Μπορεί το online dating να οδηγήσει σε μακροχρόνια σχέση

Ανοίγοντας τα κινητά κάποιων από τους single φίλους που έχετε είναι πολύ πιθανό να πέσετε πάνω σε κάποια ονόματα εφαρμογών που μοιάζουν πολύ γνωστά. Τέτοια είναι για παράδειγμα το Tinder, το Bumble, το Blendr και άλλα που είναι λιγότερο γνωστά αλλά έχουν φτιαχτεί για τον ίδιο ακριβώς σκοπό: για να φέρουν κοντά ανθρώπους που ψάχνουν για γνωριμίες όλων των ειδών. Στον κοινό νου η κατανόηση αυτών των apps φτάνει συνήθως μέχρι του σημείου που κάποιος τα χρησιμοποιεί κυρίως για να μπορέσει να κάνει σεξ και τίποτα παραπάνω. Η αλήθεια όμως διαφέρει αρκετά και πλέον ένα ολοένα αυξανόμενο κομμάτι του κόσμου έχει βρει το άλλο του μισό – όχι απλά για σεξ –  μέσω εφαρμογών γνωριμιών. Και μάλιστα δεν το κρύβουν καν.

Ιστορίες για “success stories” γνωριμιών που έφτασαν μέχρι και το γάμο ή το σχηματισμό οικογένειας έχουν κάνει το γύρο του κόσμου, ειδικά τα πρώτα χρόνια που το φαινόμενο του online dating έλαβε πραγματικά μεγάλες διαστάσεις, εκεί δηλαδή στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Πλέον δεν αποτελεί καν είδηση ή μυστικό πως αρκετά ζευγάρια (ακόμα και από άτομα που γνωρίζετε) έχουν γνωριστεί μεταξύ κάποιου dating app.

Πώς όμως φτάσαμε στο σημείο αυτά τα apps να γίνουν από εργαλείο εύρεσης σεξ στον νούμερο 1 τρόπο γνωριμιών με σκοπό τη σχέση;

Τα διάφορα είδη apps. Πώς ξέρω που να ψάξω;

 

‘Οταν οι εφαρμογές αυτού του είδους έκαναν την εμφάνισή τους για πρώτη φορά, περίπου 15 χρόνια πριν, έμοιαζαν κάπως πρωτόγονες σε σχέση με αυτές που θα βρει κάποιος στις μέρες μας. Είναι αλήθεια πως ο σκοπός τους όταν πρωτό-αναπτύχθηκαν ήταν κυρίως για να ενώσουν άτομα που κύριο στόχο είχαν το εύκολο σεξ. Και μόνο το σεξ. Ειδικότερα δε για κάποιες ομάδες ανθρώπων που δεν μπορούσαν να «ψαχθούν» ανοιχτά στον κόσμο (όπως για παράδειγμα άτομα με σεξουαλικό προορισμό για το ίδιο φύλο) ή για συγκεκριμένες κοινωνικές και εθνικές ομάδες που δεν είχαν κοινά σημεία συνάντησης και συγκέντρωσης.

Οι παλαιότεροι από μας θυμούνται ακόμα αυτές τις εφαρμογές και τον τρόπο που αρχικά αντιμετωπίστηκαν με δυσπιστία, κυρίως γιατί τα κινητά τηλέφωνα τότε δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν τα πολυμέσα (βίντεο, φώτο) των χρηστών όπως μπορούν στις ημέρες μας. Πλέον όμως, με τα smartphones να αποτελούν προέκταση των χεριών των ανθρώπων σε όλα τα σημεία της γης, με τις εξαιρετικές δυνατότητες που έχουν για αποστολή βίντεο και φωτογραφιών, ο περισσότερος κόσμος μπορεί να σχηματίσει μια αξιόπιστη εικόνα για το άλλο άτομο με το οποίο θέλει να συνομιλήσει.

 

Casual Sex Apps Vs Apps για Σχέση

 

Η εφαρμογή που άλλαξε το ρου της ιστορίας ‘οσον αφορά τη γνωριμία ανθρώπων δεν είναι άλλη από το γνωστό σε όλους Tinder. Το εύκολο interface που επιτρέπει στο χρήστη να σκανάρει και να μιλήσει σε δεκάδες ανθρώπους κάθε μέρα (γνωρίζοντας όμως εκ των προτέρων σε γενικές τι ψάχνει η άλλη μεριά), ήταν το κλειδί της τεράστιας και παγκόσμιας επιτυχίας του. Κατανοώντας την ανάγκη του πολυάσχολου ανθρώπου των κοινωνιών του «Δυτικού Κόσμου» και του μοντέρνου τρόπου ζωής, το tinder δεν άργησε να γίνει σημείο αναφοράς για όσους ήθελαν να γνωρίσουν νέο κόσμο και κύριο σκοπό το σεξ. Και λειτούργησε άψογα για όλους εκείνους οι οποίοι περνούν το μεγαλύτερο κομμάτι της μέρας τους στη δουλειά ή σε κάποια από τις πολυάριθμες ασχολίες του μοντέρνου ανθρώπου. Το tinder και οι συναφείς εφαρμογές ήρθαν για να συνδέσουν ανθρώπους μέσω των κινητών τηλεφώνων, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού δε μπορεί ή δε θέλει να βρει πλέον χρόνο και τρόπο να γνωρίσει νέο κόσμο και να επενδύσει σε αυτές τις γνωριμίες για κάτι πιο σοβαρό. Έτσι, εφαρμογές που είναι κυρίως για κάτι πρόσκαιρο ή απλά για σεξ της μίας βραδιάς (One Night Stand) ξεχωρίζουν από τότε στις κορυφαίες θέσεις του Apple Store και του Google Play.

Όλοι άλλωστε έχουμε ένα φίλο που είναι single και όταν βρίσκεστε στην παρέα του αντί να κάνει το γνωστό scroll down του Facebook και του Instagram εκείνος ή εκείνη κάνει scroll αριστερά ή δεξιά, το χαρακτηριστικό δηλαδή του browsing των Apps ευρέσης συντρόφων ή σεξουαλικών παρτενέρ.

Για να δούμε όμως ποια είναι τα καλύτερα app για όσους ψάχνουν σεξ:

  • Tinder
  • Blendr
  • Ship
  • Tingle
  • Grindr
  • Adult Friend Finder
  • 3somer
  • CasualX

Όσο όμως και αν οι εφαρμογές αυτές συνεχίζουν να αυξάνουν τη δημοφιλία τους και να έχουν πλέον δεκάδες εκατομμύρια χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο, ένα κομμάτι των ανθρώπων δεν ικανοποιείται από αυτή τη συνθήκη και εξακολουθεί να πιστεύει πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει το θαύμα της και για όσους τη χρησιμοποιούν για κάτι πιο μόνιμο και σοβαρό. Επισκεπτόμενοι σελίδες πορνό όπως για παράδειγμα το theporndude.com ή websites που ασχολούνται με ερωτικά θέματα θα βρείτε συνήθως διαφημίσεις για σελίδες και εφαρμογές γνωριμιών με σκοπό το σεξ αλλά αν ψάξετε λίγο καλύτερα πως πίσω από αυτή την ανάγκη υπάρχει και μία μεγάλη βιομηχανία σελίδων και εφαρμογών για αυτούς που το απλό και χωρίς δεσμεύσεις σεξ δεν είναι αρκετό.

Ποιες εφαρμογές είναι καλύτερες για ανθρώπους που ψάχνουν κάτι σοβαρό;

 

Αυτοί που προτιμούν να αναζητούν σύντροφο για σχέση μέσω εφαρμογών πρέπει να αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες της σημερινής πραγματικότητας. Πρέπει να γνωρίζουν πως κάθε εφαρμογή επιτελεί ένα συγκεκριμένο σκοπό. Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει πλέον το DNA του Tinder και των υπολοίπων apps που χτίστηκαν κυρίως με γνώμονα το γρήγορο και περιστασιακό σεξ.

Έτσι λοιπόν δεν άργησαν να ξεπηδήσουν applications που είνα τα “φρόνιμα αδερφάκια” των παραπάνω. Apps στα οποία οι άνθρωποι κάνουν εγγραφή και έπειτα πρέπει να προσθέσουν αρκετές πληροφορίες για την προσωπικότητά τους, το χαρακτήρα τους, τα ενδιαφέροντα τους και άλλα που θα μπορέσουν οι ενδιαφερόμενοι να διαβάσουν με σκοπό μια βαθύτερη γνωριμία και όχι ένα περιστασιακό φλερτ. Τέτοια apps είναι τα:

  • Coffee meets Bagel
  • Happn
  • Bumble
  • The League
  • Luxy
  • Zoosk
  • Match
  • WooYou

Αποκλείεται να γνωρίζω κάποιον για μόνιμη σχέση μέσω του tinder ή μέσω εφαρμογών που έχουν φτιαχτεί κυρίως για σεξ;

 

Η απάντηση είναι: φυσικά και όχι! Για πολλούς από εμάς η αντιστροφή της πορείας μιας ανθρώπινης σχέσης είναι πλέον κάτι συνηθισμένο. Και αρχίζει να γίνεται και πιο διαδεδομένη όσο περνούν τα χρόνια. Ανθρωποι που μέσω του σεξ ανακαλύπτουν ο ένας τον άλλον, άνθρωποι που μέσω του σεξ μαθαίνουν να ανοίγονται και να εμπιστεύονται τολμούν πλέον σε αρκετές περιπτώσεις να κάνουν το βήμα παραπέρα και να δοκιμάσουν κάτι πιο μόνιμο του προσωρινού. Το ταμπού του παρελθόντος, που ήθελε το σεξ να ακολουθεί χρονικά τη σύναψη της ερωτικής σχέσης, ανήκει για τα καλά στο παρελθόν. Πλέον ένα σεβαστό κομμάτι της κοινωνίας μας (τουλάχιστον στις περισσότερες γωνιές του πλανήτη) δε βλέπει το σεξ μόνο σαν επακόλουθο της σχέσης αλλά ενδεχομέως και το αντίθετο.

Αρκετοί προσπαθώντας να εξηγήσουν το φαινόμενο αυτό θεωρούν πως το σεξ ξεκλειδώνει μια οικειότητα μεταξύ αυτών που το κάνουν και έτσι ανοίγει το δρόμο για καλύτερη γνωριμία και – γιατί όχι – και για μια σχέση μεταξύ των δύο. Άλλωστε οι μοντέρνοι ρυθμοί ζωής και οι φιλοδοξίες των ανθρώπων του σύγχρονου κόσμου μετακίνησαν και τις πεποιθήσεις μας για τη σχέση. Πλέον η ερωτική σχέση δεν είναι το αποκορυφώμα του ρομαντισμού όπως αυτό καλλιεργήθηκε στις συνειδήσεις για αιώνες λόγω των διαφορετικών κοινωνικών συνθηκών κατά το παρελθόν. Για να επιβιώσει στα σύγχρονα δεδομένα, η σχέση προσαρμόζεται σε ένα διαφορετικό σύμπλεγμα κανόνων συμπεριφοράς και υποχωρήσεων εκατέρωθεν.

Αν αναζητάτε την εύρεση ανθρώπου για σχέση μέσω κάποιου app τότε καλό είναι να διαλέξετε κάποιο από αυτά που κυκλοφορούν το οποίο όμως κατά την εγγραφή σας θα ζητάει αρκετά στοιχεία για το χαρακτήρα σας και δεν θα επικεντρώνει τόσο πολύ στην εξωτερική σας εμφάνιση.  Για παράδειγμα το tinder και το Blendr, που είναι τα κατεξοχήν apps για σεξ, θα επιμείνουν κυρίως στην ηλικία σας, στις φωτογραφίες σας και στην περιγραφή των εξωτερικών χαρακτηριστικών, όπως πχ ύψος, χρώμα ματιών, σωματότυπος κλπ. Ένα application όμως το οποίο θέλει να σας βοηθήσει να βρείτε το ταίρι σας για κάτι πιο σοβαρό, σαφώς και θα εστιάσει και σε άλλα πράγματα όπως για παράδειγμα τα χομπι, οι αγαπημένες σας ταινίες και βιβλία, τα ταξίδια σας ή ακόμα και οι πολιτικές σας πεποιθήσεις.

Τι πρέπει να προσέχετε αν ψάχνετε για κάτι σοβαρό μέσω εφαρμογών γνωριμίας

 

Όλα ανεξαιρέτως τα στοιχεία τα οποία μοιράζεστε με τον έξω κόσμο σε ένα τέτοιο app παίζουν το ρόλο τους. Η δημιουργία ενός προφίλ σε εφαρμογές γνωριμιών είναι αρκετά πιο σοβαρή υπόθεση από ότι φαίνεται. Ειδικά αν ο σκοπός σας είναι κάτι πέραν του περιστασιακού σεξ.

Θα πρέπει να προσδιορίσετε το τι ακριβώς ψάχνετε από όσους έχουν λογαριασμό εκεί και αναλόγως να διαμορφώσετε το προφίλ σας. Για παράδειγμα, αν ψάχνετε για κάτι πιο μόνιμο θα πρέπει να θυμάστε πως υπερβολικά τολμηρές φωτογραφίες ή το να δώσετε βάρος στα εξωτερικά σας χαρακτηριστικά μπορεί να προσελκύσει περισσότερους χρήστες που ενδιαφέρονται για σεξ παρά για σχέση. Αντίστοιχα, ιδιαίτερο βάρος πρέπει να δοθεί και στην παρουσίαση των στοιχείων του χαρακτήρα σας τα οποία ενδεχομένως να τραβήξουν την προσοχή ανθρώπων που ψάχνουν για κάποιον / α σαν εσάς. Οι περισσότεροι χρήστες είτε από αμέλεια είτε από άγνοια για τον τρόπο που σκέφτονται οι άλλοι χρήστες των apps είτε επειδή ντρέπονται να δείξουν πράγματα για τον εαυτό τους θα διστάσουν να φανερώσουν αρκετές πληροφορίες στο διαδίκτυο. Είναι σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε πως λιγότερες πληροφορίες στο προφίλ μας για το ποιοι πραγματικά είμαστε ίσως τελικά να σημαίνει και λιγότερες πιθανότητες να γνωρίσουμε κάποιον συμβατό με εμάς.