Τα πετάς; Μάζεψέ τα κιόλας

Γράφει η Ζωή Καλύβα

Γιάννενά μου καλησπέρα. Τι κάνεις;
Μια ήλιο, μια βροχή, ακόμα και χιόνι σε λίγο! ξέρεις εσύ. Έχεις συνηθίσει, προσαρμόζεσαι κιόλας εύκολα, δεν σε φοβάμαι. Το Μιτσικέλι δεν τρομάζει από τα καιρικά φαινόμενα. Ο Άνθρωπος το «τρομάζει».
Τι να κάνω; Γκρινιάζω. Είναι λύση; Δεν είναι. Κοίτα να δεις γιατί γκρινιάζω τώρα.
Γίνεται μια πορεία στο κέντρο, δεν θα αναλύσω τώρα αν συμφωνώ ή διαφωνώ, θα αναλύσω όμως το να πετάει κάποιος, το «διαφημιστικό υλικό των πεποιθήσεων του».
Κύριε, Κυρία, εσύ που πετάς τα χαρτάκια, με ύφος πονηρό ή και προκλητικό, στον δρόμο, στο πεζοδρόμιο, πιστεύεις ότι προσφέρεις στο περιβάλλον; Πιστεύεις ότι βοηθάς με τα τετράγωνα σημειώματα; Πιστεύεις ότι βοηθάς στο εύκολο καθάρισμα του δρόμου και της πόλης; Πιστεύεις ότι βοηθάς στο να μην φράζουν τα φρεάτια και μετά γκρινιάζουν όλοι; Πιστεύεις ότι έτσι μεταλαμπαδεύεις τις γνώσεις σου και τις πεποιθήσεις σου; Είναι σωστό όλο αυτό;
Τα πέταξες; Έκανες την πορεία σου; Μάζεψέ τα κιόλας, μιας και λες ότι νοιάζεσαι για το κοινό καλό. Όπως αναλαμβάνεις και διοργανώνεις την πορεία σου, ανάλαβε και τις ευθύνες σου και μάζεψε τα σκουπίδια σου.
Και άλλη γκρίνια…Πήγες στα Λιθαρίτσια τώρα τελευταία; 8 κάδοι πράσινοι και μπλε για όλων των ειδών τα σκουπίδια. Και τι βλέπεις; τα σκουπίδια έξω και οι κάδοι άδειοι .
Δεν φταίει ο άλλος. Δεν φταίει για όλα ο άλλος. Φταίω εγώ, εσύ, αυτός, αυτή, αυτοί και δεν είμαι μυστήρια εγώ.
Τρως σουβλάκια, πέταξε τα σκουπίδια σου στο κάδο. Πίνεις την μπίρα σου, πέταξε τα σκουπίδια σου στο κάδο. Πίνεις τον καφέ σου, πέταξε τα σκουπίδια σου στο κάδο. Βγάζεις την μάσκα σου, που είναι μιας χρήσης, πέταξε τα σκουπίδια σου στο κάδο. Βγάζεις τα πλαστικά γαντάκια σου, πέταξε τα σκουπίδια σου στο κάδο.
Μάθε τρόπους. Σεβάσου το περιβάλλον που ζεις και κινείσαι. Σεβάσου τον εαυτό σου, τον φίλο σου, τον γείτονα. Έχω βαρεθεί να περπατάω Γιάννενά μου στα δρομάκια και τα στενάκια σου και να βλέπω τα σκουπίδια αυτά και δίπλα τον κάδο άδειο.
Είμαι εγώ η περίεργη; Πραγματικά Γιάννενά μου με θεωρείς λάθος; Ότι γκρινιάζω. Αν ο κάτοχος του σκουπιδιού, φερόταν με περιβαλλοντική συνείδηση τη στιγμή της «εναπόθεσής» του σκουπιδιού και έπραττε το σωστό ως προς την ανακύκλωση και τους κάδους των διαφόρων κατηγοριών, όλα θα λειτουργούσαν «ρολόι» και δεν θα υπήρχε γκρίνια κτλ
Και μετά κατηγορούμε και μας φταίει το σύστημα, ο δήμος, η καθαρίστρια, ο οδοκαθαριστής, πάντα όλοι οι άλλοι και ποτέ εμείς.
Βρε… πετάς σκουπίδια στον δρόμο και όχι στο κάδο; Μάζεψέ τα τώρα!