Κορωνοϊός: Νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις που «χτυπά» ο ιός -Τι ζητά η Ελλάδα από την Ευρώπη

«Θέλουμε απλώς να αντιμετωπιστούμε, όπως οι υπόλοιποι» τονίζει στο iefimerida αρμόδιος κυβερνητικός αξιωματούχος, με φόντο τις επιπτώσεις από την επιδρομή του κορωνοϊού, οι οποίες αρχίζουν να γίνονται αισθητές και στην ελληνική οικονομία.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας εμπεριέχει ρήτρα ευελιξίας για απρόβλεπτες καταστάσεις, η οποία μπορεί να λειτουργήσει ως αμορτισέρ στους κραδασμούς, που ήδη προκαλεί στην Ευρώπη ο κορωνοϊός. Αυτή η αυτονόητη «ασπίδα» δεν είναι, όμως, δεδομένη για την Ελλάδα, καθώς εξακολουθεί να υπόκειται στους ειδικούς κανόνες της Ενισχυμένης Εποπτείας ως το τέλος του 2022.

Θετική η ΕΕ στο θέμα οικονομικής ευελιξίας λόγω κορωνοϊού
Από τις έως τώρα επαφές της Αθήνας με τους Ευρωπαίους δεν φαίνεται να υπάρχουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει και η Ελλάδα να καλυφθεί από τη συγκεκριμένη «ομπρέλα» και είναι ενδεικτική η απάντηση της Α. Μέρκελ σε σχετική επισήμανση του Κ. Μητσοτάκη για την ανάγκη εξαίρεσης αυτών των δαπανών από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών- μελών. Ανάλογα θετική ήταν και η τοποθέτηση του επικεφαλής του ESM στη συνάντηση του με το Χ. Σταϊκούρα. Αυτό που μένει, όμως, να αποσαφηνιστεί- πιθανώς στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας- είναι το εύρος της ευελιξίας, το κατά πόσο θα είναι κοινή για όλα τα κράτη- μέλη και φυσικά εάν επαρκεί για να απορροφήσει πλήρως τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/koronoios-nea-metra-gia-epiheiriseis-ti-zita-apo-eyropi