Συνένωση δυνάμεων για την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη των Ιωαννίνων

Για τις πρωτοβουλίες και το πλαίσιο προτάσεων του δήμου Ιωαννιτών, με σκοπό τον  εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ενημερώθηκαν την Παρασκευή οι εκπρόσωποι των τοπικών επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και Ενώσεων, κατά τη συνάντηση εργασίας που έγινε το μεσημέρι στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου με θέμα: «Τουρισμός και Επιχειρηματικότητα, το νέο εμπλουτισμένο Τουριστικό Προϊόν του ‘‘προορισμού Ιωάννινα’’, προτάσεις για την ανάπτυξη και την προώθηση».

   Την πρόσκληση απηύθυναν, ο αντιδήμαρχος Εμπορίου, Τουρισμού και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Χρήστος Τάτσης και ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου σε θέματα Διπλωματίας Πόλεων, Τουριστικής και Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, Στέφανος Ζέρβας.

   Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη για συμπόρευση όλων των θεσμικών φορέων και των παραγωγικών δυνάμεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εξασφάλιση μίας βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, με αναγνωρισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, εξωστρεφή διεύρυνση και σταθερή ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Στο σχετικό κάλεσμα για την επιτυχία του εγχειρήματος, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Τάτσης είπε, ανάμεσα στα άλλα: «Για να γίνει αυτό, χρειάζεται μια κοινή προσπάθεια απ’ όλους, με έναν αναπτυξιακό προσανατολισμό, με όραμα και στόχευση, για να καταφέρουμε  φτάσουμε στον τελικό στόχο, ώστε να κάνουμε τον προορισμό ‘‘Ιωάννινα’’ σημείο αναφοράς  στο παγκόσμιο τουριστικό  χάρτη. Είναι, λοιπόν, πολύ σημαντικό, στην παρούσα φάση, να λάβουμε υπόψη μας πως, αν η όποια μελλοντική διαχείριση του προορισμού-προώθηση δεν είναι στρατηγικά στοχευμένη, μπορεί να είναι καταστροφική».

Ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου, Στέφανος Ζέρβας επισήμανε ότι «η επόμενη μέρα, απαιτεί συνέργεια από κοινού μεταξύ τοπικών επιχειρήσεων, Ακαδημαϊκών Οργανισμών, Φορέων-Ενώσεων-Συλλόγων, των  δήμων, της Περιφέρειας και του Επιμελητήριου, για κοινή στρατηγική και στόχευση. Χρειάζεται υιοθέτηση μιας εξειδικευμένης και ενιαίας στρατηγικής προβολής του συνολικού Τουριστικού Προϊόντος και εμπλουτισμό, με ενίσχυση-έμφαση της εικόνας, μεταξύ άλλων, ως ένας προορισμός με υψηλής ποιότητας διατροφικά προϊόντα, σύγχρονες υποδομές, ‘‘υγειονομικά ασφαλής’’, που προσφέρει εναλλακτικές και εξατομικευμένες υπηρεσίες, αλλά και καλή σχέση ποιότητας-τιμής».

Στη συνάντηση, συμμετείχαν, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, Θεόδωρος Βαντόλας, εκ μέρους του Επιμελητηρίου ο Αλέξανδρος Γοργόλης και ο Κωνσταντίνος Κυρίτσης, ο πρόεδρος της  Ένωσης Εστίασης Ιωαννίνων, Δημήτριος Τάτσης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ταξί Νομού Ιωαννίνων «Ο Νεομάρτυς Γεώργιος», Μιχαήλ Ψήνας και τα μέλη, Φλώρα Αθανασίου, Άγγελος Λεοντίου και Βασίλειος Ντούτσης, και από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ο αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Δια Βίου Μάθησης, καθηγητής Ξενοφώντας Μπήτσικας.

Τον κύκλο των επαφών, είχε ανοίξει ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας,  κατά τη συνάντησή του, στις 12 Απριλίου, με δημάρχους και εκπροσώπους των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων.