Μήπως ζούμε αλλού;

γράφει ο Άρης Δούμπος   

Υπάρχει μια σειρά γεγονότων που έχουν λάβει χώρα κατά τους τελευταίους μήνες και με προβληματίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σχέση με το κατά πόσο όλοι εμείς οι πολίτες αυτής της χώρας, συμπεριφερόμαστε ορθολογικά.

Από το καλοκαίρι, έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο σε πρώτη φάση και με σημαντικό αντίκτυπο, το νιώσαμε στον τομέα των καυσίμων. Από τότε, είδαμε το πετρέλαιο κίνησης να φτάνει την ήδη εκτοξευμένη τιμή της απλής αμόλυβδης, αλλά η συζήτηση έμεινε στο… μεταξύ μας.

Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ενεργοποιήθηκε το ΚΥΣΕΑ με σκοπό την αρχική εκτίμηση της κατάστασης και των καθορισμό των επόμενων ενεργειών της χώρας. Με μία σημαντική απουσία: αυτή του Υπουργού Εξωτερικών που ακόμα και ένα παιδάκι δημοτικού αντιλαμβάνεται ότι παραγκωνίζεται από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό διότι με τις (απολύτως λογικές) απαντήσεις του σε προκατασκευασμένες τουρκικές προκλήσεις, υπερασπίστηκε τις εθνικές θέσεις και εκτόξευσε τη δημοτικότητά του.

Ακολούθησε η προσωπική και εκτός κάθε πλαισίου και λογικής, απόφαση του Πρωθυπουργού για αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία, ενέργεια που έπειτα από πολλά χρόνια μας έθεσε απέναντι από τη Ρωσία. Μιας χώρας, η οποία ναι μεν ήταν εκτός ΝΑΤΟ, αλλά με την οποία βρισκόμασταν σε μια «ισορροπία» σχέσεων.

Κατόπιν, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε έκτακτη συνάντηση με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη. Μία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε και πάλι χωρίς την παρουσία του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών και για την οποία κανείς δεν έχει ενημερωθεί μέχρι σήμερα σχετικά με το τι ειπώθηκε.

Φτάνοντας στις τελευταίες μέρες, η Κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση 12 Ρώσων διπλωματών από την Ελλάδα, κλιμακώνοντας την αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Την ίδια στιγμή, η ακρίβεια «σαρώνει» τα νοικοκυριά με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι τιμές στα αγαθά αλλάζουν καθημερινά (και όχι προς τα κάτω), ενώ υπάρχουν ήδη καταγγελίες ότι προμηθευτές δημιουργούν τεχνητή έλλειψη αγαθών (ακόμα και στο χαρτί υγείας!!!), προκειμένου να αισχροκερδήσουν στα πρότυπα του καλού «μαυραγορήτη».

Όλα τα παραπάνω, αποτελούν θα λέγαμε το «ρεζουμέ» της σημερινής ελληνικής πραγματικότητας, χωρίς να εισέλθουμε σε άλλα σοβαρά ζητήματα, όπως για παράδειγμα το ότι προχθές παρουσιάστηκαν νέα στοιχεία στη Δικαιοσύνη για την υπόθεση NOVARTIS, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αντίδραση από τα ΜΜΕ.

Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, το σύνολο των ενημερωτικών (πάσης φύσεως) εκπομπών και δελτίων ειδήσεων ασχολούνται με μία υπόθεση, η οποία όσο τραγική και αν είναι, την τελική απάντηση για το τι έχει συμβεί, θα μας τη δώσει η Δικαιοσύνη. Μέσα όμως στη δίνη της ακρίβειας και την ανησυχία για τα όσα συμβαίνουν και ενδέχεται να δημιουργήσουν νέες διεθνείς προκλήσεις για τη χώρα μας, προτιμάμε να κάνουμε ιατρικές και ιατροδικαστικές εκτιμήσεις, να κρεμάμε στα μανταλάκια πολίτες, να ερμηνεύουμε συμπεριφορές και γενικά, να ακολουθούμε αυτή τη γνωστή ανθρωποφαγική λογική.

Παρακολουθούμε με προσοχή να ηθικολογούν ακατάσχετα, άτομα που στο παρελθόν έδιναν στον αέρα τα στοιχεία των πλοίων που έφευγαν από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας κατά την περίοδο των Ιμίων ή πρόσφεραν βήμα σε εγκληματίες που κράταγαν ομήρους και σκότωναν αθώους πολίτες.

Όλα αυτά, αναπόφευκτα, οδηγούν σε ερωτήματα σε σχέση με τον αξιακό μας κώδικα αλλά και τα σημερινά κοινωνικά αντανακλαστικά. Στην παρούσα φάση πάντως, δίνουμε την εικόνα ότι μαζικά αρμενίζουμε πολύ στραβά.

 

Άρης Δούμπος