Η σήραγγα Μαλακασίου, ο ημιτελής κόμβος προς Δρίσκο και άλλα έργα στη συνάντηση – επίσκεψη του Υφ. Υποδομών στην Περιφέρεια

Για την εξέλιξη των εργασιών συντήρησης που εκτελούνται στη σήραγγα Μαλακασίου της Εγνατίας Οδού ενημερώθηκαν σήμερα ο Υφυπουργός Υποδομών κ. Νικόλαος Ταχιάος και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης από τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. κ. Γ. Κωνσταντόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κ. Κουτσούκο.

Ακολούθησε σύσκεψη στην Περιφέρεια Ηπείρου, κατά την οποία τονίστηκε από Υφυπουργό και Διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας της σήραγγας και οι εργασίες που εκτελούνται σήμερα είναι εργασίες συντήρησης οι οποίες θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες. Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο Υφυπουργός Υποδομών, τόνισε ότι όπως προέκυψε από τους ελέγχους, «με απόλυτη διατύπωση η σήραγγα δεν έχει κανένα στατικό πρόβλημα». Εντοπίστηκαν ωστόσο κάποια προβλήματα, «αποφλοιώσεων λόγων νερών που δεν στράγγιζαν καλά» και επίσης τα άλατα από τους αποχιονισμούς που κατευθυνόταν στα χαμηλά προκάλεσαν σημάδια αποφλοίωσης. Ο Υφυπουργός πρόσθεσε σε άλλο σημείο ότι «όλες οι σήραγγες της Εγνατίας οδού πλέον μετά την παραχώρηση και ακόμη νωρίτερα κατά τη φάση της παράδοσης στον ανάδοχο της παραχώρησης θα ελεγχθούν και θα ακολουθήσει η πολύ βαριά συντήρηση όπως προκύπτει από τη σύμβαση παραχώρησης».

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είχε στόχο να προκαλέσει πρόβλημα, εξηγώντας ότι «αν είπα μια κουβέντα παραπάνω, την είπα για να δείξω το πρόβλημα που υπάρχει για το δρόμο αυτό που χρειάζεται βαριά συντήρηση, όπως είπε και ο κ. Υπουργός», για να συμπληρώσει ότι η θέση του για τα διόδια είναι ότι «όποιος κάνει χρήση του δρόμου, πρέπει να πληρώνει».

Ο κόμβος προς Δρίσκο

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην Περιφέρεια ο Περιφερειάρχης κ. Αλεξ. Καχριμάνης έθεσε στη διοίκηση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. το ζήτημα κατασκευής του ημιτελούς κόμβου προς Δρίσκο μετά τη γέφυρα Μπαλντούμας ώστε να εξυπηρετείται το Βόρειο τμήμα της Ηπείρου, ενώ συζητήθηκαν και άλλα θέματα υποδομών όπως η σύνδεση Ιόνιας με Πρέβεζα και ο παραθαλάσσιος οδικός άξονας. Μάλιστα ο κ. Καχριμάνης ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για τη συνεργασία που υπάρχει, τόσο για το θέμα της σήραγγας, όσο και για τα άλλα θέματα υποδομών της Ηπείρου, εκφράζοντας την πίστη του «ότι θα φτάσουμε σε θετικά αποτελέσματα».

Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε και δημόσια το αίτημά του για την κατασκευή του ημικόμβου προς Δρίσκο, αναφέροντας ότι η Περιφέρεια Ηπείρου έχει δώσει μια προμελέτη στην Εγνατία Οδό Α.Ε., υπογραμμίζοντας ότι αυτός είναι πολύ σημαντικός για το βόρειο τμήμα του νομού Ιωαννίνων και η Περιφέρεια είναι διατιθεμένη να καλύψει το κόστος, με τον Υφυπουργό να παραπέμπει για τα επόμενα βήματα στην παραχωρησιούχο εταιρεία.

Όσον αφορά τα άλλα έργα υποδομών στην Ήπειρο, ο Υφυπουργός ανέφερε «τα συζητάμε συνέχεια με τον κ. Καχριμάνη. {…}. Τα συζητάμε σε μια δυναμική διαδικασία, φεύγω με ένα φάκελο σημαντικό, έχουμε επαφές και μεταξύ των υπηρεσιακών παραγόντων της Περιφέρειας και του Υπουργείου, για να βρεθεί λύση για τη Δυτική πλευρά της Ηπείρου, όπως επίσης και για τη βόρεια παράκαμψη του Αμβρακικού, που και αυτό είναι ένα σημαντικό έργο που πρέπει να προχωρήσει. Δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, θέλουν την ωρίμανσή τους, δεν είναι εύκολη ιστορία», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υφυπουργός για να προσθέσει: «Εκείνο που για μας είναι μεγάλη προτεραιότητα είναι το Γιάννενα- Κακαβιά. Είναι ένα έργο που είναι μπροστά μας που θα το συμβασιοποιήσουμε πολύ σύντομα…»