Πρέβεζα, η πόλη των Ντελιβεράδων- Χρονογράφημα ,του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

ΠΡΕΒΕΖΑ: Η Πρέβεζα είναι πόλις της δυτικής Ελλάδος. Ιδρύθηκε από Βενετούς ψαράδες περί το 1200 μΧ από το νησί Μπουράνο της Βενετίας. Οι κάτοικοι του διπλανού νησιού Μουράνο δεν μας ήρθαν ως οικονομικοί λαθρομετανάστες, διότι τα κονομούσαν από την υαλουργίαν (Υαλικά Μουράνο). Ετσι, οι κάτοικοι της πόλεως απέκτησαν το παρατσούκλι «μπουρανέλοι». Επειδή ησχολούντο με την αλιείαν του συμπαθούς αφρόψαρου σαρδέλα, εκλήθησαν και «σαρδελάδες», εξ ού και και κάθε Αύγουστον τιμάται το συμπαθές αυτό αφρόψαρον με την ομώνυμον εορτήν της σαρδέλας, ήτις προσελκύει χιλιάδας συμπαθών πεινασμένων επισκεπτών (Αλβανούς, Πακιστανούς, γύφτους και άλλας δημοκρατικάς δυνάμεις).

Η Πρέβεζα διαθέτει την μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης, που λέγεται Μονολίθι, 25Km, αγγλιστί Single Stone Beach. Ο ομώνυμος βράχος όμως «Μόνος Λίθος» ενοχλούσεν αισθητικώς, και δι αυτό, οι φίλοι μας τουρίστες Ναζί και Ιταλοί Φασίστες επισκέπτες τον βομβάρδισαν με όλμους και τον έκαναν σκόνη. Οι σύγχρονοι Πρεβεζάνοι αγαπούν τόσο πολύ το Μονολίθι, ως παραλία, και γι αυτό δεν πάνε εκεί γιά κολύμβηση αλλά εις την Κυανήν Ακτήν εντός της πόλεως, διά να ή μολύνουν τα καθαρά υδατα του Μονολιθίου. Εκεί πηγαίνουν πλέον μόνο νεαρά ζευγαράκια με στρίγκ και τατουάζ, γιά απομόνωση, πρός αποφυγήν ενοχλητικών βλεμμάτων! Επίσης οι Πρεβεζάνοι δεν επιτρέπουν την ανέγερσιν ξενοδοχείων εις το Μονολίθι, διά να μήν τους κόβουν τον απογευματινόν αέρα καλούμενον και μαίστρον.

Η Πρέβεζα επέρασεν Οθωμανικήν κατοχήν από το 1450 έως το 1912, ήτοι 462 χρόνια, δι αυτό και οι Πρεβεζάνικες φουστανέλες έχουν 462 δίπλες και όχι 400 όπως εις την Προεδρικήν φρουράν. Η Οθωμανική κατοχή, άφησεν εις την Πρέβεζαν λίαν σημαντικά αξιοθέατα όπως τέσσερα κάστρα και το Σεϊτάν Παζάρ, λίαν σημαντικόν αξιοθέατον μήκους 50 μέτρων όπου γίνεται κάθε Μεγάλο Σάββατο το διάσημον διεθνώς έθιμον της θραύσεως των σταμνών, που αποκαλούνται μπότια!!! Υπελογίσθη ότι το λίαν αυτό σημαντικό έθιμον προσελκύει χιλιάδας επισκεπτών, περίπου 200 άτομα, και αφήνει πλούσιον συνάλλαγμα, περίπου 500 Euro εις τας καφετέριας και γιά χαλβά.

Σήμερον η Πρέβεζα θεωρείται πόλις πρότυπο, γιατί είναι … αποπυρηνικοποιημένη ζώνη, επίσης αποστρατικοποιημένη ζώνη, και εχθρική πρός το αιμοβόρο επενδυτικόν και τραπεζιτικόν κεφάλαιον. Παλαιά, ο λαός της Πρέβεζας ηγωνίσθη σκληρά με αρκετές κοπιαστικές πορείες Ειρήνης εις το Άκτιον, με σκοπό να διώξει τα δολοφονικά αεροπλάνα AWACS του ΝΑΤΟ από το Ακτιο. Σταμάτησεν όμως τας πορείας, διότι επετεύχθη ο σκοπός. Και αδυνάτισαν οι πεζοπόροι και διορίστηκαν ως πολιτικό προσωπικό εις το αεροδρόμιο!!!

Σήμερα ο λαός της Πρέβεζας ζεί λίαν ειρηνικώς και είναι όλο υγεία με μέσο όρο δείκτη νοημοσύνης περίπου 80. Μόνον ο μισός πληθυσμός έχει κάνει By Pass από το καθησιό. Οι άλλοι 50% ΔΕΝ έχουν κάνει!!! Αυτοκτονίες δεν έχουμε. Η τελευταία αυτοκτονία ήτο αυτή του Καρυωτάκη το 1928, και αυτή κακώς βέβαια, διότι όπως λέγεται δεν μπορούσε να βγάλει γκόμενα, καθόσον οι Πρεβεζάνοι τότε τα είχαν τα κορίτσια κλεισμένα στο σπίτι!. Αρα λοιπόν έχουμε μιά πόλη πρότυπο υγείας!!! Γι αυτό η πόλη έκρινε επί ΣΥΡΙΖΑΙΟΥ Δημάρχου, ότι δεν χρειάζεται νοσοκομείο και το έδιωξε προτείνοντας να κατασκευασθεί στή Λευκάδα, όπερ και εγένετο.

Σήμερον η Πρέβεζα παράγει Ντελιβεράδες, Καφετέριες, Πιτσαρίες, Σουβλατζήδικα, Συνταξιούχους, Δημοσίους Υπαλλήλους και Δημοτικούς Υπαλλήλους. Χρηματοδοτούνται από τα ΤΕΙ Πρέβεζας, τις Ναυτικές Σχολές Πρέβεζας, από τους μισθούς εκ της φορολογίας και των Δημοτικών Τελών, και από ένα 10% φορολογουμένων ελευθεροεπαγγελματιών και εργαζομένων του πρωτογενούς Τομέα.

Ονειρον του λαού της πόλης είναι να τρώει και να πίνει τσάμπα σε κοινωνικά παντοπωλεία και ταβέρνες, πράγμα που ευστόχως εξήγγειλε και ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Βαγγέλης ο England, εις συνέντευξίν του εις το BBC. Αντίθετα με την Πρέβεζα που έχει κατα κεφαλή εισόδημα κάτω των 10.000 Euro, και προσφάτως ψήφισε δεξιό Δήμαρχο γιά να εφαρμόσει το Σοσιαλισμό, η διπλανή πόλη η Πάργα που έχει κατα κεφαλή εισόδημα 50.000 Euro, βαρέθηκε το πολύ χρήμα και ψήφισε Κομμουνιστή Δήμαρχο γιά να το μοιράσει ομοιόμορφα!

Πηγή: Σχιζοφρενοπαίδεια, λήμα Πρέβεζα.