Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Θ. Δεύτου με τίτλο “Το πέρασμα αντίκρυ”

Παρουσιάστηκε στο Αθηναϊκό κοινό,  στον κατάμεστο Ιανό,  το νέο βιβλίο του Ηπειρώτη συγγραφέα και εκπ/κού Θοδωρή Δεύτου. Πρόκειται για ένα ιστορικοκοινωνικό μυθιστόρημα με πολιτικές προεκτάσεις, που αφορά την Εθνική Ελληνική μειονότητα στην Αλβανία. Ένα θέμα απολύτως επίκαιρο.

 

Για το βιβλίο μίλησε με πολύ θερμά λόγια η βουλευτής και τ. Υπουργός Σοφία Βούλτεψη, η οποία επεσήμανε την απόλυτη σύμπτωση της έκδοσης του βιβλίου με τον τραγική δολοφονία του άτυχου συμπατριώτη μας Κωνσταντίνου Κατσίφα.

Αναφέρθηκε με μελανά χρώματα στις συνθήκες που έζησαν οι Έλληνες Βορειοηπειρώτες, στο πιο σκληρό κομουνιστικό καθεστώς της Ευρώπης και μίλησε κολακευτικά για το ταλέντο του συγγραφέα.

 

Ο Θοδωρής σου δίνει την εντύπωση πως είναι παρών και παρακολουθεί από μια γωνιά τα όσα εκτυλίσσονται, είπε χαρακτηριστικά. Είναι τόσο παραστατική, τόσο ζωντανή η περιγραφή του, που σε εκπλήσσει ευχάριστα, τόνισε η κ. Βούλτεψη.

Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο τ. Πρύτανης του οικ. Πανεπιστημίου Αθηνών, ο εξ’ Ιωαννίνων καθηγητής Κωστα Γάτσιος.

Ο κ. Γάτσιος στάθηκε περισσότερο στο Βορειοηπειρωτικό, μίλησε για τις ευθύνες και τις λανθασμένες πρακτικές και συμπεριφορές του προοδευτικού χώρου του όπως επεσήμανε  απέναντι στον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και ζήτησε συγγνώμη γι’ αυτές.

Είπε ότι έμαθε πολλά, διαβάζοντας αυτό το συγκλονιστικό βιβλίο του Δεύτου, το οποίο πρότεινε στους ακροατές να μην παραλείψουν να το προμηθευτούν. Θα βγείτε σοφότεροι, τους είπε χαρακτηριστικά.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Γιαννιώτης συγγραφέας Μιχάλης Σπέγγος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για το βιβλίο. Μίλησε για τα παιδικά του βιώματα στα Γιάννενα, για παιδικές φιλίες και συναναστροφές με παιδιά Βορειοηπειρωτών. Και έδωσε μια εικόνα του ιστορικού πλαισίου του βιβλίου.

Τέλος έκλεισε ο συγγραφέας, ο οποίος ήταν πολύ συγκινημένος, μιας και όπως αποκάλυψε η δική του καταγωγή από την πλευρά του πατέρα είναι από την Πολύτσανη του Πωγωνίου, του από ‘κει Πωγωνίου,  όπως είπε χαρακτηριστικά. Εξήγησε γιατί μετά από έξι βιβλία τα τέσσερα των οποίων είναι  ιστορικά μυθιστορήματα, αποφάσισε να γράψει για την δική του πατρίδα τώρα.

 Ήταν τα σκληρά συναισθήματα που ένιωθε, που δεν μπορούσε να αντιπαλαίψει όπως είπε, που τον κρατούσαν πίσω και καθυστέρησε τόσο.

Εξήγησε ότι ο βασικός λόγος που γράφτηκε αυτό το βιβλίο, είναι για να καταδείξει την Ελληνικότητα των Βορειοηπειρωτών, την πίστη τους στην πατρίδα και την ορθοδοξία,  την διατήρηση δηλαδή της Εθνικής τους ταυτότητας στο πέρασμα των αιώνων, παρά την σκλαβιά και την απομόνωση από την μητέρα πατρίδα.

Χαρακτήρισε την συμπεριφορά της Ελλάδος σκληρή απέναντι στους Βορειοηπειρώτες αδελφούς και χαρακτηριστικά είπε, ότι τους φέρθηκε σαν  κακιά μητριά.

 

Τέλος ευχαρίστησε θερμά όλους αυτούς που του μίλησαν για τα δεινά που πέρασαν, αλλά η συγκίνησε απογειώθηκε όταν κάλεσε κοντά του τον Κώστα Κυριακού από το Δερβιτσιάνι, τον άνθρωπο που έκανε 10 χρόνια φυλακή στις πιο σκληρές φυλακές της Αλβανίας, το Σπατς, για να του δωρίσει ένα βιβλίο με προσωπική αφιέρωση, πέρα από τις ευχαριστίες για τις πληροφορίες που του έδωσε σχετικά με το Σπατς. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με την ηθοποιό Γεωργία Ζώη η οποία τραγούδησε και διάβασε υπέροχα αποσπάσματα και τον Δόκιμο Χαραλάμπους με τον Κώστα Τζήμα, που ερμήνευσαν υπέροχα Ηπειρώτικα τραγούδια.