Η Βασιλική Τσούνη για την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των Γυναικών

Με κάτι τελείως διαφορετικό, θα ασχοληθεί η σημερινή μας στήλη. Θα έχει ένα “άρωμα” μοναδικό, ένα άρωμα “γυναίκας” ενόψει της  Παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των Γυναικών.

 

Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών έχει ορισθεί η 25η Νοεμβρίου, και πολλές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς διοργανώνουν δράσεις με σκοπό την αφύπνιση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών απέναντι σ’ ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμιες διαστάσεις, που διαπερνά όλους τους πολιτισμούς, όλες τις χώρες, όλες τις κοινωνίες…

 

 

Με αφορμή και τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εντατικοποιούμε με το έργο μας ακόμη περισσότερο το στόχο μας, που δεν είναι άλλος από το να σπάσουμε οριστικά τις αλυσίδες της σιωπής, να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τα δεσμά του φόβου, της απομόνωσης και της ενοχής.

Συνολικά με τις πολιτικές και τις δράσεις μας, αγωνιζόμαστε για την αποδόμηση των μέχρι πρότινος κατεστημένων και αναχρονιστικών στερεοτύπων, που κρατούν τις γυναίκες «αιχμάλωτες» και συντηρούν ένα καθεστώς «Κεκλεισμένων των θυρών» για όλα όσα βιώνουν λόγω έμφυλων ανισοτήτων.

Με το μήνυμα «Δεν είσαι (η) μόνη» – μίλησέ μας, ενθαρρύνουμε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις να απευθυνθούν στις υπηρεσίες των δομών της Γ.Γ.Ι.Φ. και, εμπιστευόμενες την ποιότητά τους, να λάβουν δωρεάν και εχέμυθα τις όλες εκείνες τις παροχές που συστάθηκαν ακριβώς για να τους προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους.’,

δηλώνει η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

 

Ας ανοίξουμε λιγάκι τα μάτια μας και ας ενημερωθούμε για τα πολλά πρόσωπα της κακοποίησης:

 

Για πολλούς η κακοποίηση ταυτίζεται με την σωματική βία. Αλλά δεν είναι μόνο αυτή. Η κακοποίηση έχει πολλά πρόσωπα και αυτά είναι τα 6 σημάδια για να την αναγνωρίσεις μέσα σε μια σχέση, έπειτα από έρευνες.

Η κακοποίηση είναι ένα “τέρας” με πολλά πρόσωπα. Στην αρχή παίρνει το αγγελικό, του μοναδικού και τρυφερού έρωτα. Στην συνέχεια όμως το τέρας ξυπνά από τον λήθαργο του. Οι μάσκες πέφτουν και τα τρομακτικά προσωπεία, κάποιας αρχαίας τραγωδίας αποκαλύπτονται.

Μπορεί η λεκτική κακοποίηση να μην αφήνει σημάδια πάνω στο σώμα της γυναίκας, όμως πονάνε εξίσου και μένουν χαραγμένα στην ψυχή της. Κάποια από αυτά επουλώνονται, ανάλογα με τον δυναμισμός της ενώ τα άλλα, εκείνα που έχουν ανοίξει μεγάλες πληγές στον εσωτερικό της κόσμο, μένουν πάντα ανοιχτά. Να κακοφορμίζουν και να αιμορραγούν συνεχώς.

Ας τα πάρουμε όλα με την σειρά και ας ανακαλύψουμε τα έξι πρόσωπα της βίας.

 

Λεκτική/ψυχολογική βία.

Η γνωστή σε όλους μας παροιμία “ Η γλώσσα κόκαλα δεν έχει και κόκαλα τσακίζει, έχει πλήρη εφαρμογή, στη λεκτική βία μέσα σε μια σχέση. Τα λόγια γίνονται σκληρά όταν ο σύντροφος προσπαθεί να χειραγωγήσει και να επιβληθεί στην γυναίκα του και εδώ αρχίζει η ψυχολογική κακοποίηση, με σκληρά λόγια, με πίεση και ξεκινά ο σύντροφος να την μειώνει, να την προσβάλλει και να την απειλεί. Η γυναίκα ζει μέσα στον φόβο, το άγχος, την πίεση και χάνει την αυτοπεποίθηση της και την αυτοεκτίμηση της. Γίνεται έρμαιο στα χέρια του συντρόφου της γιατί πιστεύει πως της αξίζει τέτοιου είδους συμπεριφορά. Φτάνει μάλιστα στο σημείο να θεωρεί τον εαυτό της ανίκανο και κατώτερο.

Ζήλια.

Μπορεί να είναι το αλατοπίπερο σε μια σχέση, μπορεί όμως να γίνει και η αρχή ενός κακού που καταλήγει στην κακοποίηση. Ο σύντροφος θέλει να έχει το πάνω χέρι και να ελέγχει την γυναίκα. Γενικά ψάχνει τα πράγματα της, το τηλέφωνο της, τα μηνύματα της, με αποτέλεσμα η γυναίκα να χάνει την ιδιωτικότητα της και βρίσκεται συνεχόμενα κάτω από την κατασκοπεία του συντρόφου της. Λόγω της ζήλιας, η κακοποίησης από λεκτική – ψυχολογική, σε πολλές περιπτώσεις γίνεται και σωματική.

Φόβος.

Είναι μια μορφή κακοποίησης. Ο θύτης δημιουργεί ένα περιβάλλον απειλών κι εκφοβισμού του θύματος. Το απειλεί για οτιδήποτε, ότι μπορεί να γίνει βίαιος, ότι θα κάνει κακό στους δικούς της, ότι θα χωρίσουν, ακόμη και ότι θα αυτοκτονήσει. Το θύμα νιώθει εγκλωβισμένο μέσα σε αυτό το περιβάλλον. Άλλωστε, ακριβώς, αυτός ο φόβος κάνει πολλές γυναίκες να σιωπούν και να παραμένουν μέσα σε μία τέτοια τοξική σχέση.

Σεξουαλική κακοποίηση.

Ο σεξουαλικός αναγκασμός σε μία σχέση είναι κακοποίηση, από τη στιγμή, δε, που το θύμα δε συναινεί να προσχωρήσει σε σεξουαλικές δραστηριότητες, με το σύντροφο της. Οποιαδήποτε πράξη σεξουαλικής φύσεως, παρά τη θέληση της γυναίκας, είναι κακοποίηση. Μάλιστα, τα πράγματα περιπλέκονται, όταν η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει μέσα σε έναν γάμο. Η γυναίκα, όταν υπάρχουν δε και παιδιά, σωπαίνει, ενώ προσπαθεί να δικαιολογεί το σύζυγό της, με την ίδια να είναι εγκλωβισμένη μέσα σε αυτή την κατάσταση.

 

Απομόνωση.

 

Ο θύτης θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο πάνω στο θύμα, να το εξουσιάζει, να έχει την αποκλειστικότητα. Και ο τρόπος για να το πετύχει αυτό, είναι η απομόνωση του θύματος από τον έξω κόσμο. Ο αποκλεισμός του, η διακοπή κάθε επαφής με φίλους, συγγενείς, γενικότερα με άτομα, που στο πρόσωπό τους ο θύτης βλέπει «απειλή». Η γυναίκα σε αυτή την περίπτωση, απομακρύνεται από τους δικούς της ανθρώπους, δεν έχει τη δική της κοινωνική ζωή, ενώ όταν διεκδικεί το χώρο και το χρόνο της, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την οργή του συντρόφου της.

 

Οικονομική βία.

 

Η γυναίκα υφίσταται οικονομική βία είτε στο χώρο εργασίας (υπό τη μορφή της απόλυσης, της εκμετάλλευσης) είτε και μέσα στη σχέση της. Στην περίπτωση αυτή, ο σύντροφος απαιτεί και έχει τον απόλυτο έλεγχο των οικονομικών της γυναίκας. Είναι εκείνος που ελέγχει τα έσοδα και τα έξοδα, της αφαιρεί το δικαίωμα να διαχειρίζεται η ίδια τα χρήματά της, με αποτέλεσμα να χάνει την νομική συμβουλευτική αυτονομία της και να είναι απόλυτα εξαρτημένη από εκείνον.

 

 

Όμως δεν σταματάμε εδώ. Ας  ρίξουμε μια ματιά στους επίσημους αριθμούς κακοποιημένων γυναικών που πραγματικά σοκάρουν.

 

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, ανήρτησε στη σελίδα της, στατιστικά στοιχεία της Γραμμής SOS 159000 για το διάστημα 19/11/2016 έως 19/11/2017, μέσα από τις 5041 κλήσεις και τα 113 ηλεκτρονικά μηνύματα, που δέχθηκε το χρόνο αυτό. Έτσι, σύμφωνα με αυτά:

 

  • Το 85% των κλήσεων αφορούσαν σε καταγγελίες έμφυλης βίας. Από τις κλήσεις αυτές, το 71% αφορούσαν σε καταγγελίες των ίδιων των γυναικών, ενώ το 29% ήταν καταγγελίες τρίτων προσώπων.
    • Από τις 3034 κλήσεις, που ήταν καταγγελίες των ίδιων των θυμάτων, το 80% αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία.
    • Τα αιτήματα των κλήσεων αυτών αφορούσαν, το 40% σε ψυχοκοινωνική στήριξη και το 26% σε .
    • Από τις 3034 γυναίκες που κάλεσαν στη γραμμή SOS, οι μισές ήταν μητέρες.
    • Το 22% των γυναικών αυτών, ήταν εργαζόμενες και το 18% άνεργες
    • Το 23% των γυναικών, που είναι και το υψηλότερο ποσοστό, είναι ηλικίας 25 – 39 ετών.

 

Επίσης, σύμφωνα με τον Οργανισμό, Unwomen.

  • Υπολογίζεται ότι το 35% παγκοσμίως των γυναικών, έχουν βιώσει σωματική η/και σεξουαλική βία από το σύντροφό τους.
    • Υπάρχουν χώρες, όπου το 70% των γυναικών, έστω για μία φορά, έχουν πέσει θύματα κακοποίησης!
    • Οι γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβάλλουν ή να πάθουν κατάθλιψη.
    • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 43% των γυναικών, έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας, από το σύντροφό τους.
    • Το 2012, οι μισές από τις γυναίκες που δολοφονήθηκαν παγκοσμίως, ήταν θύματα των συντρόφων τους.
    • Περίπου 120 εκατομμύρια κορίτσια παγκοσμίως, έχουν πέσει θύματα βιασμού ή άλλης βίαιης σεξουαλικής πράξης, κάποια στιγμή στη ζωή τους.
    • 1 στις 10 γυναίκες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναφέρει ότι έχει υποστεί διαδικτυακή παρενόχληση, από την ηλικία των 15 χρόνων.

 

Κάθε κακοποιημένη γυναίκα δεν είναι ποτέ μόνη της. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ανοίξει το στόμα της, να αποδεχτεί το πρόβλημα της και να κοιτάξει απέναντι της. Θα αντικρίσει πολλούς, που θα της απλώσουν το χέρι και θα την βγάλουν από το βαθύ σκοτάδι της βίας, της απαξίωσης, της ταπείνωσης και του απόλυτου εξευτελισμού. Δεν υπάρχει πια φόβος μονάχα αγάπη για τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

“Κανείς δεν γίνεται θύμα κανενός”.

“Μίλα για να σταματήσεις κάποια στιγμή να φοβάσαι”.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Βασιλική Τσούνη – Συγγραφέας.