Το “Σύνδρομο της θείας Αφροδίτης από την Πεντέλη”- Χρονογράφημα του Δρ. Χαράλαμπου Γκούβα

Το χρονογράφημα αυτό είναι μιά αληθινή ιστορία του Αυγούστου 1974. Σκοπός του είναι να θίξει ένα διαχρονικό πρόβλημα εγκυκλοπαιδικής άγνοιας γνώσεων μεγάλης μερίδας του πληθυσμού, αλλά και άγνοιας πάνω σε θέματα σημαντικά της επικαιρότητας. Τις παλιές εποχές το φαινόμενο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί λόγω του αναλφαβητισμού αλλά και της έλλειψης πληροφόρησης από βιβλία, ραδιόφωνο, εφημερίδες και αργότερα τηλεόραση. Πολλοί λίγοι είχαν πρόσβαση σε αυτές τις πηγές γνώσης τότε. Σήμερα όμως έχουν όλοι και μάλιστα μέσω του διαδικτύου δωρεάν. Όμως το πρόβλημα παραμένει. Υπάρχουν νέοι 30-40 ετών σήμερα που δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής (τον μπερδεύουν με τον ανεψιό Κώστα), δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ, δεν γνωρίζουν τι είναι κουάρκ, δεν γνωρίζουν γιατί λάμπει ο ήλιος συνεχώς, δεν γνωρίζουν τί παριστά η εικόνα στο Ελληνικό δίευρο με ένα ταύρο και μιά κοπέλα επάνω του, δεν γνωρίζουν τον πληθυσμό της Ελλάδας, δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο Γ. Τσολάκογλου, ο Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, κλπ. Γιά το θέμα αυτό υπάρχουν δύο εξηγήσεις: (α) Η σκόπιμη υποβάθμιση του επιπέδου παιδείας των λαών ώστε να είναι πιο διαχειρίσημοι από τα “λαμόγια” της εξουσίας και (β) Η εγκεφαλική ρύπανση (brain pollution) από την καταιγίδα πληροφοριών που δέχονται οι πολίτες από όλα τα σημερινά ΜΜΕ. Αλλά δεν είναι του παρόντος να αναλυθεί εδώ το θέμα.

 

Πάμε τώρα στήν ιστορία της “θείας Αφροδίτης”. Επί δικτατορίας αλλά και μεταπολιτευτικά επί σειρά ετών είχαμε δύο φαινόμενα σε δασικές εκτάσεις. Πυρκαϊές, καταπατήσεις και παράνομη δόμηση. Κάποια “λαμόγια” έβρισκαν την ευκαιρία με χρήση νόμων “χρησικτησίας”, καταπατούσαν 500 στρέμματα σε καμένη δασική έκταση και τα “τεμάχιζαν” πουλώντας τα σε εξευτελιστικές τιμές με ένα “κωλόχαρτο” συμβόλαιο άνευ νομικής αξίας. Έτσι γέμισαν τα βουνά σπιτάκια και βίλλες παράνομες. Έλα όμως που η ψήφος αξίζει πιο πολύ. Επί σειρά ετών όλα αυτά τα ακίνητα από τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, νομιμοποιήθηκαν και πήραν και ρεύμα ΔΕΗ και νερό ΔΕΥΑΠ και τηλέφωνα ΟΤΕ!!! (“Αν το δηλώσεις μπορείς να το σώσεις”). Έτσι λοιπόν η οικογένεια της “θείας Αφροδίτης” ανέστιος ούσα, αγόρασε με 500 δραχμές (= αστείο ποσόν) από κάποιο δήθεν ψευτοτσέλιγκα της Πεντέλης ένα δασικό οικόπεδο και εκεί έκτισε σπίτι σταδιακά. Όμως ήταν απομονωμένο από τον αστικό ιστό και την ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ γιά κάποια χρόνια. Ούτε ρεύμα, ούτε ραδιόφωνο, ούτε τηλέφωνο, ούτε τηλεόραση,  ούτε ψυγείο, ούτε εφημερίδες. Απλά κατέβαιναν στο Χαλάνδρι κάθε μήνα γιά ψώνια στο Super Market.

 

Στις 20 Ιουλίου 1974 έγινε η “ειρηνική ανενόχλητη απόβαση” των Τούρκων στην Κερύνεια της Κύπρου και σε 3 ώρες μετετράπη σε πόλεμο. ΑΤΙΛΑΣ Ι τον Ιούλιο 1974 και ΑΤΙΛΑΣ ΙΙ τον Αύγουστο 1974. Χαμός κυρίου. Επιστράτευση Οπερέτα, Τανκς, Ρέο, Τζιπ, Στρατός κλπ. Εγώ τότε ήμουν απόφοιτος Λυκείου και αναμέναμε να δώσουμε Πανελλήνιες Εξετάσεις γιά Ιατρική. Όμως η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας Κ. Καραμανλή ανέβαλε τις εξετάσεις και δώσαμε στις 2-5 Σεπτεμβρίου. Τα τέλη Αυγούστου η “θεία Αφροδίτη” κατέβηκε στο Χαλάνδρι γιά ψώνια – εφόδια. Διεξήχθη ο εξής διάλογος:

– Τι νέα; Είστε όλοι καλά;

– Καλά!

– Πώς πήγες στίς Πανελλήνιες εξετάσεις; Έγραψες καλά;

– Ποιες Πανελλήνιες; Αναβλήθηκαν για το Σεπτέμβριο!.

– Και γιατί αναβλήθηκαν;

– Τι γιατί; Γιατί έγινε Πόλεμος!

– Ποιος Πόλεμος; Πού έγινε Πόλεμος;

– Στην Κύπρο. Μπήκαν οι Τούρκοι!!! Έπεσε η Χούντα. Ήρθε ο Καραμανλής

– Με κοροϊδεύεις τώρα;

– Καλά δεν πήρες χαμπάρι τίποτα;

– Πού να πάρω; Είμαστε απομονωμένοι εκεί πάνω!

 

Έτσι η “θεία Αφροδίτη” ενημερώθηκε μετά από ένα μήνα ότι έγινε Πόλεμος!!! ΔΕΝ είχε ιδέα!!!

 

Συμπερασματικά, συμβουλεύω τη νεολαία μας να ξεστραβώνεται και να ενημερώνεται τόσο γιά την τρέχουσα επικαιρότητα όσο και γιά μεγάλα ιστορικά γεγονότα. Να μήν ασχολείται Μόνο με το Facebook και το SURVIVOR. ΔΕΝ αντέχω να βλέπω το ρεπορτάζ στο δρόμο όπου δημοσιογράφος ρωτάει “Τι γιορτάζουμε την 25 Μαρτίου;” και οι δεσποινίδες με τα βαμμένα μαλλιά, τις αποτριχώσεις και τα δωδεκάποντα παπούτσια απαντούν “Γιορτάζουμε το ΟΧΙ”. Kαι στήν ερώτηση “τί απεικονίζει το Δίευρο”; Απαντούν “βλέπω μιά γελάδα με μιά γυναίκα επάνω”!!! Δεν πρόκειται γιά γελάδα, απλά οι άλλοι γελάμε μαζί σας με τό πόσο τούβλα βγήκατε από το Λύκειο.-

 

(C) Δρ Χαράλαμπος Γκούβας, [email protected]