Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων: Η κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά γύρω απο το λαιμό μας

Αναλυτικά η ανακοίνωση του συλλόγου:

“Η νέα απόφαση της κυβέρνησης για το λιανεμπόριο για την περίοδο έως τις 16 Μαρτίου συνεχίζει τον εμπαιγμό προς τους μικρούς εμπόρους, & σφίγγει όλο & περισσότερο τη θηλειά γύρω από τον λαιμό μας. Συνεχίζοντας την ίδια τακτική της απουσίας ουσιαστικών μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, την άρνηση της να το ενισχύσει με την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας, την απουσία μέτρων προληπτικού ελέγχου στους μεγάλους εργασιακούς χώρους, ουσιαστικά ρίχνει την ευθύνη της διασποράς του ιού στις μικρές επιχειρήσεις & περιορίζει παραπέρα τους ελάχιστους τζίρους μας εδώ & μήνες. Ο Εμπορικός Σύλλογος επαναλαμβάνει ότι τα απανωτά lockdown δεν μπορεί να είναι το φάρμακο διά πάσαν νόσο, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, που έχει και την αποκλειστική ευθύνη, το προηγούμενο χρονικό διάστημα δεν πήρε κανένα μέτρο για την υπεράσπιση της δημόσιας υγείας. Δεν μπορεί να μας κουνάει το δάκτυλο και να συνεχίζει να κλίνει την “ατομική ευθύνη” σε όλες τις πτώσεις, ενώ ταυτόχρονα, δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό οικονομικό μέτρο για τους μικρούς α/α εμπόρους, που έχουν φτάσει σε αυτή τη δεινή κατάσταση. Καλούμε τους συναδέλφους να διεκδικήσουμε

• Άμεση ενίσχυση του Δημόσιου συστήματος υγείας με κλίνες & προσωπικό.

• Επίταξη όλων των μονάδων υγείας του ιδιωτικού τομέα & ένταξη τους.

• Επίδομα ειδικού σκοπού 1.000 € το μήνα για όλους τους επαγγελματίες για όσο διάστημα διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα. Για την ενημέρωση των συναδέλφων παραθέτουμε τα μέτρα που ισχύουν για το Νομό μας για το διάστημα 4/3 έως 16/3/2021.

Στο Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο):

• Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με την διαδικασία του click away. Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία click inside.

• Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.

Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή. Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή.

Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.

• Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.

Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.

Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία:

α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και

β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.

• Το ωράριο λειτουργίας που ισχύει για αυτό το επίπεδο και συστήνουμε να ακολουθήσουν τα καταστήματα αύριο εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 8:30 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις.

*Με βάση τα παραπάνω προτείνεται το εξής ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων: Δευτέρα-Τετάρτη-Σάββατο: 9:00-14:30 Τρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 9:00-14:00 και 17:30-20:30″