Εκπαιδευτικές δράσεις σε θέατρο Δωδώνης και Ίτς- Καλέ

Στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2022, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων υλοποίησε την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022 δύο εκπαιδευτικές δράσεις. Οι δράσεις έλαβαν χώρα στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης και στο Ιτς Καλέ-Κάστρο Ιωαννίνων:

α. Στον αρχαιολογικό χώρο Δωδώνης η δράση «Αρχαίες και σύγχρονες χρήσεις της βελανιδιάς» πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των μαθητών της Ε’ και ΣΤ’ τάξης του 16ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων και των Εκπαιδευτηρίων Όλγας Ντότη-Οικονόμου, αντίστοιχα. Οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες από τις οποίες η μία περιηγήθηκε σύντομα στο χώρο και η δεύτερη παρακολούθησε την παρουσίαση υπό μορφή διάδρασης και εμπλουτισμένης με εκπαιδευτικές δραστηριότητες των χρήσεων της βελανιδιάς από την αρχαιότητα έως την σύγχρονη εποχή και αντίστροφα. Η δράση ολοκληρώθηκε με την καταγραφή από τους μαθητές των ερωτήσεων τους προς τον Δία και της Δωδώνης, τις οποίες ανάρτησαν σε σύγχρονη βελανιδιά απέναντι από την Ιερά Οικία. Θερμές ευχαριστίες στους εκπαιδευτικούς, στους συμμετέχοντες μαθητές και στην Δρ Καλλιόπη Στάρα για την αγαστή συνεργασία!

β. Στο Ιτς Καλέ-Κάστρο Ιωαννίνων, οι μαθητές του 13ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν δενδροφύτευση με συμβολικό χαρακτήρα και «υιοθεσία» του νέου δέντρου. Με αυτή την πράξη περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης έκλεισε η περιήγηση στο Κάστρο της πόλης με θέμα «Καστροπολιτεία και φυσικό περιβάλλον». Ευχαριστούμε τους μικρούς φίλους, το 13ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων για την εξαίρετη συνεργασία!

 

Η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων

Βαρβάρα Ν. Παπαδοπούλου

Δρ Αρχαιολόγος