Με επιτυχία η “Πίτα του Ηπειρώτη”, στο ΣΕΦ

 

 

Μετά τα δύσκολα χρόνια για κάθε είδους εκδήλωση λόγω του covid οι Ηπειρώτες την Κυριακή 25 Φεβρουαρίου γέμισαν ικανοποιητικά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ. ) στη μεγάλη εκδήλωση της ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΉΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΊΑΣ ΕΛΛΆΔΟΣ της κορυφαίας οργάνωσης των αποδήμων Ηπειρωτών.

Παλιές εποχές θύμισε η μεγάλη φετινή εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στα μαρτυρικά χωριά της Ηπείρου.

Η παρουσία των Ηπειρωτών και φίλων της Ηπείρου στην “Πίτα του Ηπειρώτη 2024 ” ξεπέρασε κάθε προσδοκία .

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται κάθε χρονιά από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος (Π.Σ.Ε.) με την παρουσία πολλών χορευτικών τμημάτων και με παραδοσιακά τραγούδια της Ηπείρου από τους καλύτερους καταξιωμένους Ηπειρώτες μουσικούς και τραγουδιστές.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή επισήμων, εκπροσώπων της εκκλησίας της κυβέρνησης, της Βουλής, της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πνεύματος και της Τέχνης, των επιστημών και της επιχειρηματικότητας.

Μετά τον πρώτο κύκλο τραγουδιών και χορών έγινε η καθιερωμένη κοπή της πίτας την οποία ευλόγησε ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Ηπειρωτης π.Σπυριδων Κατραμάδος ο οποίος μετέφερε τις ευχες και την ευλογία του προκαθημένου της Ελλαδικής εκκλησίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Π.Σ.Ε. Μάκης Κιάμος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στήριξης της Ηπείρου για την περαιτέρω ανάπτυξη της και την προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής της κληρονομιάς.

Αμέσως μετά έκοψε την πίτα και κάλεσε και τους πρώην Προέδρους της

Π.Σ. Ε . Γιάννη Ζώη, Γιώργο Οικονόμου και Κώστα Αλεξίου να κόψουν κι αυτοί μαζί του την πίτα.

Ακολούθησε η βράβευση προσωπικοτήτων και φορέων που διακρίθηκαν για τη δράση τους.

Τιμήθηκε ο τελευταίος επιζών του μαρτυρικού ολοκαυτωματος των Λιγγιάδων από τη Ναζιστική θηριωδία Παναγιώτης Μπαμπούσκας , ο Δημήτρης Χατζαρόπουλος για την αναγνωρισμένη και σημαντική προσφορά του στο κίνημα ” Μαρτυρικών πόλεων και χωριών της Ελλάδος “, ο Γιώργος Τσούκαλης για τον διαρκή αγώνα του στην καταπολέμηση των ντόπιων και διεθνών κυκλωμάτων Αρχαιοκαπηλίας, ο Παναγιώτης Σοκόλης για την συνεισφορά του στη διάδοσή της λογοτεχνίας και τη δράση του στην Ηπειρωτική Αποδημία και η Αδελφότητα Αετόπετρας για την συνεισφορά της στην σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεων των Αποδήμων Αετοπετριτών, την καταγραφή διατήρηση και προβολή της παράδοσης και γενικότερα κάθε μορφής εκδηλώσεως του λαϊκού μας πολιτισμού .

Τις τιμητικές διακρίσεις επέδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, η Ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Πρόεδρος της Π.Σ Ε.

Μάκης Κιάμος.

Παρέστησαν επίσης η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής Μαρία Κεφάλα, ο Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, οι βουλευτές Γιώργος Στύλιος, Γιάννης Τσίμαρης , Δημήτρης Μάντζιος , ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης, ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, πρώην υπουργοί και βουλευτές η Αναπληρώτρια Περιφερειάρχη Ηπείρου Αγνή Νάκου οι Αντιπεριφερειάρχες Ελένη Χαρίτση και Κώστας Κίτσιος η Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γεωργία Γιώτη, Περιφέρειακοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι εκπρόσωποι Συλλόγων Φορέων και Οργανώσεων και χιλιάδες Ηπειρώτες.

Αμέσως μετά συνεχίστηκε το πρόγραμμα με χορούς και τραγούδια της Ηπείρου που παρουσίασαν γνωστοί καλλιτέχνες της παραδοσιακής μουσικής και χόρεψαν συγκροτήματα Αδελφοτήτων Συλλόγων και Ομοσπονδιών.

Πετυχημένη συνάντηση της ηπειρώτικης παράδοσης και φέτος με τον ανθό της ηπειρώτικης νιότης.

Γιατί οι Ηπειρώτες όπου γης ξέρουν να στηρίζουν τις ”Θερμοπύλες” του ηπειρώτικου πολιτισμού.

Γιατί αυτές είναι οι παρακαταθήκες των ένδοξων προγόνων μας. Γιατί αυτή είναι η τάξη και οι αρχές μας.

Η κορυφαία ετήσια εκδήλωση της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες Αδελφότητες, Συλλόγους, Ενώσεις, Ομοσπονδίες, προσελκύοντας χιλιάδες θεατές, αποτελώντας το μεγαλύτερο Ηπειρώτικο αντάμωμα στην Αθήνα.

Η μαζικότητά της αλλάζει, ακολουθώντας τις γενικότερες αλλαγές στην περίοδο της βαθιάς κρίσης, ωστόσο η «Πίτα του Ηπειρώτη» διαχρονικά αποτελεί, έτσι και σήμερα, τη μεγαλύτερη γιορτή της παράδοσης πανελλαδικά.

Με την “Πίτα του Ηπειρώτη 2024”, οι Ηπειρώτες απέδειξαν, ότι μπορούν να διοργανώνουν τη μεγάλη τους γιορτή, με ανέλπιστα μεγάλη επιτυχία, σε μια τόσο δύσκολη εποχή.

Γιατί οι Ηπειρώρες διαχρονικά ξέρουμε καλά ότι το ίδιο το αντάμωμα και η γιορτή είναι και από μόνα τους πολύτιμα μηνύματα αγώνα, αντίστασης και δημιουργίας για να διαβούμε, όλοι μαζί, κάθε δύσκολη εποχή.

Γιατί, ακριβώς, η εποχή μας θέλει όλους μαζί, ακόμη πιο δυνατούς, ακόμη πιο δημιουργικούς, ακόμη πιο αποφασισμένους.

Σε τέτοιους καιρούς, η οργανωμένη ηπειρώτικη αποδημία και η ΠΣΕ απευθύνει κάλεσμα να γίνουμε όλοι μας χορηγοί της προσπάθειας στήριξης της παράδοσης και του πολιτισμού μας, με τη συμμετοχή μας και, σε πείσμα της κρίσης, οι εκδηλώσεις μας να γίνονται διαρκώς καλύτερες, διαρκώς πιο γενναιόδωρες.

Η “Πίτα του Ηπειρώτη” είναι μια γιορτή όλων μας και μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη αλλά και τη συμμετοχή μας για τον καλύτερο συλλογικό σχεδιασμό της συνέχειάς της στο μέλλον.

 

Η Π.Σ.Ε., οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες, έχουν καταξιώσει την “Πίτα του Ηπειρώτη” σαν τη μεγαλύτερη γιορτή παράδοσης διαχρονικά αλλά και, τηρουμένων των αναλογιών, και στις μέρες μας.

Η γιορτή έγινε το 2024, με επιτυχία και πρέπει να γίνεται ακόμη καλύτερη στο μέλλον, γιατί είναι η γιορτή όλων των ξενιτεμένων παιδιών της Ηπείρου, των φίλων της Ηπείρου και της παράδοσης.