Συμφωνία στο Eurogroup: Αμεσα 500 δισ. κατά του κορωνοϊού -Οχι στα κορωνοομόλογα

Σε συμφωνία κατέληξαν οι «27» του Eurogroup σε μια τηλεδιάσκεψη-εξπρές η οποία ωστόσο είχε αναβληθεί τέσσερις φορές.

Σύμφωνα με το ανεπίσημο κείμενο οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση: Αμεση χρηματοδότηση 500 δισ. ευρώ στα κράτη μέλη – η οποία μαζί με τις παρεμβάσεις κρατών και ΕΚΤ θα φτάνει στα 3 τρισ. περίπου – και πρόσβαση στην πιστωτική γραμμή του ESM για όσο διαρκεί η κρίση του κορωνοϊού. Μετά, όπως αναφέρει το κείμενο, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να παραμείνουν αφοσιωμένες στην ενδυνάμωση των οικονομιών τους.

Η συμφωνία προβλέπει ελάχιστους όρους για την πρόσβαση των χωρών στις πιστωτικές γραμμές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, που θα εστιάζουν στη χρηματοδότηση υγειονομικών δαπανών που σχετίζονται με τον ιό. Σε μία ένδειξη ότι η Ολλανδία υποχώρησε από την προηγούμενη σκληρή στάση της, δεν συνδέονται με τις πιστωτικές γραμμές οικονομικοί όροι, δήλωσαν οι πηγές.

Οπως διευκρίνισε πάντως ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ η βοήθεια από τον ESM για υγειονομικούς σκοπούς θα είναι άνευ όρων, αλλά η βοήθεια για την οικονομία θα είναι υπό όρους κάτι που βρίσκει «και λογικό και δίκαιο»

Επίσης, πέρασε τελικά της Γερμανίας (και Αυστρίας και Ολλανδίας) καθώς απορρίφθηκαν τα κορωνοομόλογα, που πρότειναν Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες χώρες.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/symfonia-sto-eurogroup-amesa-paketo-500-dis-esm