτό το αναφέρω γιατί όταν υπάρχει τέτοια στόλη με όνομα, σημαίνει ότι ο μάγειρας υπογράφει τις συνταγές του και την ταυτότητα του εστιατορίου του. Κάτι λέει και αυτό.

 

Το επίθετό του δεν παραπέμπει σε Ηπειρώτη. Και ο λόγος που βρίσκεται στα Γιάννενα είναι ότι ερωτεύτηκε και δημιούργησε την οικογένεια του εδώ. Αφού συνεχίσαμε σε πολύ ευχάριστο τόνο την κουβέντα, ο Γαβριήλ όπως είναι το μικρό του όνομα μας έδωσε να καταλάβουμε ότι όταν πρόκειται για θέματα κουζίνας δεν χαρίζεται εύκολα.

Με αγάπη και φανερή προτίμηση στην ιταλική κουζίνα, ο Γαβριήλ Τσεσμετζής διέγραψε λαμπρή πορεία στο χώρο της επαγγελματικής μαγειρικής. Σπούδασε την Αμερική και εργάστηκε για 11 χρόνια σε εστιατόρια και μεγάλα ξενοδοχεία.

Η αφοσίωση, ο επαγγελματισμός και η δημιουργικότητά του ,τού χάρισαν δύο ξεχωριστά βραβεία. Το 2007 βραβεύεται για την Καλύτερη Ιταλική Κουζίνα Β.Ελλάδος, ενώ το 2008 για την παραδοσιακή ιταλική κουζίνα

Gourmet New Commers.

Και ένας άνθρωπος, ένας chef, με τις διακρίσεις του και τις εκτός Ελλάδος μαγειρικές παραστάσεις του μπορεί να μαγειρεύει για μένα καθημερινά; Η απάντηση είναι ναι. Μάλιστα εκτός των εκπληκτικών δημιουργιών του οι οποίες εναλλάσσονται καθημερινά από Δευτέρα εως Σάββατο και βασίζονται πάνω σε ολόφρεσκα υλικά καθημερινής παραλαβής, δίνοντας αέρα Ηπείρου, Μακεδονίας και Ευρώπης, ο Γαβριήλ μας εξήγησε και κάποιες λεπτομέρειες οι οποίες πραγματικά μας εξέπληξαν και αφορούν το πάντρεμα της παραδοσιακής Ελληνικής κουζίνας με σύγχρονες ιδέες και τεχνικές δίνοντας ένα πιο συναρπαστικό γευστικό αποτέλεσμα .

Ετοιμάζει επίσης , σε συνεργασία με ειδικό διατροφολόγο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ειδικό μενού για διαβητικούς, αθλητές ή ακόμη και για άτομα τα οποία η πάθηση τους απαιτεί συγκεκριμένο διατροφολόγιο. Στα Γιάννενα;; Ναι!! Μας απάντησε γεμάτος καμάρι και ενθουσιασμό!

Μας έδειξε το πλέον εξελιγμένο τεχνολογικά σύστημα ασφάλειας και πυρόσβεσης υγραερίου που διαθέτει, ενώ παρατηρήσαμε ότι το κατάστημα χρησιμοποιεί και βιοδιασπώμενες σακούλες!

Μάλιστα μας έδειξε και την ειδική ράμπα πρόσβασης για ΑμεΑ, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για την οποία έγινε ήδη talk of the town αφού το Σωματείο ΑμεΑ Ιωαννίνων το προέβαλε, ευχαριστώντας τους ιδιοκτήτες, όντας το μοναδικό κατάστημα εστίασης που τη διαθέτει, τηρώντας, αν όχι υπερβαίνοντας τις προυποθέσεις του νόμου. Γιατί όπως λέει και ο Γαβριήλ, «δεν υπάρχουν συνάνθρωποι, παρά μόνο άνθρωποι» και σκοπός του είναι όλοι να μπορούν να επισκεφτούν το εστιατόριο του και να γευτούν τα πιάτα του.

Να επισημάνουμε επίσης την έκπληξη που νιώσαμε όταν είδαμε καταλόγους μενου γραφής Braille για ανθώπους με προβλήματα όρασης , κάτι που κάνει το εστιατόριο του Γαβριήλ την 3η επιχείρηση στα Ιωάννινα που παρέχει αυτή τη δυνατότητα.

Και στον επίλογο της κουβέντας μας μιλώντας μαγειρικά πάντα ,ο Γαβριήλ μας ενημέρωσε ότι το κατάστημα διατηρεί ακόμη και αρχεία προδιαγραφών HACCP.

Επειδή ο Chef πέρα από καταπληκτικός στη δουλειά του, είναι και άνθρωπος με όραμα για το μέλλον, μας άνοιξε τα χαρτιά του λέγοντας ότι έχει στα σκαριά το catering, ενώ μας ετοιμάζει και άλλες συνεργασίες τις οποίες θα τις μάθουμε σύντομα.

Όταν λοιπόν έχεις αγάπη, πάθος και όραμα γιαυτό που κάνεις, δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέραν από αυτός της επιτυχίας. Και ο Γαβριήλ έχει όλο το πακέτο.

Όσο για το φαγητό που προσφέρει; Δεν θα σας πούμε τίποτα. Μια επίσκεψη και μόνο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές….!