Ιωάννινα: Η Εθνική Λυρική Σκηνή στο Βυζαντινό Μουσείο

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στο νέο θεσμό «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» και παρουσιάζει αύριο στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Ιτς Καλέ, την γνωστή οπερέτα του Θεόφραστου Σακελλαρίδη «Θέλω να δω τον πάπα».
Η πολυτραγουδισμένη και αγαπημένη σε πολλούς οπερέτα με το σπιρτόζικο θέμα έρχεται να μας κρατήσει συντροφιά το βράδυ της Κυριακής, στις 20:30. Η παράσταση έχει τη μορφή ζωντανής ραδιοφωνικής παράστασης.
Η Εθνική Λυρική Σκηνή με τις φετινές της παραστάσεις τιμά τον πρωτεργάτη της ελληνικής οπερέτας, το Θεόφραστο Σακελλαρίδη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από το θάνατό του.
Συντελεστές:
Ενορχήστρωση για τετραμελές ενόργανο σύνολο: Μιχάλης Παπαπέτρου
Διανομή:
Ρίτα, Άννα Στυλιανάκη,
Ανδριανός, Δημήτρης Πακσόγλου,
Λατρούδης, Δημήτρης Ναλμπάντης,
Άννα, Μυρτώ Μποκολίνη,
Βαρονάς, Κωστής Ρασιδάκης,
Λατρούδη, Λυδία Αγγελοπούλου.
Μουσικοί: Δημήτρης Τίγκας (κοντραμπάσο), Διονύσης Βερβιτσιώτης (βιολί), Γιάννης Κρητικός (κλαρινέτο), Σταμάτης Πασόπουλος (μπαγιάν)
Η υπόθεση της οπερέτας αφορά το διακαή πόθο της νεόνυμφης Άννας να δει τον… πάπα κατά τη διάρκεια του γαμήλιου ταξιδιού της με τον Αδριανό στην Ιταλία. Καθώς ο σύζυγός της δεν εκπλήρωσε την επιθυμία της, το ζευγάρι διέκοψε το «μήνα του μέλιτος» και επέστρεψε. Ακούγοντας τις συμβουλές της μητέρας της, η Άννα οδήγησε τα πράγματα στα άκρα. Όταν, όμως, συνειδητοποιεί ότι με τη στάση της κινδυνεύει να διαλύσει το γάμο και να χάσει τον αγαπημένο σύζυγό της, αλλάζει συμπεριφορά. Οι παρεξηγήσεις λύνονται και η κατάληξη του έργου είναι για όλους αίσια.
Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στο θέατρο Παπαϊωάννου από τον ομώνυμο θίασο στις 6 Ιουλίου του 1920. Είχε ολοκληρωθεί από τον συνθέτη του μερικούς μήνες νωρίτερα, τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου. Σημείωσε άμεση επιτυχία, ενώ το ομότιτλο τραγούδι όχι μόνο τραγουδήθηκε, αλλά έγινε και νούμερο επιθεωρήσεων και οπωσδήποτε το μεγάλο σουξέ της χρονιάς. Το λιμπρέτο της οπερέτας αποτελεί διασκευή του έργου του Μωρίς Εννεκέν «Οικιακές χαρές» (1894)