Τι να κάνω με τα παιδιά μου στην καραντίνα;

Γράφει η Ρανια Σολομωνίδου

Kids with aprons preparing a healthy vegetables meal in the kitchen

Καραντίνα για δεύτερη φορά…και όλοι μαζί, γονείς και παιδιά στο χώρο του σπιτιού υποχρεούμαστε να συνυπάρχουμε, να δουλεύουμε, να μαθαίνουμε, να παίζουμε!!!Ειδικά η απασχόληση των μικρών παιδιών που έχουν μεγάλη ενέργεια και δυστυχώς δεν μπορούν να κάνουν όσα έκαναν με ευκολία στο σχολείο, στο πάρκο, στην παιδική χαρά, είναι πρόβλημα για όλους.
Όσο ο καιρός το επιτρέπει εκμεταλλευτείτε το και βγείτε βόλτα για περπάτημα, για εξερεύνηση, σε μέρη που δεν έχει συνωστισμό, όπως σε ένα δάσος. Η βόλτα θα σας κάνει καλό και τα παιδιά θα απασχοληθούν και εκτός σπιτιού δημιουργικά. Μαζέψτε φύλλα, λουλούδια, κουκουνάρια, ξύλα και πέτρες. Πάρτε τα σπίτι και δοκιμάστε να κάνετε κατασκευές με αυτά και ότι υλικά έχετε διαθέσιμα. Δεν έχει σημασία το είδος της κατασκευής, αλλά ο χρόνος που θα αφιερώστε για να την κάνετε παρέα.

Τι να κάνω με τα παιδιά μου στην καραντίνα;
Διαβάστε παραμύθια….Αν θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν έξυπνα διαβάστε τους παραμύθια…είχε πει ο Α. Αϊνστάιν. Τα οφέλη των παραμυθιών για τα παιδιά είναι δεδομένα και όλες οι έρευνες συγκλίνουν σε αυτό. Τα παιδιά αγαπούν τα παραμύθια και ευχαρίστως θα καθίσουν να διαβάστε ένα παραμύθι παρέα. Στη συνέχεια όμως ζητήστε του να σας ζωγραφίσει ή κατασκευάστε ότι του άρεσε περισσότερο στο παραμύθι. Με απλά και ανακυκλώσιμα υλικά όπως τα ρολά από το χαρτί υγείας, χαρτοπετσέτες, καπάκια, κορδέλες και κουμπιά….χρησιμοποιήστε τη φαντασία σας!!!!!

Τα παιδιά τρελαίνονται να παίζουν ρόλους, να γίνονται ήρωες και ιππότες, πριγκίπισσες και νεραΐδες…Παίξτε το δικό σας θέατρο με αφορμή το παραμύθι και αφήστε τα παιδιά να είναι οι σχεδιαστές,οι ενδυματολόγοι και οι δημιουργοί μιας παράστασης….που στο τέλος της ημέρας μπορείτε να παρακολουθήστε με χαρά και ποπ- κορν στο σαλόνι.
Στην ίδια λογική μπορείτε να φτιάξτε ένα αυτοσχέδιο κουκλοθέατρο. Ένα μεγάλο χαρτόκουτο και λίγο ύφασμα….ή ακόμα πιο απλά…δύο καρέκλες που στηρίζουν ένα πανί γίνετε η σκηνή του κουκλοθέατρου σας. Μπορείτε να φτιάξτε τις δικές σας κούκλες, να χρησιμοποιήστε έτοιμες ή ακόμα και να ζωγραφίστε τους ήρωες σας!!!

Φτιάξτε πάζλ παρέα. Δημιουργική απασχόληση και μάλιστα παρέα με την μαμά και τον μπαμπά. Δοκιμάστε παζλ με περισσότερα κομμάτια. Αν πάλι τα έχετε φτιάξει όλα και τα έχετε βαρεθεί δοκιμάστε να φτιάξτε το δικό σας παζλ. Εκτυπώστε τον αγαπημένο του ήρωα…κολλήστε το σε ένα χαρτόνι ώστε να γίνει ανθεκτικό και κόψτε το σε μικρά κομματάκια…όσο περισσότερα τα κομμάτια τόσο μεγαλύτερη η πρόκληση.

Αγαπημένο παιχνίδι όλων των παιδιών οι φωλίτσες….Φτιάξτε σε ένα σημείο του σπιτιού μία αυτοσχέδια φωλιά ή σπηλιά ή κρυψώνα ή καταφύγιο!!! Χρησιμοποιείστε ένα τραπέζι και ρίξτε από επάνω σεντόνια …ακόμα καλύτερα στρώστε μέσα μία μαλακή κουβέρτα και βάλτε μαξιλάρια ….τα παιχνίδια εκεί μέσα θα είναι ατελείωτα!!!!!

Στην ίδια λογική φτιάξτε και έναν δικό σας στίβο μάχης…Τραπέζια, καρέκλες, μαξιλάρια, μπάλες και μπαλόνια γίνονται εμπόδια σε μία δοκιμασία φαντασίας. Πιάτα χάρτινα και ποτήρια πλαστικά, ρολά από χαρτί και κουτιά μπορούν να μεταμορφωθούν σε παιχνίδια στόχου, ταχύτητας, επιδεξιότητας. Η πρόκληση είναι μεγάλη και στο τέλος έχει σημασία η προσπάθεια.

Οι δουλειές του σπιτιού χρειάζεται πάντα να γίνουν…ακόμα και στην καραντίνα!!! Κάντε τα παιδιά βοηθούς. Για τα παιδιά ακόμα και αυτό μπορεί να είναι παιχνίδι. Στρώστε τα κρεβάτια, ξεσκονίστε, σκουπίστε, μαζέψτε τα παιχνίδια, διπλώστε ρούχα και τακτοποιήστε τη βιβλιοθήκη….τα παιδιά θέλουν να βοηθήσουν και ο χρόνος κυλά δημιουργικά αλλά και το αποτέλεσμα δικαιώνει!!! Εκτός των άλλων νιώθουν ότι είναι και εκείνα μεγάλα και μέρος της οικογένειας, νιώθουν σημαντικά!!

Μαγειρέψτε παρέα…βρείτε μία απλή συνταγή και φτιάξτε την με τα παιδιά!!! Μπισκοτάκια αγαπημένα!!! Βάλτε τα παιδιά να διαβάσουν τη συνταγή, να ζυγίσουν τα υλικά, να εκτελέσουν, να αναμείξουν και να βάλουν το φούρνο στη σωστή θερμοκρασία!!! Η ακαταστασία είναι δεδομένη, αλλά η ανάμνηση θα είναι πιο σημαντική….άλλωστε χρόνος λόγο καραντίνας θα υπάρχει και τα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν και στο καθάρισμα μετά!! !Καλή σας όρεξη!!

Τέλος, κυνήγι θησαυρού!!!! Το πιο παλιό και απλό «κρύο –ζέστη» που μπορούμε χωρίς προετοιμασία και χωρίς υλικά να παίξουμε ανά πάσα στιγμή!! Αν θέλετε πάλι μπορείτε να οργανώσετε μεγάλο κυνήγι θησαυρού να φτιάξτε γρίφους με χάρτη και τελική κρυψώνα!!! Ότι και να κάνετε φροντίστε να ζήσετε βήμα –βήμα την περιπέτεια!!

Ιδέες υπάρχουν πολλές….καλή διάθεση χρειάζεται και υπομονή….Καραντίνα είναι θα περάσει….το καλό είναι ότι θα σας δοθεί χρόνος να περάσετε ωραία με τα παιδιά σας…δημιουργώντας αναμνήσεις…και να συνδεθείτε με την παιδική σας πλευρά!!!! Καλή Διασκέδαση!!!
Σολομωνίδου Ράνια
Νηπιαγωγός & Μsc Συμβουλευτικής Ψυχολογίας