Συζήτηση για την Κοινωνική Πρόνοια και Αλληλεγγύη στη Βουλή

Οι Αν. Υπουργοί Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κυρίες Θεανώ Φωτίου και Ουρανία Αντωνοπούλου είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν, για θέματα της αρμοδιότητάς τους, τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η κ. Φωτίου αναφέρθηκε εκτενώς στις σχεδιαζόμενες δράσεις που αφορούν στην Κοινωνική Πρόνοια, τονίζοντας πως έως το 2019 θα αυξηθεί το σχετικό ποσό στα 2.75 δις ευρώ, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα κατατεθεί ο νόμος για την αναδοχή και υιοθεσία, που θα αλλάξει τους χρόνους και τα δεδομένα σε ένα πολυπαθή χώρο. Επιπλέον αναφέρθηκε στη δημιουργία πληροφοριακού συστήματος για τη χαρτογράφηση των ιδρυμάτων προνοιακού χαρακτήρα, όπως επίσης και στη συγκρότηση ολοκληρωμένου δικτύου εποπτείας με τη δημιουργία 254 Κέντρων Κοινότητας. Τέλος αναφέρθηκε εκτενώς στην ίδρυση του νέου ΟΓΑ, ο οποίος θα μπορεί να απονέμει τα επιδόματα στους δικαιούχους δίχως ταλαιπωρία και περικοπές, εκσυγχρονίζοντας τις διαδικασίας χορήγησης.

Η κ. Αντωνοπούλου αναφέρθηκε στις δράσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, τονίζοντας πως τα τελευταία 2 χρόνια έχουν δημιουργηθεί 213.000 θέσεις εργασίας, το 50% των οποίων είναι πλήρους απασχόλησης. Υπογράμμισε πως η ανεργία μειώνεται καθώς παρά τις δύσκολες συνθήκες, ασκείται ένα μείγμα πολιτικής το οποίο επιτρέπει στην οικονομία να ξαναγυρίσει σε τροχιά ανάπτυξης. Ανέφερε επίσης πως η Κυβέρνηση επιδιώκει την επανασυγκρότηση του Κοινωνικού Κράτους μέσα από το οποίο θα υπογράφεται ένα καινούργιο συμβόλαιο με την κοινωνία. Τέλος επεσήμανε διάφορα ζητήματα που αφορούν στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η Μερόπη Τζούφη, βουλευτής Ιωαννίνων και Γραμματέας της Επιτροπής, αναφέρθηκε στις επόμενες ενέργειες που έχουν ως στόχο την ενδυνάμωση του Κοινωνικού Κράτους, όπως η διαγραφή χρεών προς την Εφορία για νοσηλεία ανασφάλιστων και η κατάθεση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους τους πολίτες. Έκανε επίσης λόγο για την καλά σχεδιασμένη και οργανωμένη προσπάθεια αξιοποίησης των χρηματοδοτικών εργαλείων από ευρωπαϊκούς πόρους προς την κατεύθυνση αυτή. Κλείνοντας τόνισε πως οι προσπάθειες που γίνονται αποσκοπούν στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, συνυπολογίζοντας της επώδυνες συνθήκες και το μνημονιακό πλαίσιο.