Απόψε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, κρίνεται η εκλογή  του 45ου προέδρου.   Ντόναλτν Τράμπ ή Χίλαρι Κλίντον, Χίλαρι Κλίντον ή Ντόνταλντ Τράμπ? Ξημερώματα ώρα Ελλάδας θα έχουμε το τελικό αποτέλεσμα. Η διαφορά είναι μικρή:

Οι ψηφοφόροι δείχνουν σαστισμένοι μπροστά στις κάλπες και αυτό το αποδεικνύουν και οι αριθμοί που είναι στο όριο στατιστικού λάθους (50%-50%). Πολλοί δηλώνουν ότι δεν προτιμούν κανέναν από τους δύο. Πολλοί νέοι και νέες δηλώνουν απογοητευμένοι με τις δύο αυτές επιλογές που τους δίνονται. Πολλοί θα ψηφίσουν απλά δια της ατόπου απαγωγής  αποκλείοντας λένε οι περισσότεροι, τον πιο ενοχλητικό-επικίνδυνο, δηλαδή τον Τράμπ.

Πολλές γυναίκες λογικώς στρέφονται προς την Χίλαρι Κλίντον λόγω φύλου, και βέβαια λόγω σημασίας, καθώς αν εκλεγεί πρόεδρος θα είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ. Υπέρ της Κλίντον έχει ξεκάθαρα τοποθετηθεί ο τωρινός πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και η γυναίκα του, καθώς και πλήθος διάσημων όπως η Μπιγιόνσε, ο Jay-Z, o Bon Jovi κλπ που προσπαθούν να πείσουν τον λαό να ψηφίσει και μάλιστα σωστά. Επίσης, υπέρ της Κλίντον στρέφονται όλοι οι μεξικάνοι, έγχρωμοι και γενικά οι κοινωνικές ομάδες που δέχονται τον ρατσισμό και την απόρριψη καθημερινά. Πόσο μάλλον από τον Τράμπ που τους υποτιμά επανειλημμένως στην εκστρατεία του, υποσχόμενος στο Ρεπουμπλικανικό κοινό του, τις απελάσεις των ομάδων αυτών, την κατασκευή τεράστιων τοίχων στα σύνορα, κλπ.

Είναι ίσως η πιο χαμηλής δυναμικότητας πολιτική διαμάχη των τελευταίων δεκαετιών λένε οι ειδικοί αναλυτές, κάνοντας λόγο για έλλειψη πολιτικού υλικού σε κρίσιμες για τον κόσμο εποχές. Είναι εμφανές. Αυτό διότι αφενός, έχουμε τον γηραιό αποτυχημένο επιχειρηματία Ντόνταλντ Τράμπ με την ενοχλητική συμπεριφορά του και τις ερειστικές δηλώσεις του, που δεν έχει καμία πολιτική πείρα. Και αφετέρου, την επίσης γηραιή Χίλαρι, έμπειρη από πολιτικές παραστάσεις, που ωστόσο διχάζει σαν προσωπικότητα, λόγω αλλαγής στρατοπέδου σε μικρής ηλικία (από τους Ρεπουμπλικανούς που ήταν ο πατέρας, της πήγε στους Δημοκρατικούς) και των σκανδάλων του παρελθόντος.

Συνεπώς, έχουμε μια σπαζοκεφαλιά αφού αμφότεροι θεωρούνται “λίγοι” για την διακυβέρνηση των ΗΠΑ. Διότι δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που επηρεάζεται από τις αλλαγές που θα επιφέρει η επικείμενη ψηφοφορία, επιπλέον επηρεάζεται η χώρα μας, η Ευρώπη αλλά και όλος ο κόσμος, αφού οι ΗΠΑ ασκούν μεγάλη επιρροή στις διεθνείς αγορές και όχι μόνο. Όπως και να έχει,όποιος και να εκλεγεί, θα αλλάξουν αρκετές ισορροπίες στον παγκόσμιο γίγνεσθαι.