Η Πέτρα της υπομονής του Ατίκ Ραχίμι

Της Βασιλικής Τσούνη

Σύμφωνα με την περσική μυθολογία, υπάρχει μια μαγική πέτρα που τη βάζεις μπροστά σου και της λες όλα σου τα βάσανα, τους πόνους, τις πίκρες… Της εμπιστεύεσαι ό,τι δεν τολμάς ν’ αποκαλύψεις σε κανέναν κι εκείνη ακούει, απορροφά σαν σφουγγάρι όλες σου τις λέξεις και όλα σου τα μυστικά. Μέχρι που μια μέρα σκάει, εκρήγνυται. Κι εκείνη ακριβώς τη μέρα λυτρώνεσαι.

Σε μια βομβαρδισμένη πόλη, μια νεαρή γυναίκα κάθεται δίπλα στον τραυματισμένο άντρα της που ψυχορραγεί. Του μιλάει για τα όνειρά της, τη ζωή της, τα θέλω της, για τον πόλεμο, τη βία και το φόβο. Καθώς οι στρατιώτες στους γύρω δρόμους σκοτώνουν και λεηλατούν, αυτή εξομολογείται όσα δεν έχει τολμήσει να πει μέχρι τώρα. Του εξομολογείται όσα καμιά γυναίκα της καταγωγής της, δεν τολμούσε ποτέ να πει. Για την αδικία, για όσα πόνεσαν και συνεχίζουν να πονάν την καρδιά της, για όσα δεν έζησε και για όσα ήθελε να ζήσει. Για τους άγραφους νόμους, που υποβιβάζουν συνεχώς και αμετακλήτως την θέση της γυναικείας φύσης.

Ο σπαρακτικός μονόλογος της ηρωίδας εκρήγνυται την στιγμή που το ζαχαρόνερο πέφτει από τον ορό και περνά στις φλέβες του τραυματισμένου άντρα της. Το μόνο που μπορούσε να τον κρατήσει στην ζωή, σε ένα ετοιμόρροπο σπίτι που σε κάθε βομβαρδισμό, τρίζει όπως και η ψυχή της. Η ομολογία της τραγική και τόσο αληθινή. Για όσα αγάπησε και μίσησε. Για όσα έχασε και βρήκε και για τον έρωτα που δεν έκανε ποτέ την καρδιά της να σκιρτήσει. Προσπαθεί να κρύψει τις αλήθειες όλων των γυναικών από κάθε γωνιά της γης και όμως εκείνη, ανοίγει το στόμα της έστω και αργά και αρθρώνει όσα μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να πει.

Ένα κινηματογραφικό αριστούργημα του Αβγανού κινηματογραφιστή και συγγραφέα Ατίκ Ραχίμι, που συγκλόνισε, αφού διαπραγματεύει φλέγοντα ζητήματα της ευρύτερης αραβικής κοινωνίας, τα οποία σε κάθε περίπτωση αποτελούν και πανανθρώπινα προβλήματα.

Η ηρωίδα κρατά το κοράνι και προκαλεί με θράσος το Θεό, πως υπάρχει και να γυρίσει πίσω τον άντρα της. Απευθύνεται και θυμώνει, η σιωπή την τρελαίνει, όταν εκείνη σπάει στα δυο από το κλάμα ενός μικρού κοριτσιού. Την απόγνωση και τον φόβο την αντικαθιστούν η οργή, ο θυμός και η συντριβή, όλα όσα μια φρόνιμη γυναίκα του στα μέρη του Ραχίμι, δεν ομολογεί ποτέ ακόμη κι αν υποστεί βασανιστήρια ακόμη κι αν ο άντρας της γίνεται γι’ αυτήν η πέτρα της υπομονής…

 

Ένα βιβλίο που συγκλονίζει και μια ταινία που καθηλώνει, δίνοντας μια γερή γροθιά στο μυαλό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου.

 

Η Πέτρα της Υπομονής – Ατίκ Ραχίμι – Εκδόσεις Ψυχογιός.

Βασιλική Τσούνη.