Μελιγγοί:Ξεκινά το πρόγραμμα παραμονής και φιλοξενίας ενός φωτογράφου

Πριν από μερικές εβδομάδες, η Αδελφότητα Μελιγγών ανακοίνωσε μέσω μιας καλαίσθητης ιστοσελίδας (www.photomeliggoi.gr), σε παγκόσμιο επίπεδο, το πρώτο της πρόγραμμα παραμονής και φιλοξενίας (residency program) ενός φωτογράφου.

Ο θεσμός του residency, παγκοσμίως, είναι ένας συνηθισμένος τρόπος φιλοξενίας ενός καλλιτέχνη (ή ομάδας καλλιτεχνών), ο οποίος θα επιλεγεί από ειδική επιτροπή, ύστερα από προκήρυξη, προκειμένου να δημιουργήσει ένα ολοκληρωμένο έργο γύρω από ένα θέμα που, συνήθως, ορίζεται από τον φορέα που προκηρύσσει το πρόγραμμα παραμονής. Η φετινή επιτροπή επιλογής απαρτίζεται από τον επιμελητή εκθέσεων Steve Bisson, το νεαρό Ιταλό φωτογράφο Rocco Venesia, τον αντιπρόεδρο του διεθνούς φεστιβάλ φωτογραφίας της πόλης μας Αχιλλέα Τζιάκο και τον υπεύθυνο της Αδελφότητας Περικλή Παππά.

Για το 1ο residency program της Αδελφότητας Μελιγγών επιλέχθηκε σαν θέμα το πολιτιστικό περιβάλλον του χωριού Μελιγγοί και της περιοχής της Δωδώνης. Η περίοδος για υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα έληξε πριν από μερικές ημέρες και η επιτροπή επιλογής εντυπωσιάστηκε τόσο από τον αριθμό όσο και από την προέλευση των αιτήσεων αυτών. Συνολικά, 40 φωτογράφοι από όλο τον κόσμο πρότειναν διατύπωσαν τη δικιά τους πρόταση για το παραπάνω θέμα. Ιδέες από τη Νότιο Αφρική, την Κίνα, την Ιαπωνία, τις ΗΠΑ, την Ιταλία, τη Γαλλία, τη Σλοβενία, την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Αίγυπτο, τη Γεωργία, κ.α.

Την Πέμπτη, η επιτροπή επιλογής ανακοίνωσε στην κα Antonina Gugala από την Πολωνία, ότι επιλέχτηκε για την συγκεκριμένη υποτροφία, και σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα ξεκινήσει το πρόγραμμα παραμονής της στους Μελιγγούς την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017.

Το πρόγραμμα των επιμέρους εκδηλώσεων που θα διανθίσουν το 20ήμερο της Antonina Gugala στους Μελιγγούς και τη Δωδώνη θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, όμως η τελική παρουσίαση του έργου της θα γίνει την Τρίτη 25 Ιουλίου, σε ειδική εκδήλωση στην Πινακοθήκη Μελιγγών (www.meliggoi.gr).