Ιωάννινα: Οι Paguristas έδειξαν.. το δρόμο

Συμβουλές για την αντιμετώπιση απρόοπτων καταστάσεων παρείχε σε δεκάδες πολίτες των Ιωαννίνων η ανοιχτή εθελοντική ομάδα των Paguristas, με τη συνδρομή του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ιωαννίνων και της Ιόνιας Ναυαγοσωστικής και Ταχυπλόων Σχολής.
Από τις 7 το απόγευμα έως αργά το βράδυ της Πέμπτης, στην κεντρική πλατεία, οι εθελοντές Paguristas καλωσόριζαν τους πολίτες, οι οποίοι ενημερώθηκαν για το πώς μπορούν να αντιμετωπίσουν μικρά ατυχήματα, ικανά, όμως, να μας ταλαιπωρήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών.
Οι Εθελοντές Σαμαρείτες έκαναν επιδείξεις καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή, έδειξαν τη θέση ανάνηψης και πώς αντιμετωπίζεται η πνιγμονή από εξωτερικό αντικείμενο, ενώ πληροφορούσαν τους πολίτες για το τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών στις διακοπές. Το γενικό πρόσταγμα είχε ο αρχηγός του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ιωαννίνων Δημήτρης Αλεξίου, ενώ παρούσα ήταν και η πρόεδρος του ΕΕΣ Ιωαννίνων Μάρθα Παπαδοπούλου.
Πολύτιμες συμβουλές για τη διαβίωση στη φύση έδωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ιωαννίνων, εστιάζοντας κυρίως στα παιδιά, μέσα από διαδραστικό παιχνίδι, ενώ οι υπεύθυνοι της Ιόνιας Ναυαγοσωστικής και Ταχυπλόων Σχολής ενημέρωναν για τους κανόνες ασφαλούς κολύμβησης.
Παράλληλα, μέλη των Paguristas διένειμαν στους πολίτες ένα ενημερωτικό φυλλάδιο με το τι πρεπει να περιεχει το φαρμακείο των διακοπών μας μαζί με ένα θερμόμετρο,καθώς και μαντηλάκια, ενώ γινόταν και συμπλήρωση ερωτηματολογίων σχετικά με το τι γνωρίζουν οι πολίτες για τις πρωτες βοήθειες αλλα και το τι γνωρίζουν για την δράση της εθελοντικης ομαδας.
Τίτλος της εκδήλωσης ήταν «Ενημερώσου και σώσε κι εσύ μια ζωή…ακόμη και την δική σου» και στόχος της ήταν η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της πρόληψης στην καθημερινότητα και τις διακοπές, καθώς και για τις απαιτούμενες δεξιότητες, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ενεργήσουν κατάλληλα και με αυτοπεποίθηση σε μία επείγουσα κατάσταση μέχρι την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.
Η εθελοντική ομάδα των Paguristas θέλει να ευχαριστήσει πολύ όλους τους πολίτες που παρευρέθηκαν στο σημείο της εκδήλωσης ,όλους αυτούς που συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο στο σχεδιασμό και την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και συγκεκριμένα τον Δήμο Ιωαννιτών , τον μεγάλο χορηγό της δράσης αυτής τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συναιτερισμό Ιωαννίνων “Πίνδος”,την ΒΙΚΟΣ ΑΕ,το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Ιωαννίνων, την Ιόνια Ναυαγοσωστική και Ταχύπλοων Σχολή, την Ηπειροφόρμ, την Καφεεμπορική, τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών ” Επικοινωνια” και
τον Dj Δημήτρη Μαργαρίτη.