Τρόμος: Νέα πυρηνική δοκιμή από τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε ότι προχώρησε σήμερα, ανήμερα της 68ης επετείου από την ίδρυσή της, στην πέμπτη κατά σειρά -και μεγαλύτερη έως τώρα- πυρηνική δοκιμή της.

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, η επιτυχής διεξαγωγή της 5ης πυρηνικής δοκιμής ανακοινώθηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας και όπως μεταδίδει το Associated Press η Βόρεια Κορέα υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή ήρθε ως απάντηση στην «εχθρική συμπεριφορά των ΗΠΑ».

Μάλιστα, η κρατική τηλεόραση της χώρας ανέφερε ότι τώρα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τοποθετήσει πυρηνικές κεφαλές σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Η βορειοκορεατική τηλεόραση μετέδωσε ακόμη ότι η δοκιμή εξέτασε και επιβεβαίωσε τα ειδικά χαρακτηριστικά μιας πυρηνικής κεφαλής η οποία μπορεί να τοποθετηθεί σε βαλλιστικούς πυραύλους, ότι επιβεβαίωσε το ισχυρό πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας και ότι ήταν μέρος της απάντησής της προς τις διεθνείς κυρώσεις που της επεβλήθησαν μετά την πυρηνική δοκιμή του περασμένου Ιανουαρίου και την εκτόξευση πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς (τον Φεβρουάριο). Ακόμη, συμπλήρωσε ότι η ενέργεια αυτή έδειξε πως η χώρα είναι έτοιμη να απαντήσει όταν προκαλείται από τους εχθρούς της, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, καθώς και ότι θα συνεχίσει της προσπάθειές της για την ενίσχυση της ποιότητας και της ποσότητας των πυρηνικών της όπλων.

Ανέφερε, τέλος, ότι δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας ή αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εν λόγω δοκιμή.

Η πυρηνική δοκιμή ήταν απόδοσης 10 κιλοτόνων, ισχυρότατη δηλαδή, αν σκεφθεί κανείς ότι η βόμβα της Χιροσίμα ήταν 15 κιλοτόνων.

Η δοκιμή έγινε στις 9 το πρωί τοπική ώρα, δηλαδή 03:30 ώρα Ελλάδος.

Από τη σημερινή πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας καταγράφηκε σεισμός μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σε μηδενικό βάθος, δηλαδή στην επιφάνεια και με επίκεντρο σε σημείο που είναι γνωστό ότι η Β. Κορέα διεξάγει πυρηνικές δοκιμές.

Πηγή:iefiemerida.gr