Ιωάννινα: Σήμερα η απόφαση για τη “Λευκή Νύχτα”

Παρα τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε η αντίστοιχη ςκδήλωση στην Πρέβεζα, στα Ιωάννινα εξακολουθεί να υπάρχει διχογνωμία όσον αφορά την διοργάνωση της.Υπάρχουν αυτοί οι οποίοι πιστεύουν οτιι θα δώσει ώθηση σε τουρισμό και λιανικό εμπόριο, αλλά και εκείνοι που θεωρούν οτι θ υπάρξει όχληση στο κέντρο της πόλης, ενώ αντιδράσεις και διαφωνίες αναμένονται και από συλλογικούς συνδικαλιστικούς φορείς, αλλά και από πολιτικά κόμματα.

Η τελική απόφαση, θα ληφθεί σήμερα  από τους εμπόρους στη συνεδρίαση του συλλόγου τους, στις 18.30 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου.

Με ανακοίνωση της η οργανωτική επιτροπή της «Λευκής Νύχτας», διευκρινίζει:

  1. Η Οργανωτική Επιτροπή της «Λευκής Νύχτας», εμπνεόμενη από ανάλογες προσπάθειες που έχουν πραγματοποιηθεί με επιτυχία σε μεγάλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις, έχει ως μοναδικό σκοπό την επιτυχή διοργάνωση της πρώτης «Λευκής Νύχτας» στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, πιστεύοντας πως μια τέτοια εκδήλωση θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελής σε εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο για την περιοχή.
  2. Η Οργανωτική Επιτροπή σέβεται απόλυτα το σύνολο των εργαζομένων και τα κατεκτημένα, κατοχυρωμένα και θεσμοθετημένα μέσα από αγώνες δικαιώματά τους, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν θεωρεί πως τίθενται υπό αίρεση και εν κινδύνω από την συγκεκριμένη εκδήλωση.
  3. Η Οργανωτική Επιτροπή δεν αποτελεί πολιτικό φορέα, ούτε προτίθεται να ασκήσει κανενός είδους πολιτική. Αποτελείται από ένα σύνολο Γιαννιωτών επαγγελματιών που επιχειρούν να συνεισφέρουν σε προτάσεις εξωστρέφειας και να προτείνουν λύσεις για την ανάκαμψη της αγοράς.
  4. Κοινός παρονομαστής όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής είναι η αγάπη για την πόλη και η διάθεση εμπορικής, τουριστικής και πολιτιστικής υποστήριξής της.
  5. Η Οργανωτική Επιτροπή και ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, δεν εκπροσωπούν πολυεθνικές εταιρίες, αλλά μικρής και μεσαίας κλίμακας εμπόρους και επιχειρηματίες, η βιωσιμότητα των οποίων αποτελεί βασική στόχευση.
  6. Η συγκεκριμένη εκδήλωση γίνεται μόνο μια φορά τον χρόνο, όπως συμβαίνει άλλωστε και στις υπόλοιπες πόλεις που την πραγματοποιούν, ενώ η συμμετοχή σε αυτή έχει προαιρετικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα για τις επιχειρήσεις.Επίσης προτάθηκε η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων να μην ξεπεράσει την 12 νυχτερινή.
  7. Η Οργανωτική Επιτροπή θέτει ως «κόκκινη γραμμή» την υποχρεωτική, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, τροποποίηση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δεδομένων των εργαζομένων, όσων επιχειρήσεων συμμετάσχουν. Επίσης, προτίθεται να καταθέσει αίτημα προς τις ελεγκτικές αρχές, ώστε να πραγματοποιήσουν όλους τους προβλεπόμενους από τον νόμο ελέγχους
  8. Στον εμπορικούς δρόμους της πόλης δεν θα υπάρξει καμία προβολή εμπορικής εταιρίας.
  9. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 10 μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις που θα καλύψουν όλα τα μουσικά και χορευτικά είδη, ενώ θα υπάρξει και μια παιδική σκηνή για τις ανάγκες των μικρών μας φίλων. Οι παράλληλες δράσεις θα είναι 20 και θα περιλαμβάνουν εκθέσεις φωτογραφίας και ζωγραφικής, δωρεάν είσοδο σε μουσεία και στην Δημοτική Πινακοθήκη, εθελοντική αιμοδοσία, δωρεάν ξενάγηση των τουριστών στην πόλη των Ιωαννίνων, video mapping,γιαννιώτικα κεράσματα και 3 ειδικές εκδηλώσεις από λέσχες αυτοκινήτων και μοτοσυκλετών.Σε αυτές θα συμμετάσχουν πολιτιστικοί σύλλογοι και φορείς, ενώ ήδη οι συμμετοχές έχουν ξεπεράσει τους 300 Γιαννιώτες καλλιτέχνες,χορευτές και μουσικούς.
  10. Η προτεινόμενη ημερομηνία (Σάββατο, 29 Οκτωβρίου) συνδέεται με τις υψηλές (έως και 100%) πληρότητες για την πόλη αλλά και τις γύρω περιοχές, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ευχάριστη διαμονή των τουριστών καθώς και την επιτυχία της εκδήλωσης.
  11. Η προβολή που θα γίνει θα είναι ιδιαίτερα ευρεία, θα ξεπεράσει τα Ιωάννινα και την Ήπειρο και θα επεκταθεί στην Βορειοδυτική Ελλάδα και την Αλβανία.
  12. Η οργανωτική επιτροπή θα ζητήσει για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης την παροχή όλων των νόμιμων αδειών από φορείς και οργανώσεις.
  13. Η είσοδος σε όλες τις παραπάνω εκδηλώσεις θα είναι δωρεάν για το κοινό.

Η Οργανωτική Επιτροπή πιστεύει στις δημοκρατικές διαδικασίες και ως εκ τούτου θα σεβαστεί στο ακέραιο την τελική απόφαση που θα ληφθεί στον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων.