Στην Ολύτσικα την Κυριακή ο Ορειβατικός Σύλογος

Αναλυτικά όλες οι πληροφορίες της διαδρομής για τους ενδιαφερόμενους:

Δωδώνη – Μικρή Ολύτσικα (1.816m)
Απόσταση: 10km
Υψομετρική Διαφορά: 1.100m
Φτάνουμε στο χωριό Δωδώνη και κατευθυνόμαστε προς το πάνω μέρος στα τελευταία σπίτια. Περνάμε αριστερά από την πλατεία και συνεχίζουμε στο τσιμεντένιο δρομάκι. Σε λίγο θα συναντήσουμε έναν χωματόδρομο ο οποίος διακλαδίζεται. Ο πρώτος δρόμος συνεχίζει ευθεία και ο δεύτερος αριστερά. Εδώ θα δούμε το πρώτο ορειβατικό σημάδι το οποίο θα μας στείλει στον χωματόδρομο που οδηγεί ευθεία προς το βουνό.
Μετά από δύο στροφές, τα σήματα μας βάζουν στο μονοπάτι που βρίσκεται στο αριστερό μας χέρι. Η σήμανση είναι πολύ καλή και το μονοπάτι ευκρινές.

Ανηφορίζοντας η κλίση γίνεται πιο απότομη και σύντομα φτάνουμε στο εκκλησάκι της Παναγίτσας. Έπειτα συνεχίζουμε πάνω και αριστερά. Σιγά σιγά τα δέντρα αραιώνουν και φτάνουμε στο αλπικό τμήμα του βουνού.
Συνεχίζουμε προς το νότο μέχρι να δούμε το ορειβατικό καταφύγιο που βρίσκεται κοντά στην Μικρή Ολύτσικα αλλά δεν λειτουργεί. Στο παρελθόν είχε προταθεί να το αναλάβει ο κυνηγετικός σύλλογος Ιωαννίνων!!!

Μέχρι και σήμερα παραμένει κλειστό. Φτάνοντας στο καταφύγιο ακολουθήσουμε τον δρόμο προς τα αριστερά μέχρι το σημείο που ξεκινάει το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή. Μπορούμε να βάλουμε σαν σημάδι τη μεγάλη δεξαμενή που βρίσκεται κοντά στο μονοπάτι. Η κορυφή προσεγγίζεται εύκολα και χωρίς κινδύνους. Μετά την κορυφή κατεβαίνουμε στον αυχένα και μπαίνουμε σε πυκνό δάσος από έλατα και μαύρη πεύκη το οποίο μας κατεβάζει στο χωριό Μελιγγοί. Απαιτείται να έχετε μαζί σας γκέτες.

Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία το χωριό Μελιγγοί κατοίκησαν οι πρώτοι ιερείς του Μαντείου της Δωδώνης. Σε υψόμετρο 1600μ. πάνω από το χωριό, βρίσκεται ο αρχαίος οικισμός Γούβες που χρονολογείται από το 800π.Χ. Η αρχαία πόλη της Δωδώνης είναι γνωστή από την Ομηρική εποχή.
Το Μαντείο έδινε χρησμούς με την “βοήθεια” μιας Ιερής Βελανιδιάς. Το θρόισμα των φύλλων της, έδινε τις απαντήσεις στους επισκέπτες. Το 168 π. Χ. η Δωδώνη πυρπολήθηκε από τους Ρωμαίους.