Δ. Μετσόβου: Προτάσεις από την παράταξη του Σπ. Βασιλείου για τις συνέπειες του κορονοϊου

Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα εν γένει, πρέπει όλοι να βάλουμε πλάτη. Χωρίς καμία διάθεση αντιπολίτευσης το οποίο θα ήταν άκαιρο και άκυρο στην παρούσα φάση, αλλά με απόλυτο σεβασμό σε όλο αυτό που βιώνουμε όλοι μας, ως παράταξη θα θέλαμε να καταθέσουμε κάποιες προτάσεις σε επίπεδο Δήμου Μετσόβου. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν από την παράταξη του Δημάρχου και να εφαρμοστούν όσο πιο άμεσα γίνεται.

– Καταρχάς, θα πρέπει να αποφασιστεί και να γίνεται μια φορά την εβδομάδα, μέσω Skype, εξ΄ αποστάσεως έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο. Σεβόμαστε ότι κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία, όμως είναι απαραίτητο τέτοιες στιγμές όλο το Δημοτικό Συμβούλιο να έχει ολοκληρωμένη ενημέρωση.

– Επίσης, πρέπει άμεσα να αποφασιστούν οικονομικά μέτρα ¨έκτακτης ανάγκης¨ τόσο για το σύνολο των επιχειρήσεων του Δήμου Μετσόβου, όσο και για τους πιο ¨αδύναμους¨ συνδημότες μας. Αυτό σίγουρα προϋποθέτει αναμορφώσεις προϋπολογισμού (ανταποδοτικά τέλη κ.α.), σύμφωνα και με την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών όπου δίνεται η δυνατότητα στα Δημοτικά Συμβούλια όλων των Δήμων της χώρας να απαλλάξουν τις τοπικές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κορωνοϊό από τέλη, τουλάχιστον για το διάστημα εφαρμογής των μέτρων αποτροπής διάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

– Ακόμα, οι διάφορες επιτροπές που ήδη έχουν συσταθεί (και καλώς συστάθηκαν) αλλά και οι επόμενες επιτροπές που θα χρειαστεί να συσταθούν τις επόμενες μέρες, που η κατάσταση θα επιδεινωθεί, θα πρέπει να γίνονται μέσω ενημέρωσης όλων των δημοτικών συμβούλων για να μπορέσουν όλοι να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερο σε αυτή την απίστευτα δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε όλοι μας.

– Κλείνοντας, προτείνουμε τη σύσταση ειδικής δημοτικής επιτροπής η οποία θα καταγράφει το σύνολο των προβλημάτων των επιχειρήσεων του Δήμου (έστω και τηλεφωνικά), έτσι ώστε να υπάρχει η καταγραφή της ¨πληροφορίας¨ μαζικά και ανάλογα το Δημοτικό Συμβούλιο (μέσω του Δημάρχου) να ενημερώνει τις ανάλογες υπηρεσίες της Κεντρικής Κυβέρνησης και της Περιφέρειας για τις εξειδικευμένες ανάγκες του Δήμου. Είναι πολύ σημαντικό να δράσουμε σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία με γνώμονα ότι δεν έχουν όλοι οι Δήμοι τις ίδιες ανάγκες και δεν έχουν όλες οι επιχειρήσεις τα ίδια προβλήματα.

– Τέλος, για τους πιο ¨αδύναμους¨ αλλά και για συνδημότες μας που δεν έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα τόσο για την ενημέρωση τους όσο και για την οποιαδήποτε τεχνοκρατική βοήθεια χρειάζονται πάνω στα νέα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της κρίσης. Για συνδημότες μας που δεν πληρούν τα κριτήρια έτσι ώστε να έχουν κάποιο βοήθημα από το κράτος και ταυτόχρονα έχουν μηδενικό εισόδημα θα πρέπει ο Δήμος να τους προσφέρει τα απολύτως απαραίτητα (είδη πρώτης ανάγκης).

Ελπίζουμε τώρα που τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και πριν γίνουν ανεξέλεγκτα να αποφασίσουμε συνεργατικά. Τώρα, περισσότερο από ποτέ επιβάλλεται συνεννόηση για γενναίες αποφάσεις προς όφελος όλων. Όλοι και χωρίς να περισσεύει κανένας, πρέπει να σταθούμε στο ύψος των απρόβλεπτων περιστάσεων.