Πέραμα: Η ακμή, η παρακμή και η ελπίδα

Καλησπέρα αγαπητοί και καλό μήνα σε όλους!

Σήμερα η στήλη θα ασχοληθεί με ένα και μοναδικό θέμα. Το Πέραμα.

Αφορμή η διαμαρτυρία των κατοίκων για το ξενοδοχείο υποδοχής κρουσμάτων κορονοιού που προστέθηκε στη μακρά λίστα επιβαρύνσεων που επί πολλά χρόνια έχουν φέρει το Πέραμα σε εξαιρετικά δεινή θέση.Στο συγκεκριμένο άρθρο θα προσπαθήσω να είμαι αντικειμενικός γιατί οι…ρίζες είναι ρίζες. Πώς να το κάνουμε.

Το Πέραμα λοιπόν είναι ένα χωριό το οποίο είχε την ευλογία να έχει το ξακουστό σε όλα τα μήκη και πλάτη της γής Σπήλαιο Περάματος, το οποίο έκανε ένα απλό χωριό το οποίο εως την ανακάλυψη του ασχολούνταν κυρίως με την κτηνοτροφία, να έχει τουρισμό απο τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Ετσι εμφανίστηκαν καταστήματα λαικής τέχνης, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ξενοδοχεία κλπ.

Η τουριστική αυτή άνθιση, τον καιρό μάλιστα που στον υπόλοιπο Νομό ουτε καν ήξεραν τί σημαίνει αυτό, έφερε το Πέραμα σε θέση ισχύος απέναντι σε οποιονδήποτε άλλον τουριστικό προορισμό. Η άνθιση αυτή συνοδεύτηκε και απο οικονομική άνθιση με την χρυσή 20ετία 1980-2000. Χρόνια που μόνο στο Πέραμα( και στην Αμφιθέα φυσικά) υπήρχαν εστιατόρια για να φάς, καφετέριες να πιείς καφέ, καταστήματα να ψωνίσεις ασημικά,κέντρα διασκέδασης, μπουζούκια,club κλπ. Ο δρόμος που πάει απο το Πέραμα στην Αμφιθέα ήταν το σημείο συνάντησης όλων την εποχή εκείνη.

Η ροή έδειχνε προς αυτή την πλευρά της πόλης. Όλα έδειχναν και έμοιαζαν ιδανικά. Άλλωστε η φυσική ομορφιά αυτης της πλευράς της πόλης δεν έχει αντίπαλον δέος και αυτό αναγνωρίζεται ακόμα και σήμερα.

Το κακό ίσως ξεκίνησε οταν ο “Καποδίστριας” έφερε τους νέους Δήμους της τότε εποχής. Και δυστυχώς και οι ίδιοι οι Περάτες δεν είχαν προετοιμαστεί σε καμία περίπτωση γιαυτό. Ανίκανοι τοπικοί άρχοντες, άνθρωποι που κοίταζαν μονο το συμφέρον τους ή των επιχειρήσεων τους που ήταν εκεί, έλλειψη Παιδείας στην παροχη υπηρεσιών πρός τους τουρίστες και….μηδέν αναβαθμίσεις σε όλα τα επίπεδα. Η μια ανίκανη Δημοτική αρχή διαδέχτηκε την επόμενη που αποδείχτηκε ακόμα χειροτερη, φορτώνοντας στην περιοχή Βιολογικό καθαρισμό και άλλες οχλουσες λειτουργίες της πόλης των Ιωαννίνων που…μεγάλωνε. Χωρίς φυσικά καμία ανταπόδωση. Κανείς δεν κατάφερε να κλείσει το στρατόπεδο Περάματος, παρά τα…μεγαλόπνοα σχέδια των τότε τοπικών αρχόντων που φυσικά έμειναν στα χαρτιά. Ακόμη και τις λίγες φορες που κάποιοι άξιοι προσπάθησαν να ασχοληθούν και να βοηθήσουν, δεν βρήκαν τη στήριξη απο τους ντόπιους.

Το πιο τραγικό όμως που… δεν έγινε είναι το περίφημο σχέδιο πόλης.Αυτή ήταν και η ταφόπλακα στην ανάπτυξη του πάλαι ποτέ κραταιού Περάματος, με καθολική ευθύνη ΟΛΩΝ των ντόπιων πολιτικών που πέρασαν ολα αυτα τα χρόνια. Έτσι το χωριό εγκλωβίστηκε, δεν μπορούσε να αναπτυχθεί οικιστικά, με τα γνωστά αποτελέσματα.Μπορώ να γράφω ώρες για τα πόσα δεινά έγιναν, αλλά με στενοχωρεί και δεν έχει νόημα τώρα πια. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγραψει και θα κρίνει και η κρίση του θα βαραίνει όλους όσους έχουν την ευθύνη είς τους αιώνας.

Η παρακμή που βιώνει το Πέραμα τα τελευταία 20 χρόνια δεν έχει προηγούμενο. Πλέον και για όσους ξέρουν, τίποτα δεν θυμίζει τον προορισμό που έπισκέπτονταν άνθρωποι απο όλα τα μήκη και τα πλάτη της γής. Αποτέλεσμα της παρακμής αυτής ήταν φυσικά το χωριό να γίνει πόλος έλξης άλλων κοινωνικών ομάδων για να το θέσω ευγενικά, σε σημείο που πλέον υπάρχουν γκέτο εκεί. Περιοχες που δεν θές να περάσεις.

Δυστυχώς πολύ μεγάλο μερίδιο ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι Περάτες. Δεν φρόντισαν ποτέ να διαφυλάξουν τα συμφέροντα όλου του χωριού και να στηρίξουν πραγματικά ό ένας τον άλλον, χωρίς να κοιτάξουν μόνο τα ίδια συμφέροντα. Το χειρότερο όμως είναι οτι δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να αναλάβουν τα ηνία και να εξελίξουν τις δυνατότητες τους ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί, ωστε να μην διαρραγεί επ’ ουδενί η κοινωνική συνοχή και να μην μπορεί κανείς ποτέ να θίξει τα συμφέροντα ενός απο τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της περιοχής και όχι μόνο.

Τώρα λοιπόν μέσα σε όλα τα άλλα έχουν να αντιμετωπίσουν και ξενοδοχείο κρουσμάτων κορονοιού στο χωριό, λες και δεν έφταναν όλα τα άλλα, δίπλα σε εναν ακόμη και τώρα και με όλα τα δεινά του, τουριστικό προορισμό. Σαφώς και η απόφαση του ιδιοκτήτη να το εντάξει σε αυτή την κατηγορία, έναντι όχι και τόσο πολλών χρημάτων τελικά, είναι κατακριτέα και αναπαράγει αυτό που γίνεται χρόνια στο Πέραμα, δηλαδή να βάλουμε τα χέρια μας και να βγάλουμε τα μάτια μας.Πραγματικά ντροπή του. Πρώτα κατέστρεψε την επένδυση του, και έπειτα τα υπόλοιπα.

Ίσως όμως αυτό να είναι και η σπίθα που χρειάζεται ώστε να κινητοποιηθούν οι απλοί πολίτες του Περάματος και να αναλάβουν δράση. οχι πια γιαυτό, αλλά με τα μάτια στο μέλλον. Το Σπήλαιο δεν θα φύγει ποτέ απο εκεί. Ούτε ο τουρισμός, αρκεί να αντιμετωπιστεί επαγγελματικά.Εαν το χωριό ήταν τουριστικά στην κατάσταση που ήταν τη δεκαετία  του 90, θα διανοούνταν κανείς να κάνει ξενοδοχείο καραντίνας εκεί;

Όχι φυσικά.Μπορεί να επανέλθει το Πέραμα; Αν πίστευα οτι δεν μπορούσε ουτε καν θα έμπαινα στον κόπο να γράψω γιαυτό. Τα μυαλά αλλάζουν, οι εποχες περνάνε. Είναι ενθαρρυντικό να βλέπεις κυρίως στα νέα παιδιά ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Και είναι η ύστατη ώρα αυτό να γίνει τώρα για το χωριό. Κανείς Δήμαρχος, Περιφερειάρχης κλπ δεν θα σε σώσει εαν πιστεύει οτι δεν μετράς και δεν είσαι υπολογίσιμη δύναμη. Και δύστυχώς σε αυτό το σημείο έχουμε περιέλθει. Όλοι το γνωρίζουν.

Ας αφεθούν τα λάθη του παρελθόντος πίσω και ας γίνουν επιτέλους όλοι μια γροθιά.Γίνεται. Και αν μιλήσεις με νέους ανθρώπους της περιοχής το βλέπεις αυτό.Αρκει ο καθένας να κάνει την αυτοκριτική του και να προσπαθεί, όχι για τον εαυτό του, αλλά για όλους. Και επειδή ο καιρός έχει γυρίσματα, ας είμαστε αυτή τη φορά έτοιμοι. Δύσκολο, αλλά στην τελική μόνοι μας θα το γυρίσουμε το παιχνίδι.

Και θα επιστρεψει το Πέραμα στη θέση που του αξίζει.Μια απόφαση είναι.

Με τα μάτια και το όραμα μόνο στο μέλλον. Και στις επόμενες γενιές που ήρθαν και έρχονται.