Δήμος Ζίτσας: Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το Δημοτικό Συμβούλιο για τον αποκλεισμό από τη χρηματοδότηση για τις δομές προσφύγων

Οι εξελίξεις που δρομολογούνται σε σοβαρά ζητήματα που αφορούν στο Δήμο Ζίτσας και τους δημότες του, όπως είναι οι αδικίες που δημιουργούνται από τις Νομοθετικές ρυθμίσεις για την είσπραξη των δημοτικών τελών και του ΤΑΠ καθώς και ο αποκλεισμός του Δήμου από τη χρηματοδότηση για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών, απασχόλησαν μεγάλο μέρος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου στα προ ημερήσιας συζήτησης θέματα και στη διάρκεια των ερωτήσεων-τοποθετήσεων των μελών του Σώματος.

Ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος, ενημέρωσε το Σώμα για τη νέα παρέμβασή του, προκειμένου να αρθεί επιτέλους η αδικία για τους φορολογούμενους που είχαν σπεύσει μέχρι 31/12/2019 να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους, είτε πληρώνοντας εφάπαξ το ποσό, είτε ρυθμίζοντάς το σε δόσεις οι οποίες τρέχουν και είναι προσαυξημένες λόγω της αναδρομικής ισχύς του προηγούμενου Νόμου. Με επιστολή του ο κ. Πλιάκος, προς την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Ε.) και προς την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Ηπείρου, ζητά να κατατεθεί πρόταση στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών προκειμένου όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους από ΤΑΠ και πληρώνουν με δόσεις να απαλλαγούν από τις προσαυξήσεις που προέρχονται από την αναδρομικότητα του Νόμου, ενώ όσοι κατέβαλαν εφάπαξ τα ποσά να βρεθεί τρόπος συμψηφισμού των συγκεκριμένων οφειλών. «Η ελληνική πολιτεία με την προτροπή της ΚΕΔΕ όπως όλα δείχνουν, για ακόμη μία φορά τιμωρεί τους νομοταγείς πολίτες που έσπευσαν να είναι συνεπείς και να πληρώσουν άμεσα τις υποχρεώσεις τους», επεσήμανε ο Δήμαρχος τονίζοντας «πως θα πρέπει να πάψει πια η τακτική να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι “το μάρμαρο”».

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ

Ο Δήμαρχος Ζίτσας, στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την επιστολή που απέστειλε στο Γ.Γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής & Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη με αίτημα να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Ζίτσας όπως δικαιούται άλλωστε, στους Δήμους που χρηματοδοτούνται για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών. Ακολούθως το Σώμα μετά από πρόταση του επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητική Συνεργασία» Βασίλειου Γαρδίκου ενέκρινε ομόφωνα σχετικό ψήφισμα σύμφωνα με το οποίο:

  1. Καταδικάζει ως απαράδεκτη την πολιτική που εφαρμόζει και το νεοσυσταθέν Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου αποκλείοντας το Δήμο Ζίτσας από την υλοποίηση αντισταθμιστικών μέτρων που εφαρμόζει στους Δήμους όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών και
  2. Ζητά να συμπεριληφθεί και ο Δήμος Ζίτσας στον κατάλογο με τους Δήμους που δικαιούνται ανταποδοτικά μέτρα και να χρηματοδοτηθεί άμεσα με το ποσό που δικαιούται για τα 400 άτομα που φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή στη Δομή προσφύγων «Αγία Ελένη» στην Κοινότητα Αγίου Ιωάννη και τα 120 άτομα που φιλοξενούνται σε ιδιωτικούς ξενώνες στις Κοινότητες Νεοχωρίου και Ασφάκας.

Στο ψήφισμα, το οποίο στάλθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, στο γραφείο του Πρωθυπουργού και τους Βουλευτές Ιωαννίνων μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ο Δήμος Ζίτσας είχε αποκλειστεί από το στοχευμένο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας για προσλήψεις στους Δήμους με δομές φιλοξενίας. Σήμερα, συνεχίζοντας την παράδοση, το Υπουργείο τον αποκλείει από τις χρηματοδοτήσεις. Ο Δήμος Ζίτσας έχει αποδείξει επί σειρά ετών (από τον Ιούλιο του 2016 με την έλευση των Γεζίντι στη «Φανερωμένη» της κοινότητας Βουνοπλαγιάς) τη σοβαρότητα με την οποία όλα αυτά τα χρόνια χειρίζεται το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα που εξελίσσεται σε μείζον εθνικό θέμα. Έτσι, ως Δημοτικό Συμβούλιο ζητάμε να αρθεί επιτέλους αυτή η αδικία που συντελείται σε βάρος του Δήμου και κατ’ επέκταση των δημοτών μας».