Ιωάννινα: Παρέμβαση Βασ. Μασσαλά για το Δημαρχείο

Το τελευταίο διάστημα έγινε συζήτηση στην πόλη για την αναγκαιότητα η μη της ύπαρξης ενιαίου κτιρίου για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου, και την πιθανή αξιοποίηση του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ για την δημιουργία νέου Δημαρχείου.

  • Είναι δεδομένο, για οποιονδήποτε, ότι η συγκέντρωση των υπηρεσιών του Δήμου σε ενιαίο κτίριο θα βελτιώσει την αποδοτικότητα των υπηρεσιών του Δήμου με την στενή συνεργασία, την αλληλεπίδραση, τον συντονισμό και βέβαια με τον ευκολότερο έλεγχο της λειτουργίας των υπηρεσιών.
  • Υπάρχουν βέβαια υπηρεσίες του Δήμου που δεν απαιτείται να βρίσκονται σε ενιαίο κτίριο, είτε λόγω της ανεξάρτητης λειτουργίας, είτε του εντελώς διαφορετικού αντικειμένου. Για παράδειγμα πρέπει να υπάρχει ένα εργοτάξιο του Δήμου, σε διαφορετικές εγκαταστάσεις προσαρμοσμένες στην λειτουργία του, όπως και η λειτουργία του Πνευματικού κέντρου μπορεί να παραμείνει στο σημερινό κτίριο.
  • Είναι επίσης δεδομένο ότι πρέπει να γίνει πλήρης αξιοποίηση όλου του κτιριακού αποθέματος που έχει στην κατοχή του ο Δήμος Ιωαννιτών, και να περιορίσει στο ελάχιστο τα χρήματα που ξοδεύει για την στέγαση των υπηρεσιών του, και βέβαια να μην ρημάζουν τα δικά του ιδιόκτητα ακίνητα.

Η αξιοποίηση όμως του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ και η μετατροπή του σε δημαρχείο βρίσκεται στην εντελώς λάθος κατεύθυνση. Το κτίριο είναι σχεδιασμένο από ένα από τα μεγαλύτερα γραφεία της Ελλάδας, τον Δημήτρη και την Σουζάνα Αντωνακάκη, για εντελώς διαφορετική λειτουργία. Αν και προσωπικά θεωρώ ότι είναι από τις χειρότερες δουλειές τους, δεν παύει να είναι σχεδιασμένο για συγκεκριμένη χρήση, και όσο καλύτερα είναι σχεδιασμένο για μια χρήση τόσο δυσκολότερα μπορείς να την αλλάξεις. Η προσπάθεια να αλλάξει η χρήση του και να μετατραπεί σε Δημαρχείο θα καταλήξει σε φιάσκο, και το μόνο που θα έχει γίνει είναι να έχουν ξοδευτεί τζάμπα πόροι του Δήμου Ιωαννιτών.

Η μεγαλύτερη προσπάθεια που έχει γίνει στο παρελθόν για την κατασκευή Δημαρχείου έγινε από την Δημοτική αρχή Παπασταύρου στον χώρο που λειτουργεί σήμερα η λαϊκή αγορά, η οποία όμως είχε εξαρχής ένα βασικό μειονέκτημα, την δέσμευση και δόμηση ενός από τους τελευταίους ελεύθερους χώρους που έχει η πόλη στο κέντρο της. Ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που έγινε είχε μεγάλη επιτυχία, με συμμετοχή των μεγαλύτερων αρχιτεκτονικών γραφείων στην Ελλάδα, και με πρώτο βραβείο μια πολύ καλή μελέτη, αλλά το έργο δεν προχώρησε επειδή η αλλαγή χρήσης που έγινε από το Δημοτικό συμβούλιο, από αθλητικές εγκαταστάσεις σε χώρο Δημαρχείου, κατέπεσε στο Σ.Τ.Επικρατείας μετά από προσφυγή του συλλόγου Περιβάλλοντος.

Βρισκόμαστε λοιπόν χωρίς απάντηση, και καταδικασμένοι σαν Δήμος να έχουμε διασκορπισμένες τις υπηρεσίες μας σε άπειρα κτίρια, σε πολλά από τα οποία πληρώνουμε υπέρογκα ενοίκια; Η απάντηση στο ζήτημα του ενιαίου κτιρίου του Δημαρχείου δεν βρίσκεται σίγουρα στο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι, όπως προβλεπόταν και στην μελέτη του ρυθμιστικού σχεδίου, το οποίο βέβαια ποτέ δεν εγκρίθηκε, να μεταφερθεί η Περιφέρεια Ηπείρου από το παλιό κτίριο της Νομαρχίας σε νέο κτίριο που θα κατασκευαζόταν σε χώρο του στρατοπέδου Βελισαρίου. Το κτίριο της Περιφέρειας μπορεί να κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες υποδομές, όπως πχ πάρκινγκ, να έχει εγγύτητα στους οδικούς άξονες που συνδέουν την πόλη με την υπόλοιπη Περιφέρεια, να μην επιβαρύνει το κέντρο της πόλης με λειτουργίες έξω από την λειτουργία της. Η Περιφέρεια αναφέρεται σε όλη την Ήπειρο, έχει υπηρεσίες σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες, και εξυπηρετεί όλους τους πολίτες της Ηπείρου, και δεν την βοηθάει σε τίποτα να βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, εκτός ίσως από τον εγωισμό του κάθε Περιφερειάρχη.

Το παλαιό κτίριο της παλιάς Νομαρχίας, μετά την μεταστέγαση της Περιφέρειας, πρέπει να αποδοθεί στον Δήμο Ιωαννιτών για την στέγαση όλων των υπηρεσιών του, αφού είναι κατασκευασμένο για αυτήν ακριβώς την δουλειά, σαν κτίριο γραφείων, και βέβαια σαν Δημαρχείο πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης για να έχει καλύτερη πρόσβαση και να εξυπηρετεί καλύτερα τους δημότες. Το σημερινό Δημαρχείο, που αποτελεί σημείο αναφοράς της πόλης, ένα τοπόσημό της, πρέπει να παραμείνει και να στεγάζει, το γραφείο του Δημάρχου και των άμεσων υπηρεσιακών συνεργατών του, το γραφείο του προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου και την αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού συμβουλίου.

Με αυτόν το σχεδιασμό πρέπει να προχωρήσει ο Δήμος Ιωαννιτών, διεκδικώντας από την πολιτεία την κατασκευή νέου κτιρίου της Περιφέρειας και την απόδοση της παλιάς Νομαρχίας στον Δήμο.

 

Βασίλης Μασσαλάς πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών.