Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται το Πάσχα του κορωνοϊού -Αναλυτικός οδηγός

Εχουμε εμπεδώσει όλοι ότι το φετινό Πάσχα (θα) είναι διαφορετικό, λόγω κορωνοϊού. Πολλοί όμως ακόμη είτε δεν εννοούν να το καταλάβουν, είτε έχουν μπερδευτεί για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται.

Ευκαιρία λοιπόν να επαναλάβουμε τι ισχύει και τι όχι, ξεκαθαρίζοντας την ιδιάζουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

1. Σούβλισμα αρνιού
ΔΕΝ απαγορεύεται το σούβλισμα, καθότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από την… τσίκνα. «Δεν απαγορεύεται το ψήσιμο απαγορεύονται ο συνωστισμός και οι άσκοπες μετακινήσεις» διευκρίνισε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σήμερα το πρωί.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΥΕΤΑΙ όμως η συνάθροιση σε σπίτια, αυλές, πιλοτές, μπαλκόνια γιατί ο κορωνοϊός μεταδίδεται από τον συγχρωτισμό. Μάλιστα, όπως είχε προειδοποιήσει πρόσφατα ο λοιμωξιολόγος καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας: «Δεν μεταδίδεται ο ιός με τα ποτήρια και τα πιρούνια, αν δεν πιείς από το ίδιο ποτήρι. Μεταδίδεται όταν δεν τηρείς την υγιεινή των χεριών. Όταν είσαι ασθενείς και βήχεις. Μάλιστα μερικοί λένε ότι ακόμα και με την ομιλία μπορεί να το μεταδώσει κάποιος ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα, είναι ήπια συμπτωματικός. Και για αυτό, νομίζω το καλύτερο μέτρο αυτή την εποχή, είναι να διατηρήσουμε αυτή την απόσταση»
2. Μετακινήσεις
ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ οι μετακινήσεις για τους εξής έξι (6) λόγους:
Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.
Πώς στέλνουμε sms στο 13033 για τη δήλωση μετακίνησης
Στο συγκεκριμένο γραπτό μήνυμα ο πολίτης πρέπει να δηλώσει το ονοματεπώνυμο του, τη διεύθυνση κατοικίας του και για ποιο λόγο επιθυμεί να βγει από το σπίτι του (περιπτώσεις 1 έως 6).

Αναλυτικά η διαδικασία:

Στο sms θα πρέπει να X κενό Όνομα κενό Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας
όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1) Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2) Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης, όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
3) Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
4) Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
5) Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
6) Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση κενό Χ κενό Όνομα Επίθετο κενό Διεύθυνση Κατοικίας

Σε περίπτωση ελέγχου, θα πρέπει να επιδεικνύετε το SMS μαζί με την αστυνομική σας ταυτότητα. Το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση είναι 150 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων – εφόσον είστε με αυτοκίνητο – για 60 ημέρες.

3. Μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών/φίλων
ΔΕΝ περιλαμβάνονται στις παραπάνω κατηγορίες, οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

4. Μετακινήσεις τις ημέρες του Πάσχα
ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ η κυβέρνηση επίσης θέσπισε δύο επιπλέον μέτρα:

α. Από το Μεγάλο Σάββατο, 18 Απριλίου στις 9 το βράδυ, έως τη Δευτέρα του Πάσχα στις 12 τα μεσάνυχτα, δηλαδή, Δευτέρα προς Τρίτη, επεκτείνεται σε όλη την χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση.

β. Ταυτόχρονα, για το ίδιο διάστημα, η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4, θα ελέγχει σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη την χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται με αποκλειστικά μέχρι δυο άτομα κατά όχημα. Καταχρηστική και παραπειστική χρήση της περίπτωσης Β4, συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο, αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/ti-epitrepetai-ti-apagoreyetai-pasha-koronoioy