Το σπίτι μου- Άρθρο της Όλγας Νασση

Σε αυτό το σπίτι, στον Παρακάλαμο Ιωαννίνων, γεννήθηκαν ο παππούς μου και ο πατέρας μου. Πολέμησαν ενάντια στους Γερμανούς ναζιστές, ενάντια στους Ιταλούς φασίστες και αργότερα, ενάντια στους Έλληνες φασίστες, κατά τη διάρκεια της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Ο πατέρας μου, το 1968 μπόρεσε να διαφύγει στην Ιταλία όπου γεννήθηκα.
Αυτό είναι επομένως ένα σπίτι μεταναστών, όπως και πολλά άλλα στην Ήπειρο. Εμείς οι Ηπειρώτες διασκορπιστήκαμε σχεδόν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο, κανείς από εμάς ούτε μια στιγμή δεν έπαψε να αισθάνεται Έλληνας. Η τωρινή συγκυρία για εμάς τους Ηπειρώτες, όπως και για όλους τους Έλληνες, είναι σημαντική.
Η Ελλάδα μόλις βγήκε, πληγωμένη και πονεμένη αλλά ζωντανή, από ακόμη έναν πόλεμο ενάντια σε μια ισχυρή αυτοκρατορία. Αυτή τη φορά δεν μας βομβάρδισαν αλλά προσπάθησαν να μας εξοντώσουν με την πείνα. Μπορέσαμε να επιβιώσουμε ως θαρραλέοι και πολυμήχανοι Έλληνες. Χάρη στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και τους ανθρώπους του ΣΥΡΙΖΑ η μεγάλη εικόνα μας δικαιώνει. Και τώρα ζητάμε την ψήφο σας… για να συνεχίσουμε.
Βεβαίως! Για να συνεχίσουμε την αντίσταση, για να μη γυρίσουμε πίσω. Ο κόσμος, το γνωρίζουμε πολύ καλά, έχει κουραστεί και πολλοί δεν αντέχουν άλλο. Υπάρχουν επίσης και αυτοί που δεν θα είχαν αντίρρηση να υποταχθούν στην αυτοκρατορία (δεν έχει σημασία αν πρόκειται για Γερμανούς, Τούρκους ή τράπεζες) ελπίζοντας ότι έτσι θα αποκτήσουν έστω και κάποιο μικρό προνόμιο. Σε αυτούς εμείς λέμε ότι τρέφουν αυταπάτες. Πρέπει να αντέξουμε όλοι ενωμένοι, να μη γυρίσουμε πίσω, για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχουμε άλλη επιλογή.
Όμως, δεν πρέπει μόνο να συνεχίσουμε να αμυνόμαστε αλλά να προχωρήσουμε και σε νέες κατακτήσεις. Η αυτοκρατορία των τραπεζών δεν είναι τόσο ισχυρή όσο πριν. Σε όλη την Ευρώπη η άνοδος του φασισμού επιβραδύνεται. Η ισχυρότερη κυβέρνηση, αυτή της Γερμανίας, δέχεται ευρεία αμφισβήτηση από τους νέους οι οποίοι άρχισαν μαζικά να ψηφίζουν τους Πράσινους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Σε όλη την Ευρώπη, ανάμεσα στις κραυγές των αυταρχικών φασιστών, ξεφυτρώνουν νέα άνθη. Να καταστρέψουμε τη φύση; Δεν το θέλουμε. Να ζούμε μέσα στον εγωισμό; Δεν μας συμφέρει. Να περιορίσουμε τη φωνή των γυναικών; Ας δούμε αν πρόκειται να το δεχτούν. Αυτές οι ιδέες αναφύονται με κάθε νέα άνοιξη κυρίως μεταξύ των νέων, των ηλικιωμένων που θυμούνται αλλά και μεταξύ των γονέων που φροντίζουν οικογένειες.
Πρόκειται για «καινούργιες» ιδέες αλλά απρόσμενα δικές μας και παλιές. Προστασία του πλανήτη, «οικολογία»; Εδώ, οι ηλικιωμένοι Ηπειρώτες χρησιμοποιούν διάφορες λέξεις. Ωστόσο, την ιδέα της Μητέρας Γης με τα χωράφια, τα νερά, τον καθαρό αέρα, την γνωρίζουν όλοι, είναι μέρος του προγονικού κόσμου που κληρονομήσαμε. Σε μερικές περιοχές της Ηπείρου δεν υπήρχε ούτε κτηματολόγιο και οι γεωργοί βοηθούν ο ένας τον άλλον.
Οι γυναίκες δεν είναι ίσες με τους άνδρες; Μεταξύ των «σπουδαίων» ανθρώπων ίσως αυτό αληθεύει. Στο Κοινοβούλιο υπάρχει μια γυναίκα ανά έξι άνδρες και στην Ευρώπη μία ανά τρεις άνδρες. Αυτό όμως δεν ισχύει ανάμεσα στο λαό όπου η Ελληνίδα είναι αυτή που έφτιαξε το γένος. Η ιστορία της Ηπείρου –από την ανεξαρτησία από τους Οθωμανούς μέχρι σήμερα- είναι γεμάτη με τέτοια παραδείγματα. Η ελευθερία, η δικαιοσύνη και η Ελλάδα είναι γένους θηλυκού.
Ισότιμα με τους άνδρες, Έλληνες και Έλληνιδες, χωρίς να περισσεύει κανείς, χωρίς να φοβόμαστε τίποτα, προχωράμε με περηφάνια.
Γι’ αυτό, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σας ζητώ να στηρίξετε και να ψηφίσετε όσους νοιάζονται για όλα αυτά. Για τα πράγματα από το μακρινό παρελθόν αλλά και αυτά που πρέπει να κατακτηθούν και να διασωθούν όλα μαζί. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και με όποιον συντάσσεται μαζί του, στη μεγάλη πορεία του λαού, της οποίας εγώ η Όλγα της οικογένειας Νάσση είμαι ένα πολύ μικρό αλλά συνειδητό κομμάτι.
Όλγα Νάσση
υπ. βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Ιωαννίνων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Προοδευτική Συμμαχία