Η Π.Ε.Ν.ΔΙ. για την Παγκόσμια ημέρα Διαβήτη

Εν μέσω μιας πανδημίας που εδώ και πολλούς μήνες ταλανίζει όλη την ανθρωπότητα, αυτήν του COVID-19, της νόσου που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ακόμη μία μεγάλη πανδημία, η οποία εδώ και χρόνια υφίσταται και συνεχίζει να εξελίσσεται ασταμάτητα, αυτήν του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο μπλε κύκλος είναι το παγκόσμιο σύμβολο του διαβήτη· ο κύκλος συμβολίζει τη ζωή και την ενότητα, ενώ το μπλε επιλέχθηκε ως το χρώμα των Ηνωμένων Εθνών μετά την ψήφιση της Διακήρυξης 61/225, με την οποία η 14η Νοεμβρίου έγινε μία από τις επίσημες Ημέρες των Ηνωμένων Εθνών. Η 14η Νοεμβρίου είναι η μέρα γενεθλίων του καναδού νομπελίστα γιατρού Φρέντερικ Μπάντινγκ (1891-1941), ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον βιοχημικό Τζον Μακ Λίοντ (1876-1925) το 1921 και έσωσε εκατομμύρια ζωές.
Στην προσπάθεια να δώσει σημασία όλος ο κόσμος ότι ο COVID δεν είναι το μόνο που συμβαίνει στις ζωές μας και πως ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί μια κατάσταση που αγγίζει σχεδόν τους πάντες, καθώς ζούνε με αυτή την πάθηση σχεδόν 1 εκατομμύριο συνάνθρωποι μας στην Ελλάδα και 463 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως!!!, οι σύλλογοι ατόμων με διαβήτη, συμπεριλαμβανομένου της Π.Ε.Ν.ΔΙ., σε άμεση συνεργασία με την Ομοσπονδία μας ΕΛΟΔΙ και την βοήθεια της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), η οποία απέστειλε το μήνυμά μας σε κάθε δήμο της χώρας μας, δημιουργούμε μια καμπάνια με τίτλο «Όλα τα φώτα στον διαβήτη!» η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη πρωτοβουλία φωταγωγήσεων ευαισθητοποίησης για τον διαβήτη στα χρονικά της χώρας μας και ένα σημαντικό ορόσημο σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Οι δράσεις φωταγώγησης αποτελούν μέρος του παγκόσμιου project της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη (IDF) “Shine A Light on Diabetes” και τελούν υπό την αιγίδα της.
Έτσι λοιπόν 25 Δήμοι της χώρας μας, το βράδυ της 14ης Νοεμβρίου, θα φωτίσουν σημαντικά μνημεία και κτίρια, με το λαμπερό μπλε χρώμα του διαβήτη. Δυστυχώς, την φετινή χρονιά, λάμπει δια της απουσίας του ο Δήμος Ιωαννιτών,ο οποίος συνήθως πρωτοπορούσε, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι η ιστορία της ΕΛΟΔΙ, ξεκίνησε στην πόλη μας με πρωτοβουλία της ΠΕΝΔΙ , την χρονιά αυτή δεν θα φωτιστεί τίποτε με το μπλε χρώμα του διαβήτη! Οι δικαιολογίες δια την απουσία των Ιωαννίνων από την μακρά λίστα των φωταγωγήσεων, μάλλον αστείες (πχ. κόστος 100 ευρώ!, τα οποία μάλιστα προσφέρθηκε να καλύψει το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Ιωαννίνων… ή ότι είναι μια διαδικασία που απαιτεί χρονοβόρα διαδικασία εγκρίσεων και διαδικασιών). Τα υπόλοιπα συμπεράσματα δικά σας…