«Κόμματα Θνησιγενή Σαχλαμάρες 1974-2023»- Γράφει ο Δρ. Χαράλαμπος Γκούβας

Πόσα ελληνικά κόμματα ιδρύθηκαν από το 1974 μέχρι σήμερα 2023; Από το 1974-2023 ιδρύθηκαν ή συνέχισαν να υπάρχουν με το ίδιο όνομα 85 Ελληνικά Κόμματα. Τα περισσότερα έχουν σύντομη επιβίωση και ημερομηνία λήξεως. (Στοιχεία από Wikipedia).

 

Οι Ελληνες διακατέχονται χρονίως από μια μανία να ιδρύουν κόμματα σαχλαμάρας, ενώ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΤΡΙΑ. Ενα ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ-φιλοκαπιταλιστικό (= ελεύθερη οικονομία με αρχές ελέγχου), ένα ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ (= μικτή οικονομία με στήριξη αδύνωμων τάξεων), και ένα ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ (= Όλα κρατικά Σοβιέτ). Τίποτε άλλο. Τα περισσότερα ιδρυθέντα κόμματα στριφογυρίζουν (=”κωλοτρίβονται”) στον λεγόμενο Κεντρώο χώρο (= Σοσιαλδημοκρατικό χώρο), με σκοπό ΝΑ ΑΡΜΕΞΟΥΝ ΨΗΦΟΥΣ από “όλες τίς πάντες”. Ενίοτε γιά να προσελκύσουν χαϊβάνια, βάζουν και λίγη σάλτσα εθνικιστική, λίγο Μακεδονικό, λίγο κυνοφιλίας, λίγο φιλο-ποδοσφαιρική, λίγο φιλο-ΛΟΑΤΚΙ, λίγο φιλο-ΑΜΕΑ, λίγο αντι-Τουρκισμό κλπ. Τέτοια κόμματα είναι η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ κλπ. Κανονικά είναι ΙΔΙΟΙ και έπρεπε να είχαν ενωθεί ΣΕ ΕΝΑ. Φυσικά θα υπήρχε φυγόκεντρος διαρροή δεξιά – αριστερά…

 

Υπάρχει και μιά άλλη ομάδα κομμάτων που λέγονται ευκαιριακά, προσωπολατρικά, φιλόδοξα, συνήθως πρός απόκτησιν εξουσιαστικής και ..οικονομικής “κουτάλας” κατά Γεώργιο Σουρή. Αυτά αρπάζουν τις ιστορικές ευκαιρίες. Τέτοια είναι τα κόμματα του Κωνσταντίου Στεφανόπουλου (ΔΗΑΝΑ, 1985), του Πάνου Καμμένου (ΑΝΕΛ, 2012), του Αντώνη Σαμαρά (ΠΟΛΑΝ, 1993), του Δημήτρη Τζοβόλα (ΔΗΚΚΙ 1995), του Σταύρου Θεοδωράκη (ΠΟΤΑΜΙ), του Δημήτρη Αβραμόπουλου (ΚΕΠ, 2000), του Γιάνη Βαρουφάκη (ΜΕΡΑ25), του Κυριάκου Βελόπουλου (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 2016), κλπ.

 

Υπάρχουν και μερικά που επιδιώκουν κέρδη νομοσχεδίων όπως το Κόμμα κυνηγών, ένα κόμμα που βοηθούσε στρατιωτικούς να αποστρατευθούν  κλπ.

 

Τέλος υπάρχουν και μερικά κόμματα ψυχαναγκαστικών ιδεολόγων, ιδίως της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς που ιδρύουν κόμματα με το σωρό, τα ονόματά τους ενίοτε προκαλούν γέλιο, και ξοδεύονται στις εκλογές, με τις αφίσες και τα έντυπα, ενώ τα ποσοστά τους είναι κατώτερα από αυτά μιάς ανάλυσης ούρων.

 

ΑΥΤΑ τα ολίγα γιά τη νεολαία μας που θα πάει να ψηφίσει ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΝΕ ΤΑ 4 και βαριέται να διαβάσει το καταστατικό των κομμάτων να δεί τί ρόλο παίζουν……

 

Ιδού λοιπόν τα 85 Ελληνικά Κόμματα από το 1974-2023. Δείτε ποια είναι αλφαβητικά

 

Τα κόμματα της Τρίτης Ελληνικής Δημοκρατίας 1974 και εξής, αλφαβητικά