Επαναλειτουργία σχολείων: Όλα τα δεδομένα – Το σχέδιο και οι ενστάσεις

Aπό τη Δευτέρα οι μαθητές της Γ’ Λυκείου (και από τις 18 Μαϊού οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου) επιστρέφουν στα σχολεία. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Επιλέγουμε τα βασικότερα που μάλλον έχουμε οι περισσότεροι στο μυαλό μας:

Πόσοι μαθητές και πόσοι εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν;
Πώς θα εξελιχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, με τον συνδυασμό της φυσικής παρουσίας ορισμένων μαθητών και παράλληλα την εξ αποστάσεως διδασκαλία για τους υπόλοιπους που έχουν ευπαθείς ομάδες στα σπίτια τους;
Πόσο προετοιμασμένα είναι τα σχολεία σε μέτρα προστασίας και διαχείρισης μιας πρωτόγνωρης συνθήκης;
Σε περίπτωση κρούσματος ή κρουσμάτων κορωνοϊού έχει λάβει η εκπαιδευτική κοινότητα τα απαραίτητα εφόδια για να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα; (διαβάστε εδώ πώς θα γίνει η διαχείριση ύποπτου και επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού στα σχολεία)
Ήδη τα δεδομένα όπως παρουσιάζονται από το υπουργείο Παιδείας και από την κριτική που ασκείται από την ΟΛΜΕ δείχνουν πως η εικόνα δεν είναι ίδια. Από τη Δευτέρα που επιστρέφει η Γ’ Λυκείου και κυρίως από τις 18 Μαϊού (όποτε και θα πάνε στα σχολεία οι μαθητές του Γυμνασίου και της Α’ και Β’ τάξης του Λυκείου) η πραγματικότητα θα κρίνει.

Πάντως, μέχρι στιγμής στην ειδική ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση παράλληλα με τη φυσική επιστροφή των μαθητών (διαβάστε εδώ) οι εκπαιδευτικοί αντιδρούν (στο υπόμνημα της ΟΛΜΕ παρακάτω μπορείτε να δείτε τους λόγους).

Στη συνέχεια παραθέτουμε

Αποσπάσματα από αναλυτικό υπόμνημα της ΟΛΜΕ στο υπουργείο Παιδείας, λίγες μέρες πριν, για την επαναλειτουργία των σχολείων, όπου καταγράφονται οι δυσκολίες, τα προβλήματα και οι ενστάσεις, σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς.
Τα μέτρα σύμφωνα με τα οποία να λειτουργήσουν τα σχολεία, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ – εδώ) των υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εσωτερικών αλλά και τη σχετική εγκύκλιο (εδώ).
Διαβάστε επίσης, τα απαραίτητα που ζητούν οι γονείς πριν την επανέναρξη των σχολείων (διαβάστε εδώ τα αναλυτικά αιτήματα της Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας – ΑΣΓΜΕ).

Έχοντας τη συνολική εικόνα μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματα σας. Όπως ήδη αναφέραμε η πραγματικότητα θα είναι για μια ακόμα φορά αυτή που θα κρίνει τι ισχύει σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά την υγεία των μαθητών (και των οικογενειών τους), των εκπαιδευτικών (και των οικογενειών τους).
Aftodioikisi.gr