Πωγώνι: Δημοπρατειται το Μνημείο Πεσόντων

Τιμή στους 13.976 πεσόντες του Έπους του ’40 θα αποδώσει το Μνημείο Πεσόντων που θα κατασκευαστεί στα πλαίσια του έργου «Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 στο Καλπάκι – Μνημείο Πεσόντων στη θέση «Βουρλιάσος».

Η δημοπράτηση του έργου βρίσκεται σε εξέλιξη και το Μνημείο, που θα κατασκευαστεί στην αρχή του μονοπατιού προς την κορυφή του Λόφου του Μαχητή, αποτελεί μέρος ενός μεγάλου οράματος και σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής για την κατασκευή «Πάρκου Ιστορίας» ως δείγμα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα.

Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.250.000,00€ με Φ.Π.Α. 24% και η χρηματοδότησή του προέρχεται κατά ένα μέρος από την Βουλή των Ελλήνων (793.600,00€) και τα υπόλοιπα από ιδίους πόρους του Δήμου Πωγωνίου.

Ο κύριος χώρος του μνημείου αποτελείται από το Πάρκο Μνήμης, το χώρο δηλαδή ανάδειξης των ονομάτων των ηρώων πεσόντων μαχητών, το χώρο εκδηλώσεων ο οποίος θα αποτελείται από το μνημείο κατάθεσης στεφάνων και τη μικρή εκκλησία, βοηθητικούς χώρους και το χώρο στάθμευσης οχημάτων στο νότιο τμήμα παραπλεύρως του ασφαλτοστρωμένου δρόμου. Το Μνημείο Πεσόντων αποτελεί σύνθεση 117 κύβων επί των οπίων εδράζονται 468 μαρμάρινες πλάκες, μία σε κάθε πλευρά των κύβων, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα 13. 976 ονόματα των ηρώων πεσόντων.

«Είναι ένα όραμα της Δημοτικής Αρχής αφιερωμένο σε όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την πατρίδα. Tο Μνημείο Πεσόντων, συνδυαστικά με το Μνημείο του Μαχητή, την Ανάδειξη – Ανάπλαση Ιστορικών θέσεων Μαχών έπους 1940 και το υπό μελέτη νέο Πολεμικό Μουσείο Καλπακίου θα αναδείξουν της ιστορική και πολιτιστική ταυτότητας της περιοχής. Είναι γνωστό ότι σε αυτά τα χώματα γράφτηκαν κάποιες από τις σημαντικότερες σελίδες της ελληνικής ιστορίας και είναι χρέος μας να τιμήσουμε όσους θυσιάστηκαν για την Ελλάδα. Ευχαριστούμε τη Βουλή των Ελλήνων και προσωπικά τον Πρόεδρο κ. Κώστα Τασούλα για τη χρηματοδότηση μέρους του έργου. Το όραμά μας είναι κοινό και τον ευχαριστούμε πολύ για τη στήριξη» τονίζει ο Δήμαρχος Πωγωνίου κ. Κωνσταντίνος Καψάλης.