Εξαγορά και νέες επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ από την “Βίκος”

Τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια θέτει η «Βίκος», η οποία φέτος συμπλήρωσε 25 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας. Η εταιρεία της οικογένειας Σεπετά από την Ήπειρο δρομολογεί επενδύσεις 25 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση της παραγωγικής δυναμικότητας και την γεωγραφική εξάπλωσή της ενώ παράλληλα προχώρησε και σε εξαγορά τοπικής μονάδας εμφιάλωσης νερού στην Πελοπόννησο. Πρόκειται, όπως είπε σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής και ιδρυτής της εταιρείας, Πέτρος Σεπετάς, «για επενδύσεις που πραγματοποιούνται με ίδια κεφάλαια, δίνουν αξία και τόνωση στην τοπική οικονομία της Ηπείρου, και δημιουργούν θέσεις εργασίας», προσθέτοντας πως «οι νέες επενδύσεις έρχονται ως φυσική εξέλιξη και συνέπεια της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα μας, τόσο για το νερό όσο και για τα αναψυκτικά, η οποία δημιουργεί την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής».

Συγκεκριμένα, οι νέες επενδύσεις περιλαμβάνουν την εγκατάσταση επιπλέον γραμμής εμφιάλωσης νερού στο εργοστάσιο της Βίκος Α.Ε. στην Περίβλεπτο Ιωαννίνων, καθώς και την επέκταση της μονάδας εμφιάλωσης νερού και παραγωγής και εμφιάλωσης αναψυκτικών στο εργοστάσιο του Καλπακίου με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις και νέα γραμμή παραγωγής αναψυκτικών. Ταυτόχρονα, οι αποθήκες της εταιρείας επεκτείνονται κατά 15.000 τ.μ., ενώ ενισχύεται η μονάδα παραγωγής εξειδικευμένων πλαστικών στο εργοστάσιο της PETCOM Plastics, με την εγκατάσταση νέου μηχανολογικού εξοπλισμού. Να σημειωθεί ότι στη νέα γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Περίβλεπτου έχουν εγκατασταθεί ήδη υπερσύχγρονες μηχανές με δυνατότητα εμφιάλωσης 81.000 φιαλών/ώρα.

Επιπλέον, η ηπειρώτικη βιομηχανία εξαγόρασε πρόσφατα το 70% της Νατούρα Εμφιαλωτική, η οποία διαθέτει στην αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό «Υάς» και το επιτραπέζιο νερό «Ίρις» ενώ στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία να αποκτήσει το 100%. Με την κίνηση αυτή η Βίκος απέκτησε γραμμή παραγωγής και αποθηκευτικούς χώρους στους Καλιάνους της Στυμφαλίας, στον νομό Κορινθίας, γεγονός που της επιτρέπει πλέον να καλύπτει καλύτερα και σε πιο ανταγωνιστικές τιμές τη Νότια Ελλάδα και κυρίως τις αγορές της Αττικής και της Πελοποννήσου.

Νέα προϊόντα

Στα σχέδια της εταιρείας είναι και η κυκλοφορία νέων αναψυκτικών, τα οποία ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες για προϊόντα πιο υγιεινά και με λιγότερες θερμίδες ενώ δεν αποκλείεται μες στα επόμενα 2-3 χρόνια η διεύρυνση της συνεργασίας με την ΕΨΑ, όπου κατέχει ποσοστό 25% κυρίως στην κατηγορία των αναψυκτικών σε γυάλινη συσκευασία, καθώς θα επιτρέψει την μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της “Βίκος” στην λεγόμενη “κρύα αγορά” (κλάδος εστίασης, καφέ μπαρ). Μετά την τοποθέτηση στην αγορά της Βίκος Cola με γλυκαντικό από το φυτό στέβια, η εταιρεία θα λανσάρει επίσης πορτοκαλάδα, λεμονάδα και κρύο τσάι με γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Στόχος είναι να συντηρηθεί και ενισχυθεί η δυναμική ανάπτυξη στην κατηγορία των αναψυκτικών, όπου οι πωλήσεις της αυξάνονται με ρυθμούς της τάξης του 70%! Ο κλάδος των αναψυκτικών εισέφερε στον συνολικό τζίρο της Βίκος 5 εκατ. ευρώ το 2016, ποσό που εκτιμάται ότι θα διπλασιασθεί το 2017. Η Βίκος κατέχει σήμερα μερίδιο 2% στην αγορά των αναψυκτικών, ενώ ειδικά στα προϊόντα cola το μερίδιό της βρίσκεται στο 1,8%. Το ισχυρό χαρτί της Βίκος παραμένει το νερό, όπου κατέχει μερίδιο 21% και σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται στην πρώτη θέση. Όσον αφορά στην πορεία των οικονομικών αποτελεσμάτων, το 2016 έκλεισε για την «Βίκος» με τζίρο 67,5 εκατ. ευρώ (από 64,23 εκατ. ευρώ το 2015) και κέρδη περίπου 13 εκατ. ευρώ, ενώ το 2017 εκτιμάται ότι θα κλείσει με αύξηση των πωλήσεων κατά 4%-5%. Το πρώτο τρίμηνο πάντως του 2017 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 10,55%.