Ζαγόρι: Συνάντηση Δημάρχου με φοιτητές και Καθηγητές του ΕΜΠ

Με φοιτητές και τους συνοδούς Καθηγητές της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου οι οποίοι φιλοξενήθηκαν από το Δήμο Ζαγορίου (Βίτσα, Μονοδένδρι, Τσεπέλοβο και Καπέσοβο, αλλά και σε χωριά της Κόνιτσας-συνολικά 86 Έλληνες και 26 ξένοι φοιτητές μέσα από το πρόγραμμα Erasmus- με τη στήριξη και της Περιφέρειας Ηπείρου) στο πλαίσιο του μαθήματος «Αρχιτεκτονική Ανάλυση Παραδοσιακών Κτηρίων και Συνόλων», συναντήθηκε ο Δήμαρχος Βασίλης Σπύρου.

Η συνάντηση με μια από τις ομάδες φοιτητών που δραστηριοποιήθηκε στην Άνω και Κάτω Βίτσα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης 23 Οκτωβρίου (μια μέρα πριν την αναχώρηση τους) στην πλατεία του χωριού και ήταν ενδιαφέρουσα, αφού αντηλλάγησαν απόψεις για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των παραδοσιακών οικισμών του Ζαγορίου και τις εντυπώσεις που αποκόμισαν τα παιδιά, καθώς και για την αξιοποίηση των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν στο πλαίσιο του μαθήματος. Τα στοιχεία θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Σχολής και εξετάζεται η δυνατότητα να παρουσιαστούν σε ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στα Γιάννινα και θα αφορά και τις άλλες περιοχές του νομού Ιωαννίνων τις οποίες επισκέφθηκαν οι φοιτητές.

Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε για την παρουσία της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ στο Ζαγόρι και στη συνεργασία που μπορεί να αναπτυχθεί και αναφέρθηκε στην προσπάθεια, μέσα και από το Διάταγμα Ζαγορίου, για την διατήρηση της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

 

Στην διδακτική ομάδα που συζήτησε με το Δήμαρχο Ζαγορίου μετείχαν οι Γιαννιώτες, Βασίλης Γκανιάτσας, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός, Καθηγητής ΕΜΠ, με καταγωγή από τη Λευκοθέα,  Ελευθερία Τσακανίκα, Δρ Πολ. Μηχανικός, Επίκουρη Καθηγήτρια  Ε.Μ.Π.  (συντονίστρια), από την Κληματιά,  Μαρία Μπαλοδήμου, MSc Αρχιτέκτων Μηχανικός, Ε.ΔΙ.Π.,ΕΜΠ. από το Δίλοφο. Επίσης μετείχε  και  ο Ίωνας Σκλαβούνος, Αρχιτέκτων Μηχανικός, Υπ.Δρ. ΕΜΠ.

Στους φοιτητές και Καθηγητές οι οποίοι αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και ικανοποιημένοι από τη φιλοξενία και την υποδοχή των κατοίκων, προσφέρθηκαν τα νέα έντυπα τουριστικής προβολής του Δήμου Ζαγορίου.