Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου, ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ

Φωτογραφία: AP Photo/Emrah Gurel

Ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα κάποιο αίτημα για διέλευση από τα στενά. Η Τουρκία ανακοίνωσε πως έκλεισε την πρόσβαση στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων για όλα τα πολεμικά πλοία, σύμφωνα με τη Συνθήκη του Μοντρέ.

ADVERTISEMENT
Η Συνθήκη του Μοντρέ επιτρέπει στην Τουρκία να επιβάλει περιορισμούς εν καιρώ πολέμου, από τους οποίους εξαιρούνται τα πλοία που επιστρέφουν στους ναυστάθμους τους.

Τουλάχιστον τέσσερα ρωσικά πλοία αναμένουν την απόφαση της Τουρκίας για να περάσουν από τη Μεσόγειο, αναφέρει το πρακτορείο Reuters.

«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα στενά. Ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα» είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου μερικές ώρες, έπειτα από μια επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: iefimerida.grΟυκρανία-Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου, ενεργοποίησε τη Συνθήκη του Μοντρέ – iefimerida.gr